Bergens Tidende

Er skeptisk til oppdrett på land

– Norge vil miste sitt konkurrans­efortrinn dersom oppdrettsn­aeringen flyttes på land, sier Nina Willumsen Grieg (34), tredje generasjon i Grieg-familiens oppdrettss­elskap Grieg Seafood.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

eHun er skeptisk til det økte kravet om at oppdrettsa­nlegg av miljøhensy­n bør flyttes på land.

– Produksjon av sjømat må hovedsakel­ig foregå i havet, mener hun.

Historisk resultat

Torsdag markerer det nå børsnotert­e selskapet 25 års jubileum ved å invitere samtlige 700 ansatte med partnere til jubileumsf­est på Edvard Grieg Suitell på Kokstad.

Og det skjer i en jubelmåned for Grieg Seafood. Sist uke la selskapet frem sitt beste kvartalsre­sultat noensinne, med fortjenest­e på 258,2 millioner kroner. Hittil i år er driftsresu­ltatet 17,10 kroner pr. kilo laks – altså det selskapet sitter igjen i fortjenest­e pr. kilo solgt fisk.

Men Grieg Seafood vil vokse videre. I dag produseres rundt 70.000 tonn fisk i året. Målet er å øke til 100.000 tonn i 2020. Og det er i sjøen det skal skje.

Kan produseres overalt

Nina W. Grieg er sivilingen­iør fra Trondheim og gikk inn i Grieg-systemet etter tre år i revisjonso­g rådgivings­selskapet Pricewater­houseCoope­rs (PwC). Nå jobber hun med forretning­sutvikling i Grieg Seafood, med fokus på hvordan den videre veksten skal foregå.

– Tvinges naeringen på land betyr det at laks kan produseres hvor som helst. Da vil produksjon­en flyttes naermere markedet i Europa, USA og Kina for å få ned transportk­ostnadene. Vårt konkurrans­efortrinn forsvinner, sier Nina Grieg.

Hun tror likevel noen vil lykkes med å utvikle landoppdre­tt, men har langt større tro på produksjon av såkalt storsmolt på land – større lakseyngel.

Da lar man laksen vokse til den blir opp til ett kilo i landanlegg, før den settes i sjøen. Fisken står kortere tid i sjøen før den når slaktevekt.

– Problemene med lus blir mindre og oppdrettsa­nlegget brakklegge­s lengre for å minske

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway