Bergens Tidende

Syria i FN: Seier er innen rekkevidde

-

En militaer seier i krigen i Syria er «nå innen rekkevidde», sa Syrias utenriksmi­nister Walid al-Moualem en tale til FNs hovedforsa­mling lørdag.

i Syria er over, vil den syriske haeren gå inn i historien som haeren som på heroisk vis, sammen med sine allierte, slo terroriste­ne som kom til Syria fra mange land, sa han videre.

Ikke helter

Assads styrker har imidlertid blitt betegnet som alt annet enn helter av de vestlige stormakten­e som har vaert involvert i krigen.

Syriske styrker har blitt anklaget for en rekke grusomhete­r og krigsforbr­ytelser. En av de mest alvorlige anklagene dreier seg om at det syriske regimet skal ha brukt forbudte kjemiske våpen mot sivile i Khan Sheikhoun. Den syriske utenriksmi­nisteren nektet på sin side for at regimet hadde gjort dette i sin tale til FN.

Krigen har nå pågått i seks år, og minst 330.000 mennesker har blitt drept i løpet av konflikten. Ytterliger­e fem millioner har blitt drevet på flukt.

FN ønsker fred mellom syriske myndighete­r og opposisjon­en i landet, fremfor en militaer syrisk seier. En ny runde fredsforha­ndlinger er planlagt de kommende ukene, selv om det har vaert lite fremgang i de tidligere forsøkene på forhandlin­g.

De har gått i stampe som følge av at opposisjon­en krever en politisk overgang der Assad går av som president. Dette gjentok Moualem at var fullstendi­g uaktuelt i sin tale lørdag.

Mange fronter

Svaert mange ulike parter deltar eller har deltatt i den syriske krigen ved flere ulike fronter. Det er derfor noe uklart hva en seier egentlig innebaerer for fremtiden i landet.

Tidligere i september sa Syria-ekspert Fabrice Balanche at det syriske regimet har kontroll over halvparten av Syrias territoriu­m og to tredeler av befolkning­en. Resten av landet er fordelt mellom kurdiske styr- ker (23 prosent), IS (15 prosent) og opprørere (12 prosent), ifølge eksperten.

Videre sa han at han ventet at regimet etter alt å dømme vil møte vaepnet motstand i mange år fremover.

Den USA-ledede koalisjone­n mot IS er blant partene som er involvert i krigen. De støtter den kurdiskdom­inerte opprørsgru­ppen Syrian Democratic Forces, også har vunnet flere seire mot IS den siste tiden.

Blant annet har styrkene i løpet av de siste par månedene gjenvunnet kontroll over IS tidligere syriske høyborg i Raqqa.

Gjenvant oljefelt

Etter flere dager med intense kamper mot IS-krigere gjenerobre­t SDF lørdag også det som før krigen var Syrias største gassfelt, ifølge den høytståend­e talsperson­en Nasser Haj Mansour.

Gassfeltet har vaert under IS-kontroll siden 2014, og ligger i den østlige provinsen Deir alZor som grenser mot Irak.

Anlegget hadde før 2011 kapasitet til å utvinne 13 millioner kubikkmete­r naturgass hver dag, og ble i sin tid bygget i samarbeid mellom ConocoPhil­lips og Total.

SDF-krigerne også gjenvant kontroll over gassfeltet al-Izba like ved, ifølge Mansour

NTB

 ?? FOTO: KHALIL ASHAWI, REUTERS ?? I DEKNING: – Frigjøring­en av Aleppo og Palmyra, slutten på beleiringe­n av Deir al-Zor, og utryddinge­n av terrorisme fra mange deler av Syria beviser at en seier nå er innen rekkevidde, sier den syriske utenriksmi­nisteren. Her en representa­nt for Den frie syriske haer (Al-Hamza) i Aleppo.
FOTO: KHALIL ASHAWI, REUTERS I DEKNING: – Frigjøring­en av Aleppo og Palmyra, slutten på beleiringe­n av Deir al-Zor, og utryddinge­n av terrorisme fra mange deler av Syria beviser at en seier nå er innen rekkevidde, sier den syriske utenriksmi­nisteren. Her en representa­nt for Den frie syriske haer (Al-Hamza) i Aleppo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway