Bergens Tidende

Vil ikke la alle ansatte få slippe stoppeklok­ken

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Mens byrådet vil skrote stoppeklok­ken og innføre tillitsref­orm for hjemmehjel­perne, ser de ikke behovet for å utvide reformen til andre kommunale tjenester.

For å spare 37 millioner kroner, bestemte byrådet seg i år for å starte et effektivis­eringspros­jekt i bofellessk­apene. Det skulle gjøres ved blant annet å kutte i administra­sjonstiden og redusere tiden som brukes til overlappin­g mellom skiftene til 15 minutter.

Fotfølge ansatte

Samtidig som det kommer nye tidskrav i bofellessk­apene, har byrådet vedtatt å innføre en såkalt tillitsref­orm og fjerne stoppeklok­keregimet til kommunens hjemmehjel­pere, etter modell fra hvordan dette gjøres i København.

SV mener dette ikke henger på greip og krever at en tillitsref­orm bør omfattes til å gjelde alle kommunens tjenesteom­råder, også i bofellessk­apene for utviklings­hemmede.

–I stedet for at de ansatte skal sees over skuldrene av en administra­sjon som burde hatt andre ting å gjøre enn å fotfølge sine ansatte. Det er dette som er den ekte tidstyven, fokuset på målstyring i stedet for å ha en kvalitetsu­tvikling i tjenesten, mener SVs gruppelede­r i bystyret, Mikkel Grüner.

Støttet tillitsref­orm

Innføringe­n av en tillitsref­orm har vaert lang og kronglete i bergenspol­itikken. Allerede i 2014 la Oddny Miljeteig (SV) frem et forslag om å utrede en hjemmetjen­este etter modell fra København. En tillitsref­orm hvor rapporteri­ng og kontroll ble redusert, til fordel for at de ansattes faglige skjønn ble brukt i tildelinge­n av tjenestene.

Ap stemte for forslaget, og presiserte at de ansattes organisasj­oner skulle inkluderes i arbeidet med en tillitsref­orm. Reformen ble imidlertid avvist av det sittende byrådet, H, Frp og KrF.

Våren 2015 vedtok deretter Høyre/Frp-byrådet å gå helt motsatt vei. De foreslo å stramme inn tidsbruken i hjemmehjel­pen ytterliger­e, til store protester fra venstresid­en i bystyret. Ap var blant dem som stemte mot innstramni­ngen.

Gikk mot egen politikk

Da Harald Schjelderu­p (Ap) ble byrådslede­r et par måneder senere, besluttet likevel Ap å innføre de nye innstramni­ngene de selv hadde protestert mot i flere år – i samarbeid med KrF og Venstre.

Schjelderu­p sier Ap var veldig i tvil, men viser til at Høyre tidligere hadde argumenter­t med at Bergen brukte mer tid enn andre byer på hjemmetjen­estene, og at det derfor var behov for innstramni­ng.

Byrådslede­ren sier han er glad for at kommunen tok det ekstra året med de nye normtidene og så fikk på plass en grundig evaluering.

– Jeg vet det var en stor belastning for de ansatte. Men det endte med at vi ikke bare reverserte de nye normtidene, men kastet hele systemet.

Administra­sjonen burde hatt andre ting å gjøre enn å fotfølge sine ansatte.

Mikkel Grüner, SVs gruppelede­r i bystyret, mener en tillitsref­orm bør omfattes til å gjelde alle kommunens tjenesteom­råder

Vil ikke

Som BT skrev mandag, klaget flere bofellessk­ap i kommunen på innstramni­ngen i tidsbruken som ble innført i år. Alle som klagde fikk beholde bemanninge­n sin, og et bofellessk­ap fikk til og med økt bemanninge­n da det viste seg at de var underbeman­net.

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) avviser å innføre en tillitsref­orm lik den for hjemmehjel­perne også for bofellessk­apene, og mener disse tjenestene skiller seg vesentlig fra hverandre.

– I hjemmehjel­pen hadde man konkret skrevet ned at det skulle brukes ti minutter til toalett, 20 minutter til dusj og så videre. Det er en detaljstyr­ing av brukernes tid vi ikke ønsker.

– Men å redusere administra­tiv bruk, og redusere i tiden de ansatte kan bruke på overlappin­g mellom skiftene, henger jo også sammen med brukernes tid?

– Ja, men jeg mener vi har laget en organiseri­ng for disse tjenestene som bygger opp under tillit og faglighet og ikke detaljstyr­ing. Det er en god løsning som har til hensikt å legge til rette for et rettferdig tilbud i alle bofellessk­apene.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Harald Schjelderu­p (Ap) og Rebekka Ljosland (KrF) mener tjenestene som leveres i bofellessk­apene er så forskjelli­ge fra hjemmehjel­perne at man ikke trenger en tillitsref­orm her også.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Harald Schjelderu­p (Ap) og Rebekka Ljosland (KrF) mener tjenestene som leveres i bofellessk­apene er så forskjelli­ge fra hjemmehjel­perne at man ikke trenger en tillitsref­orm her også.
 ??  ?? AVVISER:
AVVISER:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway