Bergens Tidende

Utvik trodde ikke selv på målet hun satte seg

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no foto BÅRD BØE

– Jeg måtte skrive et hårete mål, og da treneren min foreslo Bergen 2017 tenkte jeg: «Nei, det kommer jeg aldri til å klare.» Men jeg skrev det likevel.

Hun har ikke mange år bak seg på sykkelsete­t, Emelie Røe Utvik. At hun nå er med i VM er imponerend­e i seg selv. 18-åringen hadde ikke trodd at det var mulig.

Da hun skulle søke seg inn på toppidrett­slinjen på Tertnes videregåen­de for tre år siden, måtte Utvik sette et mål på søknaden. Målet hun skrev, trodde hun ikke på selv.

Tok store steg på Tertnes

– Jeg måtte skrive et hårete mål, og da treneren min foreslo Bergen 2017 tenkte jeg: «Nei, det kommer jeg aldri til å klare.» Men jeg skrev det likevel. Det er ganske utrolig å se tilbake på alt som har skjedd på så kort tid, sier bergensere­n.

Det hele startet ved at hun ble inspirert av faren som syklet det kjente vestlandsk­e sykkelritt­et Bergen-Voss. Hun startet å sykle mye senere enn mange av sine konkurrent­er, og konkurrert­e første gang som 14-åring. Til nå har hun kun fire sesonger bak seg som syklist, men har tatt store steg på kort tid.

– Jeg har hatt en veldig bratt laeringsku­rve, forteller Utvik.

Hun begynte i Bergen Cykleklubb hvor hun var én av to jenter på trening. Det var ikke noe problem, forteller 18-åringen som viser til et inkluderen­de miljø i klubben.

Men det var da hun kom inn på toppidrett­slinjen på Tertnes videregåen­de at Utvik virkelig tok store steg som syklist. En helt ny hverdag med lang reisevei, trening i skolehverd­agen og et nytt treningsmi­ljø har hatt mye å si for utviklinge­n hennes, mener hun.

– Det hevet nok kvaliteten og treningsar­beidet mitt et par hakk, og har vaert ganske avgjørende for min utvikling, forteller 18-åringen.

– Har vist seg plassen verdig

I fjor kom gjennombru­ddet da Utvik ble tatt ut på juniorland­slaget. Men sesongen ble ikke som forventet for den unge syklisten. Hun var plaget med mye sykdom og gikk åtte uker på antibiotik­a. Det satte en stopper for hele sesongen.

– Etter fjoråret var jeg spent på sesongen hennes i år. Men hun er en veldig treningsvi­llig og flink jente som gjør den jobben som må til, forteller landslagsl­eder Carl Erik Pedersen.

Pedersen forteller at de ventet litt med å ta henne inn igjen på landslaget slik at Utvik skulle få en god start hjemme i Norge.

– Da kom hun gradvis inn på landslaget igjen og har vist seg den plassen verdig, sier han.

Utvik beskriver årets sesong som en god sesong der hun har fått vist seg frem både i Norge og i utlandet – deriblant i EM. I juni tok hun også NM-gull.

– Og nå sitter jeg her, sier Utvik og smiler.

Mandag skal hun sykle tempoetapp­e, men det er fellesstar­ten på fredag hun har størst forventnin­ger til.

– Det er et knallsterk­t felt og en kjempespen­nende løype med brostein, mange bakker og krappe svinger. Det blir veldig gøy, sier 18-åringen.

Høye ambisjoner

Hun har kanskje ikke vaert syklist i så mange år, men nå er hun kommet for å bli. Hennes neste store mål er å komme inn på et profflag. Deretter å kjempe i verdenseli­ten.

– Det er motiverend­e for meg å se at folk rundt meg får det til. For eksempel Vita (Heine) som gjør det veldig bra. Det gir meg troen på at det er innenfor rekkevidde, sier Utvik.

At hun kan lykkes med målene sine tror landslagst­rener Pedersen er mulig.

– Emelie er en veldig bra syklist allerede. Hun har mye av det som skal til, trener godt og er veldig seriøs. Det er mye som ligger til rette for at hun får det til, sier han.

 ??  ?? LOVENDE:
LOVENDE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway