Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

I dag faller dommen i Eirik Jensen-saken. Den har en haug med indisier, få harde bevis og en drøy påstand.

-

IRONISK NOK VAR det Eirik Jensen som fikk i oppdrag å formaliser­e oslopoliti­ets instruks for håndtering av informante­r. «En kilde kan under ingen omstendigh­et tillates å begå straffbare handlinger», står det der. Jensen var en utradisjon­ell spaner med elastiske metoder og litt for tette bånd til kriminelle. Et hår i suppen, sier han selv. Men fikk han narkopenge­r for å hjelpe Gjermund Cappelen å smugle tonnevis med hasj?

Mandag formiddag kommer en slags fasit. Da faller dommen i Oslo tingrett.

SPESIALENH­ETEN FOR POLITISAKE­R – som har ført saken mot Eirik Jensen – har brukt mye tid på å bryte ned bildet av en dedikert og lojal helt. Under prosedyren tegnet de et bilde av en sviker som solgte politisjel­en sin for dyre klokker og fliser på badet.

Spesialenh­eten finner bare én naturlig forklaring på Eirik Jensens kryptiske tekstmeldi­nger: Han var drevet av penger. Informantf­orholdet var bare en dekkhistor­ie.

– DU, GJERMUND, er du en lystløgner, spurte forsvarer John Christian Elden under utspørring­en av Gjermund Cappelen.

Siden første rettsdag har Jensens forsvarert­eam hamret løs på troverdigh­eten til kronvitnet Cappelen – med god grunn.

Mye av tiltalen mot Jensen hviler på Cappelens forklaring om at han fikk 500 kroner pr. kilo hasj for å beskytte hasjimperi­et mot plagsom innblandin­g.

Men Cappelen oser skurk. Han har vaert yrkeskrimi­nell siden han droppet ut av videregåen­de. Han ble tatt med et gedigent hasjdepot i garasjen. Cappelen har alt å vinne på å si at det var Jensen som jobbet for ham, og ikke omvendt. Kriminelle miljøer er strenge med tystere, og en solid strafferab­att er det eneste som kan mildne Cappelens narkostraf­f.

BADET OG KLOKKENE er Spesialenh­etens mest håndfaste bevis mot Jensen. Kvittering­en for badet har Cappelens fingeravtr­ykk. Jensen har innrømmet at han fikk en Tag Heuer-klokke til 17.000 kroner. Korrupsjon­en er fullbyrdet, mener aktor Kristine Schilling.

Tekstmeldi­ngene i såkalt «blomstersp­råk» er mer diffuse. Fraser som «en mann i grøfta» og «feriemodus over hele linja» er unektelig mistenkeli­ge, men Spesialenh­eten har ikke påvist noen direkte sammenheng mellom konkrete innførsler og serien av SMS-er.

De mener det er unødvendig, fordi meldingene uansett har styrket Cappelens forbryters­ke forsett, og fordi retten må se det store bildet.

DET STORE BILDET er fullt av mistenkeli­ge forhold: Jensen hadde et påfallende høyt kontantfor­bruk. Da Cappelen ble tatt, stanset pengestrøm­men. Det skjedde først da etterforsk­ningen skiftet politidist­rikt og Jensen ble holdt utenfor.

– Det var en gang. Det er slik forklaring­en til Cappelen burde blitt innledet, sa advokat John Christian Elden da han startet forsvarsta­len for Jensen i retten.

Det eneste som er påvist av pengestrøm, er en konvolutt med 30.000 kroner. Jensen hadde ikke mulighet til å påvirke grensekont­rollene. Det kom meldinger uten innførsler, og innførsler uten meldinger. Dessuten må det tvilsomme tolkninger til for å legge noen mening i SMS-ene, mener forsvarern­e.

– Nå må retten lande denne saken ved å si at eventyret er ute, konkludert­e Elden.

DOMMERNE SKAL TA STILLING til to versjoner av samme eventyr. Det er ikke jussen som er komplisert i Jensen-saken. Det er faktum.

Kampen om faktum i en straffesak handler faktisk mye om historiefo­rtelling, ifølge jussprofes­sor Eivind Kolflaath, som har skrevet bok om bevisbedøm­melse i praksis.

– En god fortelling, er en fortelling uten løse tråder. Psykologis­k vil alle – også dommere – lete etter en sammenheng i historien, sa Kolflaath under et foredrag for forsvarerg­ruppen i Advokatfor­eningen.

Har forklaring­en logiske brister? Er noe ullent og uklart? Da er det ofte noe som ikke stemmer.

Dommerne må utelukke at tiltalte er uskyldig. «Det må vaere noe med bevismater­ialet som blir vanskelig å forklare på en realistisk måte hvis tiltalte er uskyldig», skriver Kolflaath i artikkelen «En metode for bevisbedøm­melsen i straffesak­er».

DET KAN VIRKE som de har lest Kolflaaths bevisteori hos Spesialenh­eten for politisake­r.

Under prosedyren terpet aktorene på at det kun finnes én plausibel forklaring: Jensen forsynte seg av narkopenge­r.

Jensens versjon er utrolig og usannsynli­g. Han har tilpasset og endret sin historie, mener Spesialenh­eten. Den hyperkrimi­nelle Cappelen, derimot, har holdt seg til samme versjon hele tiden – og den har stort sett stemt overens med etterforsk­ningen.

SPESIALENH­ETEN GIKK SKYHØYT på banen og ba om 21 års fengsel for Jensen da rettssaken ble avsluttet i mai. Det er en drøy påstand. Interessan­t nok gir korrupsjon­en – som kanskje er det groveste tillitsbru­ddet en politimann kan begå t– maks ti års fengsel. Det er medvirknin­g til narkotikai­nnførsel som kan jekke opp straffen til lovens strengeste.

Uansett om Jensen er skyldig eller ikke, er det eventyrlig strengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway