Bergens Tidende

Forskning viser at trening med kollegaer er pinlig

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no

Trening på arbeidspla­ssen kan by på problemer, viser ny forskning.

Trening på arbeidspla­ssen er vanlig i mange bedrifter. Men så langt er det de som er mest aktive fra før som benytter seg av slike tilbud, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Hilde Rossing, stipendiat ved Norges idrettshøg­skole, ville undersøke hvordan man bedre kunne inkludere lavaktive og de med helseprobl­emer i slike tilbud.

I ett år observerte hun derfor 72 ansatte – lite fysisk aktive fra før – som ukentlig deltok i fire ulike treningsgr­upper på sin arbeidspla­ss. Rossing gjorde gjentatte intervju med seks av deltakerne og 18 av dem førte også loggbok.

Funnene forundret henne. – Vi tenkte at det å trene på arbeidspla­ssen skulle skape et sosialt og inkluderen­de fellesskap. Men selv etter flere måneder med trening, var det en avventende sosial atmosfaere under treningen. Flere unngikk å se på hverandre, prate sammen eller stå for naerme. De syntes det var flaut å trene med kollegaene, sier Rossing.

– Kanskje ikke for alle

Hun sier deltakerne følte at plassen deres som en kompetent arbeidstak­er ble rokket ved når de ikke presterte like godt som kollegaene sine på treningen.

– Mange fortalte meg at de ikke har noen problem med å gå på treningsse­nter og trene sammen med folk de ikke kjente. Men å stå foran kollegaene, er vanskelig. Da blir det en rollekonfl­ikt mellom en profesjone­ll kompetent arbeidsrol­le og en mer privat, ikke fullt så sterk, treningsro­lle. De var redde for å tape ansikt, sier Rossing.

– Mange bedrifter bruker store summer på treningsti­lbud i arbeidstid­en. Bør de slutte med det?

– Jeg har jobbet i bedrifter som instruktør selv, men har måttet revurdere mine antakelser. Kanskje ikke trening på arbeidspla­ssen er for alle. Potensielt kan det skape mer stigmatise­ring, i et samfunn med massivt helsefokus, sier Rossing.

Trener uten at det er flaut

Data Respons er en av mange bedrifter som tilrettele­gger for fysisk aktivitet for sine ansatte. Elisabeth Andenaes jobber ved bedriftens avdeling i Høvik. Hun er en av dem som benytter seg av tilbudet, og tror Rossing har rett i at noen synes det er flaut å trene med dem man jobber sammen med.

– Jeg er ikke blant de veltrente og kunne følt det var ubehagelig å trene med kollegaer. Men måten de løser det på gjør at

jeg ikke gjør det, sier Andenaes.

Konsernsje­f i Data Respons, Kenneth Ragnvaldse­n, sier dette om opplegget:

– Helt siden oppstarten har vi hatt fokus på sport og trening. Men for 10–12 år siden så jeg at det var for mye prestasjon­sfokus, og at mange følte at det var stigmatise­rende. Derfor la vi om til mer fokus på bredde og lavterskel, sier Ragnvaldse­n.

Poengsyste­m

Nå har de et system der ansatte samler poeng for fysisk aktivitet ut fra hvilket nivå de er på. Klarer de 1000 poeng i måneden (en time trening gir 125 poeng), kan de bli belønnet – eksempelvi­s med gavekort. Man velger selv om man vil bli med, type aktivitet og hvem man trener med.

– 85 prosent av de 150 norske ansatte er med og den største aktivitete­n er gåing. Det handler om positivt stimuli, tilrettele­gging og kultur, sier Ragnvaldse­n.

Lavterskel

Pål Henrik Hagen har samme erfaring. Han er daglig leder i Dytt AS, som tilbyr aktivitets­kampanjer og helseprogr­am til bedrifter.

–Skal man gjøre noe for en stor gruppe, så må man tenke lavterskel. Deltakerne må føle at de mestrer det de gjør. Jeg ville for eksempel aldri gått på en yogatime med folk som kjenner meg. Med mine stive fotballbei­n ville jeg følt meg dum. Våre program starter ofte med gåing, også bygger vi ekstremt sakte derfra, sier Hagen.

Forsker Hilde Rossing mener alle arbeidspla­sser bør jobbe for å få aktive ansatte.

–Men da bør man satse på inkluderin­g og lavterskel. Oppfordre til å gå trappen, gågrupper i lunsjen, stående eller gående møter eller å stå ved pulten, og sats på tilbud som bowling og bålturer. Så er det viktig at lederne er flinke til å delta og viser at det er lov å drite seg ut, sier Rossing.

– Hvordan kan du vaere trygg på at resultaten­e er generalise­rbare når studien er basert på én bedrift og 72 personer?

– Vi valgte en typisk norsk kontorbedr­ift med typiske ansatte. Bedriften hadde lang erfaring med tilrettela­gt trening og har også gjort veldig mye riktig med mestring og sosial støtte. Hvis det da fortsatt var problemati­sk å trene med kollegaene, så er det sannsynlig at det kan gjelde flere. I tillegg er mange av historiene gjenkjennb­are, sier Rossing.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N ?? STYRKEBENK: Data Respons har stort fokus på å få sine ansatte i aktivitet. Karin Braathen (fra v.), Abiola Cleveland og Elisabeth Andenaes trener styrke ved en benk. I tillegg til å tilrettele­gge for trening i lunsjen, tilbyr Data Respons flere typer aktivitete­r - fra innebandy- til spinningti­mer med tidligere proffsykli­st Mads Kaggestad. Dette bildet ble tatt for ett år siden. Cleveland har siden den gang sluttet i bedriften.
FOTO: OLAV OLSEN, AFTENPOSTE­N STYRKEBENK: Data Respons har stort fokus på å få sine ansatte i aktivitet. Karin Braathen (fra v.), Abiola Cleveland og Elisabeth Andenaes trener styrke ved en benk. I tillegg til å tilrettele­gge for trening i lunsjen, tilbyr Data Respons flere typer aktivitete­r - fra innebandy- til spinningti­mer med tidligere proffsykli­st Mads Kaggestad. Dette bildet ble tatt for ett år siden. Cleveland har siden den gang sluttet i bedriften.
 ??  ?? Hilde Rossing
Hilde Rossing

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway