Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Det minste man kan kreve av politikere er at de evner å forklare hva de har vedtatt. Tirsdag sviktet det totalt.

-

STORTINGSF­LERTALLET ga regjeringe­n en nesetyver tirsdag. Det skal bli lettere for enslige mindreårig­e asylsøkere å få bli i Norge. Derfor ble det en gledens dag for mange. Men tirsdag var en begredelig dag for alle som setter pris på politikere som snakker begripelig.

Det mest oppsiktsve­kkende var ikke endringene i asylpoliti­kken, men hvor skandaløst dårlige politikern­e – på begge sider – var til å forklare hva som ble vedtatt. Enda verre er det at de villedende forklaring­ene var helt med vilje.

Tiden vil vise om tirsdagens seier i Stortinget var størst for Ap eller unge asylsøkere. En av grunnene til forvirring­en tirsdag var uklarheten­e i vedtakene.

DET KOM IKKE klart frem hvorvidt asylsøkern­e som er fylt 18 år skal få sakene behandlet som om de fortsatt var barn.

Det kom ikke klart frem hvorvidt det er UDI som skal behandle sakene på nytt, eller om det er Utlendings­nemnda (som har vaert vanlig tidligere) som får den jobben. Dette er viktig, for det sier noe om hvorvidt ungdommene får mulighet til å anke sakene sine.

Det er også uklart hva det betyr at sårbarhets­kriteriene «skal ha betydning» for sakene til ungdom som søker asyl alene. Tolkningen av formulerin­gen skal overlates til forvaltnin­gen, noe som betyr at det foreløpig er vanskelig å si hva effekten av vedtakene blir.

Politisk kommunikas­jon kan vaere vanskelig, men det er ikke derfor det har gått galt her. Denne gangen har politikere på begge sider med vilje unnlatt å forklare hva et vedtak går ut på.

På Dagsrevyen insisterte Ap-leder Jonas Gahr Støre på at Stortinget ikke hadde vedtatt noen oppmykning av asylpoliti­kken. Men hele formålet med vedtaket er nettopp at flere skal få permanent opphold. Det er det grasrota i Ap har kjempet for.

HELE OPPOSISJON­EN er enige om at det er galt at så mange unge afghanere må dra tilbake når de fyller atten år. Men at flere nå skal få bli, er tilsynelat­ende for vanskelig for Ap å si høyt.

Støre er åpenbart så livredd for å fremstå som myk på innvandrin­g at det glir over i det komiske. Ap har store velgergrup­per som vil ha streng asylpoliti­kk, men også mange som vil det motsatte. Derfor balanserer partiet på en line. Men tirsdag så vi hva som skjer når man prøver å appellere til begge grupper i samme slengen.

Aps tjukke tåke av et budskap gjorde det i naerheten av umulig å begripe hva Stortinget vedtok.

ungdommer har fått forhåpning­er om å bli vaerende her, får vi anta endringen er noe tydeligere enn Ap selv ønsket å uttrykke tirsdag.

Men om Aps vaghet er plagsom, er Frps frie tolkning av vedtakene enda verre. Partiets innvandrin­gspolitisk­e talsperson Jon Helgheim, hevdet tirsdag at Ap gjør Norge til en frihavn for «grunnløse asylsøkere». Han hadde tydeligvis ikke engang prøvd å lese forslagene fra opposisjon­en.

Vel er vedtakene så vage og mangelfull­e at regjeringe­n nok trenger noe mer informasjo­n for å vite hvordan de skal utøve Stortinget­s politikk. Men Frp vet naturligvi­s godt at dette ikke snur opp ned på asylpoliti­kken.

En frihavn er dessuten tilgjengel­ig, noe Norge ikke er. Stengte grenser, operasjone­r for å hindre menneskesm­ugling fra Tyrkia og Libya og gjerder langs grensen opp gjennom Øst-Europa er bare noe av det som hindrer asylsøkere i å komme hit.

INNVANDRIN­GSMINISTER Sylvi Listhaug mener hun lykkes 110 prosent med sin politikk. Men det er altså knapt hennes politikk som er årsaken til at få asylsøkere kommer hit. Det er europeisk politikk som er forklaring­en.

Selv om SV hadde hatt rent flertall på Stortinget, hadde få asylsøkere kommet seg hit.

Ap har nektet å si tydelig hva de har vedtatt. Deres talsperson­er har vaert bevisst uklare. Frp har bedrevet bevisst villedning, for å fremstille stortingsv­edtaket som noe annet enn det er.

En ting er politikere som ikke evner å snakke forståelig. Det er trist, men manglende ferdighete­r kan man ha en viss sympati med. Noe helt annet er når folkevalgt­e med overlegg gjør en sak vanskelig å begripe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway