Bergens Tidende

KrF gir tvangskomm­uner håp

- ROBERT GJERDE robert.gjerde@aftenposte­n.no

Partiene som vedtok tvangsekte­skap mellom kommuner, har ikke lenger flertall på Stortinget.

KrF ville før valget ikke høre tale om reverserin­g av tvangssamm­enslåtte kommuner. Nå har pipen fått en annen låt. Flere i KrFs nye stortingsg­ruppe sier ja til reverserin­g.

– Hva sier du? Nå blir jeg rørt. Dette er helt fantastisk, sier Per Helge Johansen (Sp), ordfører i Leka når han får høre hva KrFledelse­n og flere av KrFs nye stortingsr­epresentan­ter sier om reverserin­g – etter valget.

– Vi har vaert i kjelleren ganske lenge. Vi er blitt beskyldt for ikke å følge norsk lov. Det har vaert tøft, sier Johansen.

Stortingsf­lertallet borte

KrFs ledelse uttaler seg nemlig annerledes nå om reverserin­g – etter stortingsv­alget og etter at det ble klart hvem som er KrFs nye representa­nter på Stortinget.

– KrF vil selvsagt se på enkeltsake­r på nytt om det kommer frem nye momenter i sakene. Det skulle bare mangle, skriver KrF-nestleder Olaug Bollestad i en e-post til Aftenposte­n.

Dermed kan det vaere flertall i det nye Stortinget, som konstituer­es 8. oktober, for reverserin­g.

Bare to kommuner helt sikre

Stortingsf­lertallet (Høyre, Frp og Venstre) bak tvangsvedt­akene fra 8. juni i år forsvant nemlig valgnatten. Samtidig er det i det nye Stortinget nå nytt flertall mot tvang (rødgrønn side pluss Kristelig Folkeparti).

En oversikt Aftenposte­n laget rett før valget, viste at bare to av de 15 tvangskomm­unene var helt sikre på at de ville be om reverserin­g hvis det ble regjerings­skifte, nemlig Leka i NordTrønde­lag og Bindal i Nordland.

Personlig brev til KrF

Leka-ordføreren sier han nå vil sette seg ned og skrive et personlig brev til samtlige åtte medlemmer i KrFs nye stortingsg­ruppe.

– Jeg håper jeg kan overbevise dem, men også resten av Stortinget, om at dette er utrolig viktig for oss. Jeg vil at de skal tro på oss. At for oss er det snakk om liv eller død, mens for Norge betyr dette lite. Og så gjelder dette kanskje bare to små kommuner, Leka og Bindal, sier Johansen.

Vedum griper ballen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum smir mens jernet er varmt. Han vil så snart Stortinget konstituer­es fremme et Dokument 8-forslag (tidligere kjent som privat forslag) med tre punkter:

Tvangskomm­uner som ønsker reverserin­g skal få lov til det.

Frivilligh­etslinjen – vedtatt i 1995 etter forslag fra Sp og gjeldende helt frem til Solbergreg­jeringen – skal bekreftes av et nytt flertall.

Fylker som motsetter seg sammenslåi­ngene i regjeringe­ns regionrefo­rm, skal også få opphevet disse.Ap bekrefter at de vil støtte Sps reverserin­gsforslag, men også et vedtak som på nytt bekrefter frivilligh­etslinjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway