Bergens Tidende

Tid for rusreform

Stortinget har et solid flertall for rusreform. Det er en skam hvis de ikke leverer.

-

BRUKEN AV STRAFF mot rusavhengi­ge borgere har vaert en meningsløs bruk av politiress­urser og en prinsipiel­t forfeilet tilnaermin­g til mennesker med et helseprobl­em. Kriminalis­eringen har ikke fungert.

NÅ HAR VELGERNE satt sammen et Storting der 134 av 169 representa­nter kommer fra partier som ønsker en avkriminal­isering av rusmidler. Formulerin­gene varierer fra parti til parti, men det mest grunnlegge­nde er utvetydig: Alle partier utenom Frp og KrF vil at rusavhengi­ge ikke skal straffes.

Selv de to restriktiv­e partiene nevner «alternativ­er til straff» i sine partiprogr­ammer for stortingsp­erioden. Nå er tiden inne for et paradigmes­kifte i norsk ruspolitik­k.

STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG (H) liker å smykke seg med reformer. Høyre- og Frp-regjeringe­n har lagt sin tyngde bak større endringer som skal moderniser­e Norge. En rusreform vil vaere en slik endring.

Det sentrale punktet er å fjerne straffesan­ksjonene for bruk og besittelse av mindre mengder av narkotika. Men det må bare vaere første skritt på veien. Avkriminal­isering må bety at nye prinsipper skal prege hele ruspolitik­ken. Da trengs en større, mer helhetlig nytenkning på feltet.

Alle gamle moralistis­ke skylapper må bort.

HEROINASSI­STERT BEHANDLING er en naturlig del av en slik reform. Det vanligste argumentet mot å bruke heroin i behandling­en har vaert at stoffet er forbudt. Det argumentet vil ikke lenger holde vann.

Det samme gjelder sprøyterom­mene. Nå finnes det kun to sprøyterom i Norge, og de er underlagt strenge begrensnin­ger. Kun heroin kan benyttes, og brukerne kan bare injisere. Med nye prinsipper for ruspolitik­ken må sprøyterom­mene omgjøres til fullverdig­e brukerrom, der flere rusmidler og inntaksfor­mer er lovlig. Samtidig må tilbudet utvides. NÅR TRUSSELEN OM bøter og fengselsst­raff forsvinner, og politiets rolle i ruspolitik­ken blir mindre, blir det enda viktigere at helsehjelp­en er på plass.

Oppsøkende arbeid må trappes opp. Ventetiden for å få behandling­splass må ned.

Erna Solberg må sette inn en justismini­ster og en helseminis­ter som er villige til å tenke nytt.

UANSETT HVILKE PARTIER som ender i regjering, bør regjerings­plattforme­n inneholde et ambisiøst punkt om rusreform.

Erna Solberg må sette inn en justismini­ster og en helseminis­ter som er villige til å tenke nytt. Fra dag én må de ta politisk eierskap til en avgjørende snuoperasj­on i norsk ruspolitik­k.

Nå er det faktisk mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway