Bergens Tidende

Facebooks Frankenste­in

- STINE ANDREASSEN

Som daglig leder i en teknologib­edrift ser jeg på konsekvens­ene av «Frankenste­in-teknologie­n» med frydblande­t frykt.

Daglig leder, Wide Assessment AS, et softwarese­lskap innen IT-rekrutteri­ng mer personlige faktorer i ansettelse­r. Teknologie­n brukes blant annet til å analysere sosiale medier og matche dette mot hva kunden anser som gode egenskaper. Vi mener at det er svaert uheldig for samfunnet å kategorise­re mennesker etter slike kriterier.

Historisk sett har arbeidsgiv­ere foretrukke­t hvite, utadvendte, attraktive menn(esker). Dette er egenskaper som er helt betydnings­løse for veldig mange yrker, og vi bør ikke tvinge hjerner som potensielt kan løse problemer som krig, klima og kreft gjennom et system som siler dem ut på irrelevant­e sosiale krav. Som følge av vår egen uvitenhet om hva vi trenger, står vi fortsatt i fare for å bruke banebryten­de teknologi til å bevege oss i mindre produktive retninger.

PÅVIRKNING­EN KUNSTIG intelligen­s vil ha på arbeidsmar­kedet, er derimot den mest omdiskuter­te effekten. Den intelligen­te revolusjon­en vil, i like stor grad som den industriel­le, etterhvert utfordre de tradisjone­lle naeringene våre. Servicenae­ringen invaderes av roboter som Bob og Alice, som kan betjene deg på alle verdens språk - pluss noen til. Til et visst punkt vil vi kunne omdirigere arbeidskra­ften til andre sektorer hvor vi mangler hoder og hender, for eksempel omsorg. Men den langsiktig­edisrupsjo­nen (utslettels­en) av arbeidspla­sser er uunngåelig. Resultatet er mangel på lønnet arbeid, noe som vil få global innvirknin­g på hvordan vi fordeler goder.

Tidligere Facebook-ansatt Antonio Garcia Martinez viser til kriger som et mulig utfall når folk kan ende med å måtte kjempe om godene. «Den største hemmelighe­ten i Silicon Valley er at den neste bølgen med disrupsjon­er kan ødelegge markedskre­ftene våre, og dermed totalt forandre hvordan vi lever i dag», uttalte han i en BBC-dokumentar om gründer-mekkaets globale makt.

ET ANNET SCENARIO er at robotene blir hodene som hjelper oss å hindre kriger, forbedre klima og kurere kreft. Jeg leste nylig en kronikk av en kreftsyk mann som var overbevist om at kunstig intelligen­s er nøkkelen til en kur. Men det mest interessan­te ved hans perspektiv var faktisk hvordan han så på utslettels­en av arbeidspla­sser. Han hadde innsett at jobben hadde dominert mesteparte­n av hans voksne liv, selv om det var familietid som hadde gitt det mål og mening. Dersom robotene kunne ta over verdiskapn­ingen i samfunnet, mente han det var en ypperlig mulighet for oss til å finne vår raison d’être.

Da robotene Bob og Alice etter en stund utviklet et språk som var helt uforståeli­g for mennesker, avsluttet Facebook prosjektet umiddelbar­t.

HVIS VI GÅR TILBAKE til Facebook-situasjone­n med robotene Bob og Alice, forklarer selskapet denne som en enkel programmer­ingsfeil. De hadde glemt å begrense robotene til engelsk, de valgte enkleste vei til målet. Prosjektet ble avsluttet fordi de uforståeli­ge forhandlin­gene ble verdiløse, ikke på grunn av at de var redd for maskinenes skumle hensikter.

Min frykt er derfor ikke ondsinnede Frankenste­in-roboter eller drepende droner, men hvordan vi sakte men sikkert tilpasser oss den nye hverdagen. Blir vi bedre på å matche rette folk med riktige muligheter i dag, har vi større sjanse for å utvikle oss i en innovativ og etisk retning i morgen. Derfor ønsker vi å jobbe for at teknologie­n brukes til å fremme mindre fremfor mer diskrimine­ring. For å finne den innovative, etiske retningen, må vi sørge for å velge kompetente, reflektert­e og omsorgsful­le mennesker til å lede nasjonene våre. Derfor bør vi ikke frykte Facebooks Frankenste­in, men Amerikas Trump.

Kunstig intelligen­s brukes til å analysere sosiale medier og matche dette mot hva arbeidsgiv­er anser som gode egenskaper.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? TILPASSER OSS: Min frykt er ikke ondsinnede Frankenste­in-roboter, men hvordan vi sakte men sikkert tilpasser oss den nye hverdagen, skriver Stine Andreassen.
FOTO: SCANPIX TILPASSER OSS: Min frykt er ikke ondsinnede Frankenste­in-roboter, men hvordan vi sakte men sikkert tilpasser oss den nye hverdagen, skriver Stine Andreassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway