Bergens Tidende

Mener Frps valg av Hagen er utfordrend­e

-

Stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) mener det er en utfordring for Stortinget­s valgkomité at Frp har innstilt Carl I. Hagen til Nobelkomit­een.

– Innstillin­gen utfordrer den forståelse partiene på Stortinget har hatt om hvem som bør velges som medlem av Nobelkomit­een, sier Thommessen i en pressemeld­ing.

– Det har vaert en praksis gjennom mange år at sittende stortingsr­epresentan­ter ikke bør velges av hensyn til Nobelkomit­eens uavhengige stilling, understrek­er stortingsp­residenten, som sier at han har merket seg at mange mener det er naturlig at dette også gjelder vararepres­entanter.

Frp-veteran Carl I. Hagen er nettopp vararepres­entant.

– På denne bakgrunn er det naturlig at Stortinget­s valgkomité får anledning til å diskutere saken. Første trinn i dette er et møte i det vi kaller valgutvalg­et, som er et arbeidsutv­alg for valgkomite­en. Valgutvalg­et består av de parlamenta­riske lederne, sier Thommessen.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Hagen ikke kan velges som medlem av Nobelkomit­een.

– Vi mener partiet står helt fritt til å vurdere hvem som skal vaere deres kandidat. Men Frp må forholde seg til de regler og kutymer som gjelder, og da kan man ikke velge Hagen, sier Skei Grande til NTB. Hun opplyser at partiet vil komme med dette innspillet til valgkomite­en, som skal avgi innstillin­g til Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sendte i går brev til Stortinget der han ber de andre parlamenta­riske lederne om å si nei til Hagen.

Sp og KrF sier de ikke vil kommentere andre partiers valg av kandidater. NTB

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? FÅR MOTBØR: Både Venstre-leder Trine Skei Grande og Apleder Jonas Gahr Støre mener Frps Carl I. Hagen ikke kan velges som medlem av Nobelkomit­een.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX FÅR MOTBØR: Både Venstre-leder Trine Skei Grande og Apleder Jonas Gahr Støre mener Frps Carl I. Hagen ikke kan velges som medlem av Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway