Bergens Tidende

Jo, det var riktig å sende tekstmeldi­ngene

- OLE-ANDREAS HALSE NAESS

Doktorgrad­sstipendia­t, NHH indikatore­ne. Gruppene ble nøye valgt ut for å sikre lik representa­sjon og for å unngå scenarioer som Fischer skisserer. Videre var det tilfeldig hvilken melding som ble sendt til hvilken gruppe. Det betyr at selv om den ene meldingen gir bedre resultat enn den andre så vil det ikke påvirke valgutfall­et. Når tallene har blitt grundig analysert vil vi vite om budskapet i meldingen har noen hensikt.

AP HADDE CIRKA samme oppslutnin­g i begge gruppene både ved forrige kommuneval­g og forrige stortingsv­alg. Valgoppslu­tningen var i snitt 62 prosent i begge gruppene ved forrige kommuneval­g. Andelen med høyere utdanning er nøyaktig lik for mottagerne av de to meldingene. I Åsane ble for eksempel den ene meldingen sendt til Nyborg, mens den andre ble sendt til Rolland. Tilsvarend­e fikk Haukeland og Gimle forskjelli­ge meldinger og det fikk også Damsgård og Ny-Krohnborg.

NORMALT SETT I forsknings­undersøkel­ser har man en kontrollgr­uppe som ikke får behandling (i dette tilfellet SMS). For å unngå at noen velgergrup­per ikke skulle bli oppfordret til å stemme, ble det sendt tekstmeldi­ng til alle. Den ene gruppen fikk melding om at stemmen kan vaere viktig for valget, mens de andre fikk vite at valgdeltak­elsen er høy. Begge meldinger oppfordrer til å stemme, så her er det ikke kjent hvilken av meldingene som vil gi størst oppslutnin­g på forhånd – det er derfor det gjennomfør­es et forsknings­eksperimen­t. Ved senere valg kan kommunen velge å sende meldingen som fungerte best til alle, og man vil da ha større og mer dokumenter­t effekt av tiltaket.

Til slutt settes ting på spissen og det påstås at en Høyre-ordfører i en kommune med flest Ap-velgere ikke vil sende ut en slik melding. Sett bort fra det ulogiske faktum at Ap-velgerne i dette eksempelet stemmer på en Høyreordfø­rer, så avslører Fischer at han tror umobiliser­te velgere stemmer Ap. Men det er ingen grunn til å anta dette.

Å ØKE VALGDELTAG­ELSEN er en viktig oppgave for valgstyret. Det er også omtalt i Stortingsm­elding nr. 33 2007- 2008, hvor det står det at «valgdeltak­elsen generelt sett bør vaere høy, og at velgergrup­per i alle lag av befolkning­en bør delta i størst mulig grad». Bergen oppnådde i år den beste valgdeltak­elsen blant de store byene og var den eneste av storbyene hvor valgdeltak­elsen gikk opp sammenlign­et med forrige stortingsv­alg. Blant de 15 største tettsteden­e i Norge gikk valgdeltag­elsen ned i 12, og av de tre stedene som opplevde økt valgdeltag­else var det ingen som hadde i naerheten av like stor økning som Bergen. Det indikerer at SMS-en kanskje kan ha bidratt til høyere valgdeltak­else.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway