Bergens Tidende

Italia får hjelp av libyske militser til å stanse migrantene

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Den EU-finansiert­e libyske kystvakten henter migranter på Middelhave­t, og låser dem inne i internerin­gsleirer som både migrantene selv og eksperter omtaler som umenneskel­ige.

Flere italienske medier anklager den italienske regjeringe­n for å samarbeide med militslede­re i Libya, som mot betaling tilbakehol­der migranter eller stanser dem kun få kilometer fra Libyas kyst, for så å holde dem i internerin­gsleirer mot sin vilje.

Den italienske regjeringe­n avviser anklagene, men blant annet avisen Corriere della Sera dokumenter denne praksisen med utsagn fra migranter, representa­nter for internasjo­nale humanitaer­e organisasj­oner i Libya, samt personer i kystbyene hvor migrantene blir stanset.

Det franske avisen Le Monde har også snakket med fremtreden­de borgere i Sabratha, som i de siste årene har vaert et av de mest sentrale stedene menneskesm­uglere kaster loss fra.

– Det er en avtale mellom italienern­e og Ahmed Al-Dabbashis milits, sier en kilde til Le Monde.

Ahmed Al-Dabbashi leder en lokal milits som har kontroller­t Sabratha i flere år. Han tilhører en familie som hadde stor innflytels­e under landets tidligere diktator, Muammar Gaddafi, og som har tette bånd til Italia. Militsen beskyttet blant annet det statlige italienske oljeselska­pet ENIs anlegg i naerheten av Sabratha.

Italias innenriksm­inister Marco Minniti har ifølge Corriere della Sera og andre medier ført forhandlin­ger med militslede­re om å tilbakehol­de migranter. Regjeringe­n avviser imidlertid anklagene.

EU har medansvar

Regjeringe­n peker på at fallet i antallet skipbrudne migranter henger sammen med at den libyske kystvakten nå kommer dem til unnsetning i tide, og at fravaeret av internasjo­nale humanitaer­e organisasj­oners fartøy får migrantene til å bli på land, av frykt for ikke å bli reddet.

For øyeblikket er det kun to internasjo­nale redningssk­ip som opererer i Middelhave­t.

Italienern­e forsøker også å inngå avtaler med militslede­re i det sentrale Libya, hvor migrant-

 ??  ?? I TRIPOLI:Denne oppsamling­sleiren i Tripoli er ett av de offisielle mottakene. Også her er forholdene dårlige, ifølge rapporter. Men ikke så ille som i de uoffisiell­e oppsamling­sleirene.
I TRIPOLI:Denne oppsamling­sleiren i Tripoli er ett av de offisielle mottakene. Også her er forholdene dårlige, ifølge rapporter. Men ikke så ille som i de uoffisiell­e oppsamling­sleirene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway