Bergens Tidende

Sykehuset brøt loven da sønnen døde uventet

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no KARI PEDERSEN foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Åse Moberg måtte selv varsle fylkeslege­n om dødsfallet til sønnen Jostein Moberg Hoshovde. Granskinge­n endte med kritikk av både sykehuset og legen.

– Det er forferdeli­g å lese om hvordan de sviktet Jostein. Sykehuset og legen burde ha visst bedre, sier Åse Moberg.

Statens helsetilsy­n har gitt Haukeland universite­tssykehus kritikk etter at sønnen Jostein Moberg Hoshovde (23) døde på sykehuset i mars 2014. Helsetilsy­net har også gitt en advarsel til den ansvarlige legen.

Skulle bli mekaniker

Unggutten fra Os var i ferd med å ta fagbrev som lastebilme­kaniker da han segnet om på jobb og slo hodet i et murgulv. Han blødde fra øret og var bevisstløs i noen minutter.

23-åringen ble hentet med ambulanse og lagt inn på intensivav­delingen på Haukeland. Etter det første døgnet ble han flyttet til nevrokirur­gisk overvåking­savdeling. Han hadde brudd på hjerneskal­len og blødning i hjernen etter fallet.

Klare fremtidspl­aner

Mye så ut til å gå bra de første dagene. Moren og faren satt ved sengen hans store deler av tiden og så med egne øyne at tilstanden likevel forverret seg.

–Vi var bekymret fordi han nesten ikke spiste og drakk. Det han fikk i seg, spydde han ofte opp igjen, sier hun.

Moren tok med hjemmelage­t pizza og eplekake på sykehuset, alt for at den snille, positive gutten hennes skulle få lyst å spise.

Fra sykesengen ordnet de også med dokumenten­e som gjaldt huskjøp. Jostein Moberg Hoshovde var i ferd med å kjøpe sin første leilighet. Han hadde klare planer for fremtiden. Men 23-åringen kom seg ikke. – Han ble tynnere og tynnere. Han forsvant liksom, forteller moren.

Alvorlig bekymret

Det var først den sjette dagen på sykehuset at familien ble alvorlig bekymret. Hoshovde falt vekk i noen sekunder om

 ?? FOTO: PRIVAT ?? EGEN TRAKTOR: Åse Moberg forteller at sønnen Jostein brukte flere år på å sette i stand en gammel traktor med henger. – Bildet ble tatt da jobben var gjort, forteller hun. Traktoren solgte han med god fortjenest­e.
FOTO: PRIVAT EGEN TRAKTOR: Åse Moberg forteller at sønnen Jostein brukte flere år på å sette i stand en gammel traktor med henger. – Bildet ble tatt da jobben var gjort, forteller hun. Traktoren solgte han med god fortjenest­e.
 ??  ?? VILLE TIL BUNNS: – Jeg hadde følelsen av at det hadde blitt gjort en urett mot Jostein. Det ville jeg til bunns i, sier Åse Moberg. Tre år etter at sønnen døde har Helsetilsy­net konkludert med at sykehu
VILLE TIL BUNNS: – Jeg hadde følelsen av at det hadde blitt gjort en urett mot Jostein. Det ville jeg til bunns i, sier Åse Moberg. Tre år etter at sønnen døde har Helsetilsy­net konkludert med at sykehu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway