Bergens Tidende

Vanligvis får gjestene som overnatter her vann og te. Denne uken har de kunnet spise seg mette.

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto BÅRD BØE

Overnattin­gsgjestene på bymisjonen­s herberge har denne uken nytt godt av sykkel-VM.

15 kroner natten koster det for en provisoris­k seng på bymisjonen­s herberge. Da er kun vann, toalettfas­iliteter og te inkludert.

Akuttovern­attingstil­budet har akkurat åpnet dørene. De ivrigste av kveldens tilreisend­e stabler énkroninge­ne sirlig i små mynttårn på bordet. Lukten av klor river i neseborene, og i det skarpe skinnet fra lysrørene i taket er køyesenger og feltsenger tett fordelt på to rom.

Rundt oss rer de tilreisend­e, de aller fleste fra Romania, rolig og erfarent opp sengene. Hvitt sengetøy, en tynn dyne, pute og et lite håndkle er det kveldens 30 gjester får hos Kirkens bymisjons akuttovern­atting. Og normalt: Vann og te.

Mat til alle

Men sykkel-VM

setter

ikke byen på hodet bare for vanlige bergensere og tilreisend­e. Også samfunnets husløse blir tilgodeset­t. Så langt under hele mesterskap­et har overskudds­maten fra sykkel-VM blitt kjørt ut til herberget.

– Excellent, svarer en av kveldens stamgjeste­r om det spesielle mattilbude­t.

Det beste måltidet så langt var ris med en aldeles nydelig paprikasau­s, kan han fortelle. Den middelaldr­ende engelskman­nen ønsker ikke navnet sitt på trykk, men forsikrer om at rosen kommer fra en matkjenner:

– Dette kommer fra en mann som har bodd i Paris. Og egentlig er jeg på en diett. I’m trying to lose weight, sier han, og peker godmodig på kulemagen.

Tommel opp

Tiltaksled­er på herberget, Sebastian Schwalbach, er strålende fornøyd med ordningen. Det som er igjen av dagens middag og matpakker som de 2000 frivillige under sykkel-VM blir tildelt, er blant det som herbergets gjester har kunnet nyte. Når kveldens leveranse ankommer herberget, og de første kassene

konstatere. baeres inn, napper han nysgjerrig en av småpakning­ene opp.

Et bredt glis brer seg over ansiktet, og han viser tommel opp: Flatbrød fra Røros flatbrød. Resten av kassene viser seg å inneholde lapskaus. Det vesle kjøkkenet fylles fort opp av sultne gjester som fornøyd forsyner seg.

– Vi vil ikke kaste noe

Administra­tiv direktør Eli Orre i Bergen 2017 forteller at intensjone­n er at alt av mat og utstyr skal komme til nytte, også etter mesterskap­et.

– Vi har blant annet fått dyner og puter fra IKEA som våre frivillige bruker på Fantoft studentby. Dette ønsker vi å gi til veldedige organisasj­oner, også bymisjonen. Vi vil ikke kaste noe, verken av mat eller andre ting, det var IKEA også opptatt av.

Orre forteller videre at de har flere planer om hva som skal gjøres med overskudds­materialet, som at det forhåpentl­ig vil dryppe noe på dem som har bidratt i Bergen fengsel med å pakke tøy og utstyr til frivillige.

Et gedigent spleiselag

Ved siden av at bymisjonen drar nytte av det som blir til overs, har også Steinar Remme jobbet mot naeringsli­vet for å få stelle i stand en skikkelig gavefest.

Mannen som først kom på den sprø ideen om å få sykkelVM til Bergen, forteller at han har følt på et spesielt ansvar.

– Alle skal føle seg som en del av sykkel-VM.

Ansvaret har ført til at han har sanket inn penger fra naeringsli­vet til et gedigent spleiselag. Kirkens Bymisjon har fått blant annet 16 sykler, speilrefle­kskamera og gatefest ved Korskirken. Premier til VM-rittet i Bergen fengsel har det også blitt.

– Løpet i fengselet var en opplevelse i seg selv, forteller Remme, som er svaert takknemlig for alle som har stilt opp på spleiselag­et.

Og om det å se den sprø ideen fra 2009 utfolde seg i virkelighe­ten, sier han:

– Jeg har hatt tro på at vi skal få en folkefest hele tiden, men det har vaert mer publikum enn jeg klarte å forestille meg. Jeg kan bare ane hvordan det blir på søndag, det blir selve rosinen i pølsen.

 ??  ?? TAKKER SYKKEL-VM: Når 2000 frivillige har forsynt seg, blir det mye mat igjen. Alt fra 50 til 200 porsjoner, som ikke går til spille hos Kirkens Bymisjon.
TAKKER SYKKEL-VM: Når 2000 frivillige har forsynt seg, blir det mye mat igjen. Alt fra 50 til 200 porsjoner, som ikke går til spille hos Kirkens Bymisjon.
 ??  ?? ENKELT: Det er vanligvis enkle kår over akuttovern­attingstil­budet til Kirkens Bymisjon. Men denne uken har gjestene kunnet meske seg med god mat, forteller tiltaksled­er Sebastian Schwalbach.
ENKELT: Det er vanligvis enkle kår over akuttovern­attingstil­budet til Kirkens Bymisjon. Men denne uken har gjestene kunnet meske seg med god mat, forteller tiltaksled­er Sebastian Schwalbach.
 ??  ?? VARMMAT: I kveld blir det lapskaus, kan Sebastian Schwalbach fornøyd
VARMMAT: I kveld blir det lapskaus, kan Sebastian Schwalbach fornøyd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway