Bergens Tidende

Styret løsnet – Bergens VMhåp måtte bruke unbrakonøk­kel midt på Bryggen.

-

Først veltet hun og ødela sykkelen. Så måtte Vita Heine opptre som mekaniker.

fra Stavanger kunne spurte i mål til en sterk syvendepla­ss.

– Vita ofret seg fullt og helt for meg. Jeg setter veldig stor pris på det hun gjorde, sier Andersen.

Styret løsnet

Men spol litt tilbake. For starten av rittet var alt annet enn problemfri­tt for Heine. Først veltet hun, et udramatisk velt i seg selv, men sykkelen fikk seg en skade.

– Giret ble bøyd slik at jeg bare kunne bruke halvparten av girene. Så ba jeg om ny sykkel, og de satte igjen en sykkel til meg i langesonen, forteller Heine.

Hun måtte sykle en runde til – damene syklet åtte runder i rundløypen i Bergen – før hun fikk tak i den nye sykkelen. Men så ble det problem med den også.

– På den nye sykkelen løsnet styret, sier Heine.

Da måtte hun ta frem mekanikere­n i seg.

– Jeg fikk en unbrakonøk­kel, og midt på Bryggen måtte jeg stramme til styret.

Sterk avslutning

Alle problemene med mekanikken til tross, Heine leverte en solid konkurrans­e i sitt første VM for Norge. Hun har syklet VM en gang før – i 2013 – men da konkurrert­e hun for Latvia og ble tatt ut av rittet på grunn av at hun lå så langt bak. Siden den gang har Heine flyttet til Bergen på grunn av kjaerlighe­ten, blitt norsk og en langt bedre sykkelrytt­er.

– Etter at jeg hadde strammet styret som var løst viste jeg at alt var i orden. Da kjørte jeg bare på, og jeg hadde faktisk like mye energi på slutten som i starten. Det var utrolig deilig, sier Heine.

Så mye krefter hadde hun at hun var kvinnen som egenhendig kjørte inn de nederlands­ke stjernene Annemiek van Vleuten og Anna van der Breggen på vei fra Landås og ut gjennom Sandviken.

– Det var en sinnssyk opplevelse å vaere med i avslutning­en av VM og taue inn verdens beste ryttere. Det var en herlig mestringsf­ølelse.

– Konkurrere­r på andre vilkår

Med kraftprest­asjonen på slutten sørget Heine for at lagvenninn­en Susanne Andersen fikk anledning til å spurte om medalje. Det ble syvendepla­ss, i seg selv en stor opptur for norsk kvinnesykl­ing.

– Vita gjorde alt jeg ba om, strålte Andersen.

Katrin Garfoot fra Australia tok sølv. Amalie Dideriksen fra Danmark tok bronse.

I en alder av 26 år bestemte Heine seg for å satse som syklist. Da hadde hun ingen idrettsbak­grunn fra før. Nå er Heine snart 33 år, og hun har deltatt i OL og VM. Målet er å satse som profesjone­ll rytter frem mot OL i Tokyo i 2020.

– Jeg vil gi det en sjanse. Hvis jeg skal vaere blant verdens beste, så er det noe som må til.

Heine arbeider nå i Tryg forsikring. Planen er å slutte i jobben for å vaere syklist på heltid. Men for å klare det trenger hun sponsorer.

– Akkurat nå føler jeg at jeg konkurrere­r på helt andre vilkår enn de andre. Selv om jeg er blitt gitt utrolig mye fleksibili­tet og støtte av arbeidsgiv­eren, så ser jeg at ingen av dem som er over meg på resultatli­sten jobber.

Bergens andre deltaker i VM, Ingrid Moe, hadde også tekniske problemer. Hun ble tatt ut av rittet underveis fordi hun kom for langt bak. Heine ble til slutt nummer 28.

Det var en sinnssyk opplevelse å vaere med i avslutning­en av VM og taue inn verdens beste ryttere.

Vita Heine

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY ?? FIKK PROBLEMER: Vita Heine måtte skru fast styret sitt midt under VM.
FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY FIKK PROBLEMER: Vita Heine måtte skru fast styret sitt midt under VM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway