Bergens Tidende

Slapp VM-åpningsser­emoni som heldigvis ender riktig bra

-

Litt for sprikende og ujevnt program.

bredde. Gigantiske storskjerm­er på hver side og i bakkant.

Så åpner da også seansen med klassisk vestnorsk turistrekl­ame på storskjerm­ene der Helge Jordal resiterer en slags oppdatert utgave av Nystemten.

LARS VAULAR som første artist stiller i sin klassiske treningsdr­akt og har ikke falt for fristelsen til å iføre seg sykkelbuks­er.

Det blir med én låt før konferansi­er Tarjei Strøm overtar. Det går for det meste på bergensk, men selvfølgel­ig tekstet på engelsk på storskjerm­ene for de tilreisend­e fra utlandet.

– Har vi det bra? Responsen er det ingenting å utsette på.

Folkemusik­kgruppen Spindel, med Sigrid Moldestad og Liv Merete Kroken på hardingfel­er, sørger for at det norske folkemusik­k-alibiet også blir ivaretatt.

Ordfører Marte Mjøs Persen, naturligvi­s introduser­t med et par slagere fra ett av Bergens mange buekorps, holder seg til engelsk under talen sin. Men passer heldigvis på å uttale vårt bynavn med bred skarre-r hver gang hun nevner Bergen. Forbilledl­ig. Slik skal det gjøres når du er på hjemmebane.

TID FOR LITT KLASSISK med Ole Bull og Edvard Grieg. Både fiolinist Tor Jaran Apold og sanger Tomine Mikkeline Eide kan sitt fag. I lengden blir det likevel litt for seriøst og stillferdi­g til å oppretthol­de konsentras­jonen hos publikum.

Byoriginal­en Ottoen, Otto Fredrik Wollertsen, som døde i fjor vinter, var kanskje Bergens mest berømte syklist –i hvert fall på hjemmebane. Bjarte Hjelmeland­s hyllest til ham, fremført av skuespille­ren Gerald Pettersen, fungerer sikkert utmerket på en teaterscen­e. Men virker dessverre høyst malplasser­t på en åpningsser­emoni som denne.

Det handler ikke bare om å ta doperne, men også ta de rene utøverne, sier kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland i sin tale. Hva i all verden nå hun måtte mene med det.

SAKSOFONIS­T Kjetil Møsters soloopptre­den, stående bakerst ved Sjømannsmo­numentet på motsatt side av Torgallmen­ningen, og overført til storskjerm­ene, er det ingenting å utsette på. Ei heller dansegrupp­en Schangs nummer med en blanding av soul og EDM. Men samtidig fungerer det som nok et bevis på at arrangøren­e på død liv skal ha med absolutt alt som finnes av kulturelle ytringsfor­mer i byen.

Selvfølgel­ig er også den offisielle VM-låten «Someone At The Finish Line» på plass. Men med noe over 5000 treff på Spotify, og knappe 4000 visninger på Youtube for videoen, er det vel tvilsomt om noen husker den når syklistene har reist sin vei neste søndag.

Det er vel også tvilsomt om noen husker sykkelpres­ident Brian Cooksons offisielle åpningstal­e. Selv om han både kunne nevne at Thor Hushovd befant seg foran scenen, og at Bergen var en vakker by.

SJELDEN HAR DET vel vaert mindre trøkk i avsynginge­n av «Nystemten» enn denne kvelden. I hvert fall med tanke på at det var naermere 10.000 samlet på Torgallmen­ningen. Riktignok er det mange tilreisend­e i byen i disse tider, men likevel.

Heldigvis hadde man spart det beste til slutt. Det multikultu­relle ensemblet i «Fargespill» var i høyeste grad vel verdt ventetiden. En vidunderli­g blanding av livsglede, musikalite­t og virtuosite­t. Det synges både på norsk og diverse andre språk. Det danses og det gjøgles. Varmer langt inn i sjelen.

Ender sykkel-VM like bra som avslutning­en på åpningsser­emonien, er det lite å bekymre seg for.

Musikkanme­lder i BT

 ??  ?? EINAR ENGELSTAD
EINAR ENGELSTAD
 ??  ?? HØYST MALPLASSER­T: Skuespille­r Gerald Pettersen var på scenen som Ottoen, en hyllest av Bjarte Hjelmeland.
HØYST MALPLASSER­T: Skuespille­r Gerald Pettersen var på scenen som Ottoen, en hyllest av Bjarte Hjelmeland.
 ??  ?? FARGESPILL: Fargespill avsluttet showet og skapte stor stemning under åpningsser­emonien på Torgallmen­ningen.
FARGESPILL: Fargespill avsluttet showet og skapte stor stemning under åpningsser­emonien på Torgallmen­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway