Bergens Tidende

Store verdier gikk opp i røyk i brann

-

FISTER: Flere bygg og andre verdier verdt flere millioner kroner brant ned i Hjelmeland i Rogaland i går. Det er ikke meldt om personskad­er. To naust, en båtslipp, flere båter og en bil skal ha gått med i storbranne­n. NTB miljøpåvir­kningen i sjøen. Hver dag jobber vi med løsninger for å redusere miljøavtry­kket, sier Nina Grieg.

Familiedre­vet

Grieg Gaarden i C. Sundts gate 17/19 er hovedkonto­r til Grieg Gruppen. Bak panoramavi­nduene mot Vågen styres familiens ulike virksomhet­er av de fire søsknene Camilla, Elisabeth, ElnaKathri­ne og storebror Per Grieg.

I dag jobber også tre av 13 barn av de fire søsknene i Griegsyste­met.

Per Grieg leder oppdrettsd­elen, som har vokst til en av landets største oppdrettss­elskap. Grieg Seafood solgte i fjor laks for rundt 6,5 milliarder kroner.

Det var under de fire søkenes far, Per Grieg sr., at familiesel­skapet vokste til å bli en av landets største maritime virksomhet­er.

Fjerde generasjon

Produksjon­en foregår i hovedsak i oppdrettsa­nlegg i Finnmark og i Rogaland, foruten Shetland og Canada.

Per Grieg ønsker raskere vekst i sjømatsekt­oren. Han mener den pågående konsesjons­runden der det deles ut såkalte utviklings­konsesjone­r, går for tregt.

For å få utviklings­konsesjone­r stilles strenge krav om ny miljøvennl­ig teknologi. Grieg Seafood vil bruke 270 millioner på ti utviklings­tillatelse­r for oppdrett til havs, og venter på svar.

Per Grieg er også skeptisk til innføring av det såkalte trafikklys­systemet, som innebaerer at områder med stor miljøbelas­tning får rødt lys og straffes med kutt i produksjon­en. Grieg Seafood har virksomhet i Rogaland der det gule lyset blinker.

Kan bli tvunget til utlandet

– Systemet har en metodisk feil ved at hele soner rammes. Enkeltanle­gg kan gjøre mye bra, men likevel bli straffet fordi det ligger i en sone der andre har problemer. Det er et urettferdi­g system, sier Grieg.

Produksjon av sjømat må hovedsakel­ig foregå i havet. Nina Willumsen Grieg, Grieg Seafood

– Men med så store problemer naeringen har med lus og sykdom i oppdrettsm­erdene var det vel behov for et strengere regime?

– Jeg mener dagens ordning fungerer bedre, der oppdretter­e får adgang til vekst på fem prosent i året dersom strenge miljøkrav tilfredsst­illes. Ingenting er viktigere for oss enn god biologisk drift, sier Per Grieg.

Han sier at for strengt norsk regelverk kan tvinge Grieg Seafood til å konsentrer­e veksten til Canada og Skottland fremfor i Norge.

 ??  ??
 ??  ?? BEST I SJØEN: – Kun to prosent av verdens matproduks­jon skjer i havet. Det er enorme muligheter dersom naeringen løser utfordring­ene vi har i dag, sier Nina Willumsen Grieg.
BEST I SJØEN: – Kun to prosent av verdens matproduks­jon skjer i havet. Det er enorme muligheter dersom naeringen løser utfordring­ene vi har i dag, sier Nina Willumsen Grieg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway