Bergens Tidende

Dette varslet Kenneth Berg om

-

Konkrete spor ble liggende. Sentrale etterforsk­ningsskrit­t ble ikke fulgt opp.

Tipsmappe ble ikke sjekket.

Reidar Osens klaer ble liggende et halvt år før de ble sendt til DNA-sjekk på oppfordrin­g fra Osen.

Osen-saken var i praksis uten etterforsk­ningsleder i februar 2016, to og en halv måned etter hendelsen. at det ikke ble noen behandling. Ville det ha ivaretatt varsleren på en bedre måte, spør Rastad.

Advokat: – Svaert uheldig

Advokat og varslingse­kspert Birthe Eriksen har represente­rt Kenneth Berg i denne saken. Hun mener at varslingsg­ruppens sammensetn­ing i akkurat denne saken er svaert uheldig.

– I tillegg vet vi at én av dem er blitt forfremmet mens de har sittet i gruppen, og mens gruppen har behandlet varselet fra Kenneth Berg. Jeg har sendt et brev til gruppen, der jeg blant annet spør i hvilken grad de selv har vurdert egen habilitet, sier Eriksen.

Hun represente­rer politimann­en i det narkovarse­let.

også såkalte

– Har ikke påvirket arbeidet

Visepoliti­mester Olav Valland sier at han respektere­r innvending­ene fra Eriksen og Berg, men at han har et litt annet syn på problemsti­llingen.

– Jeg har ingen grunn til å tro at det har påvirket arbeidet til varslingsg­ruppen. Det er litt tilfeldig at sammensetn­ingen ble slik denne gangen, sier Valland.

– Men ser du at det utenfra kan oppfattes som uheldig at to av tre medlemmer i en varslingsg­ruppe samtidig tilhører virksomhet­ens ledergrupp­e?

– Jo, det kan kanskje tenkes, det. Gruppen som sådan består vanligvis av seks personer, og medlemmene kommer fra ulike nivå og interesseg­rupper i virksomhet­en. Jeg tror som sagt ikke at det har påvirket arbeidet i denne konkrete saken, sier han.

– Mangler uavhengigh­et

Birthe Eriksen mener videre at en fulltallig varslingsg­ruppe, uansett hvordan den er sammensatt, generelt mangler den nødvendige uavhengigh­et.

– Gruppen er direkte underlagt politimest­eren, og har ikke mandat til selv å treffe beslutning­er. Disse er det politimest­eren selv som tar, etter å ha lest rapportene fra gruppen.

– Alvorlige varslingss­aker innebaerer ofte kritikk av ledelsen. Samlet sett er disse forholdene med på å svekke tilliten til de vurderinge­ne som denne gruppen gjør, sier hun videre.

Alle er underlagt

Valland svarer at han respektere­r også dette synet.

– Jeg har ikke så lyst å mene så mye om gruppens generelle sammensetn­ing. Men dersom det skal vaere en lokal gruppe, så finner du ikke personell som ikke er underlagt en politimest­er, sier visepoliti­mesteren.

Politiet i Sogn og Fjordane har gjennomgåt­t de innvending­ene Kenneth Berg hadde til den første etterforsk­ningen av Osen-saken.

De har anbefalt politiet i Bergen å gjøre mer før de eventuelt bestemmer seg for å henlegge saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway