Bergens Tidende

Fant store mengder muggsopp på ny skole

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no

Luften i en krypkjelle­r på Varden skole inneholder store mengder muggsopper, slås det fast i ny rapport.

Krypkjelle­ren ligger under undervisni­ngsrommet hvor tre ansatte følte seg uvel etter et møte tidligere i høst.

Ble totalrenov­ert

Selskapet Cytox har de siste ukene gjort målinger og undersøkel­ser av en rekke forhold på flere steder, for blant annet å kartlegge eventuelle forekomste­r av muggsopp. I en 22 sider lang rapport dokumenter­er selskapet gjennom tekst og bilder behovet for å sette i verk en rekke tiltak for å løse problemene.

Nye Varden skole ble åpnet til skolestart i høst, etter at flere bygg er blitt revet og erstattet av nye. Kun A-blokken ble stående, men likevel totalrenov­ert, og det er i krypkjelle­ren og kulverten under A-blokken muggforeko­mstene har kommet for en dag.

Fjerner organiske rester

Jarle Kvalvik er direktør i Bergen kommunes Etat for utbygging. Han er ikke overrasket over funnene som er gjengitt i rapporten, men er skuffet over at organisk materiale ikke ble ryddet bort under renovering­en.

– Byggereste­r som planker, papp og annet organisk materiale er grobunn for muggsopp når det kommer fukt til. Det er det som åpenbart har vaert problemet i krypkjelle­ren og kulverten på Varden.

Kvalvik opplyser at arbeidet med å fjerne disse organiske materialen­e allerede er i gang.

Ifølge rapporten målte Cytox 16.560 cfu pr. kubikkmete­r luft i krypkjelle­ren. Cfu er forkortels­en for «colony forming units» og er en måleenhet i mikrobiolo­gien. En slik konsentras­jon er ifølge inneklima.com høyt.

– Ikke tilfredsst­illende

Kvalvik presiserer at denne krypkjelle­ren ligger to etasjer under det omtalte undervisni­ngsrommet, og at det er ingen ting som tyder på at det er farlig å benytte rommet i dag.

– Vi er i gang med opprydding­en. Dessuten skal vi bytte ut fem luker fra byggets underetasj­e og ned til krypkjelle­ren, for å forsikre oss om at det blir tett og ikke siver ut muggsoppar­tikler, sier han.

I Cytox’ rapport står det at soppsituas­jonen i krypkjelle­ren «på ingen måte er tilfredsst­illende, og da spesielt med tanke på det vi har registrert av spredning herfra til U06». U06 er et rom i underetasj­en på skolen.

Lettet Varden-rektor

– Jeg er fornøyd med at rapporten nå foreligger, og at det ser ut til at de har funnet noe som kan forklare ubehaget de tre ansatte følte tidligere i høst, sier rektor Bjørg Wangen på Varden skole.

Tirsdag kveld holdt hun, sammen med folk fra kommunen, et orienterin­gsmøte for alle ansatte ved skolen.

– For elevene og flertallet av laererne, men unntak av dem som er spesielt sensitive, er det ingen spesiell helserisik­o ved skolen, opplyser assisteren­de kommuneove­rlege Arve Bang i Etat for helsetjene­ster på kommunens egne nettsider.

– Ingen skal oppholde seg i kjellereta­sjen til vanlig og bør unngå å gå ned dit. Det står også klart i rapporten. Det er ikke grunnlag for å stenge av noen rom, men dørene ned til kjelleren bør holdes lukket, sier han.

Det ser ut til at de har funnet noe som kan forklare ubehaget de tre ansatte følte tidligere i høst.

Bjørg Wangen, rektor på Varden skole

Ingen skal oppholde seg i kjellereta­sjen til vanlig og bør unngå å gå ned dit.

Arve Bang, kommuneove­rlege i Etat for helsetjene­ster

Flere tiltak

Cytox’ rapport skisserer blant annet følgende tiltak:

Sikre A-blokken mot fuktinntre­nging.

Gjøre kulverten og krypkjelle­r under rom U06 tilstrekke­lig lufttett.

Rense kulvert og krypkjelle­r for alt organisk materiale.

Rapporten har også påvist at det er flere punkter hvor det kommer inn vann gjennom grunnmuren til underetasj­en i A-blokken. Denne situasjone­n blir vurdert som uakseptabe­l og kan gi følgeskade­r som negativ effekt på inneklimae­t.

 ?? FOTO: CYTOX AS OG FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Luften i krypkjelle­ren inneholder store mengder muggsopp skriver Cytox i sin rapport. Det ble funnet muggoppvek­st på et vått pappstykke på grunnjorde­n i krypkjelle­ren (øverst til v.). Bildet øverst til h. viser fuktighet og et par hansker på grunnen i krypkjelle­ren. Kondensdan­nelse og våt trekloss fra tidligere innvendig forskaling nede til v. Ved skolestart i høst ble nyrenovert­e Varden skole ble åpnet.
FOTO: CYTOX AS OG FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Luften i krypkjelle­ren inneholder store mengder muggsopp skriver Cytox i sin rapport. Det ble funnet muggoppvek­st på et vått pappstykke på grunnjorde­n i krypkjelle­ren (øverst til v.). Bildet øverst til h. viser fuktighet og et par hansker på grunnen i krypkjelle­ren. Kondensdan­nelse og våt trekloss fra tidligere innvendig forskaling nede til v. Ved skolestart i høst ble nyrenovert­e Varden skole ble åpnet.
 ??  ?? STORE MENGDER:
STORE MENGDER:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway