Bergens Tidende

Den ensomme rytter

- JØRGEN A. URNES

Fastlegene har behandling­sansvar for tilstander de har liten erfaring med.

Fastlege, førsteaman­uensis ved NTNU Pasientene ønsker mer tid med fastlegen sin. Ikke bare har vi som pasienter behov for god behandling, vi trenger også å bearbeide de erfaringer vi gjør med sykdom, lidelse og funksjonst­ap. Til det trenger vi en lege som kan lytte og forstå, som kan gi stillhet til samtalen slik at det vi føler og tenker kan få komme til uttrykk; ikke som presise fakta, men som det undrende og utforskend­e vi trenger i vårt nye liv preget av sykdom.

DEN UNGE LEGEN som nylig er klekket ut fra sitt seksårige medisinstu­dium og i tillegg har 18 måneders veiledet tjeneste, må forholde seg til såkalt evidensbas­ert praksis og KOPF – to baerende idealer innenfor allmennmed­isin. Evidensbas­ert medisin kom som et nødvendig innslag for at forsknings­resultater raskere skulle komme til nytte i klinisk virksomhet. Mange behandling­er var basert på gammel vane og tro.

Problemet er at symptomer alltid blir beskrevet gjennom filtre med masker av ord og språk. Smerte for en er ikke smerte for en annen. Noen har ikke ord for det kroppslige, andre har ikke ord for følelser. Dette skal fastlegen fortolke og sette inn i en klinisk beslutning. Menneskeli­g kommunikas­jon lar seg ikke kategorise­re og anvendes direkte i en evidensmod­ell.

KOPF STÅR FOR Kontinuerl­ig, Omfattende, Personlig og Forplikten­de – skandinavi­sk allmennmed­isins credo. Naermere et ekteskapsl­øfte er det vanskelig å komme. Men Omfattende blir fort Oppofrende, Personlig blir fort Privat, Forplikten­de blir fort Selvfornek­tende. Å finne balanse i disse ideale fordringen­e, krever at man blir kjent med ytterlighe­tene og evner å plassere seg noenlunde i midten – i hvert fall på det jevne. LIKEVEL – NÅR DET BESTE jeg har gjort for noen av mine pasienter er å skaffe dem bolig og jobb, er det altfor åpenbart at sykdom og helse er relatert til andre livsforhol­d enn medisinsk diagnose og behandling. I møte med mennesker er det nettopp dette vi ser, og ønsket om å kunne hjelpe på andre områder enn mitt snevre fagfelt forsterkes.

Fastlegene sitter alene på sine kontor med pasienten. Muligheten for å diskutere med kolleger er liten. Saksforhol­d, vurderinge­r og beslutning­er tas med pasienten alene. Pasientens angst, misnøye, fortvilels­e, sinne må legen møte uten kolleger å støtte seg til. «Gjør jeg en feilvurder­ing nå, har jeg oversett noe, er det noe jeg ikke forstår?»

SOM UNG SYKEHUSLEG­E vil det alltid vaere en kollega innen rekkevidde som kan avlaste, en rask telefon til bakvakt, en kort diskusjon på bakrommet med annen ung kollega. Trøst når man har opplevd noe opprivende, som leger og helseperso­nell med nødvendigh­et møter. Trøst når man har gjort en feil.

Som fastlege sitter man alene og møter sine feil omtalt på legelisten.no, heldigvis sjeldnere som påtale fra Fylkeslege­n. Negativ omtale og omdømme får man ikke bare om man begår feil, men også dersom en vurdering og beslutning går mot pasientens ønske, som f.eks. å underkjenn­e pasientens kjørehelse. Da er veien kort til «elendig lege …» på legelisten.no.

FORBEREDER STUDIENE den unge legen til dette arbeidet? Selvsagt ikke. Arbeidet som fastlege laerer man seg ved å arbeide som fastlege, møte de utfordring­ene som kommer. Men spesialutd­anning innen allmennmed­isin, i gruppeveil­edning med jevnaldrin­ger i karrierelø­p og kurs gjennom fem år gjør oss bedre rustet.

Tyngden i arbeidet er saerlig stort de første årene, da gjerne samtidig med etablering av familieliv. Den økonomiske kostnaden er stor. En praksis i dag koster 1–1,5 millioner kroner på toppen av huslån. Studielåne­t blir «småpenger». Samtidig er inntjening­en som ikkespesia­list lav, og arbeidsbel­astningen med vakt og overtid betydelig. Vi snakker om arbeidsuke­r på 45-60 timer samtidig med omsorg for egne småbarn og en partner.

Publikum møter fastlegen med krav etter modell fra varehandel­en. Det skal ikke vaere ventetid.

DET BETENKELIG­E I DAG er ikke bare at belastning­en i yngre år er overvettes stort, også de eldre erfarne legene varsler om uforholdsm­essig stort arbeidspre­ss.

Så hva ønsker vi av våre fastleger? Helsetjene­stens innhold og organiseri­ng er et av våre fremste uttrykk for kultur og sivilisasj­on – et uttrykk for menneskeve­rd. Dagens teknologi og samfunnsor­dning stiller krav, og vi skal akseptere at de ikke bare stiller krav til legerollen, men faktisk også til pasientrol­len. Politiske tiltak må bygge og forankres på aktørene. Selvsagt pasienten, men faktisk også på profesjone­ne som gjør tjenesten.

Som fastlege sitter man alene og møter sine feil omtalt på legelisten.no.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? ÅPENBART: Når det beste jeg har gjort for noen av mine pasienter er å skaffe dem bolig og jobb, er det altfor åpenbart at sykdom og helse er relatert til andre livsforhol­d enn medisinsk diagnose og behandling, skriver fastlege Jørgen A. Urnes.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ÅPENBART: Når det beste jeg har gjort for noen av mine pasienter er å skaffe dem bolig og jobb, er det altfor åpenbart at sykdom og helse er relatert til andre livsforhol­d enn medisinsk diagnose og behandling, skriver fastlege Jørgen A. Urnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway