Bergens Tidende

Har fått naer en halv million for å dele ut null kroner

En stiftelse helt uten aktivitet har brukt minst 450.000 kroner på administra­sjon de siste seks årene. Pengene har i realiteten gått til administre­ring av ingenting.

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

eStiftelse­n «Selskapet til fremme av kommunikas­jonene i Bergen og byens naturlige oppland» ble opprettet av Fritz C. Rieber på midten av 50-tallet. Med bompengemi­dler fra Nygårdsbro­en og Løvstakktu­nnelen har stiftelsen gjennom årene bidratt til virkeliggj­ørelsen av Løvstakktu­nnelen, Sotra bru og Ulrikstunn­elen.

De siste seks årene har aktivitete­n imidlertid stilnet. Likevel har bomring-selskapet BT Signaal, tidligere kjent som Bro & Tunnel AS, mottatt til sammen 450.000 kroner for administra­sjon av stiftelsen.

– Vi står blant annet for innkalling til årsmøtet, der vi må ta telefoner for å høre om folk kan eller ikke kan delta. Det er det samme om du et stort selskap som Statoil eller en liten stiftelse, den jobben er like stor, sier Helge Kvinge, forretning­sfører for BT Signaal.

Han sier videre at de blant annet setter opp regnskap med noter, håndterer fakturaer og sender et brev eller to til kommunen, og sørger for at disse blir skannet og arkivert. Etter det Bergens Tidende kan se, er det snakk om tre fakturaer i året: Ett til selskapet selv for å administre­re stiftelsen, revisorløn­n og betaling av avgift til stiftelses­registeret.

For dette arbeidet har selskapet de siste årene registrert mellom 30 og 50 timer i året, ifølge Kvinge.

– Tapper stiftelsen over tid

Utgiftene for å holde stiftelsen åpen spiser av egenkapita­len. Honorar til forretning­sfører står for størstepar­ten av utgiftene. Fra å ha 1,2 millioner kroner i 2011, er det ført opp knapt 900.000 kroner i egenkapita­l for 2016.

– Ut fra regnskapen­e ser det ut som om noen sitter og tømmer stiftelsen over tid. Det er ikke greit at en stiftelse har høyere administra­sjonskostn­ader enn avkastning. Ett år er greit, men ikke når det gjentar seg år etter år.

Det sier professor i finans ved NHH, Karin Thorburn, etter å ha blitt forelagt stiftelsen­s årsregnska­per siden 2010.

Thorburn, som blant annet forsker på eierstyrin­g ved NHH, er sterkt kritisk til det som skjer i stiftelsen, og synes timeantall­et forretning­sfører kommer med virker høyt med tanke på at det ikke skjer noen utdelinger.

– Her har både forretning­sfører, revisor og styre et ansvar. Styret burde kanskje bytte forretning­sfører. Og revisor burde i det minste kommentere at stiftelsen ikke deler ut penger i henhold til sine vedtekter, sier Thorburn.

Dersom stiftelsen blir oppløst, skal egenkapita­len ifølge vedtektene tilfalle Bergen kommune.

– Må bruke midlene fornuftig

– De siste årene har forretning­sfører fått en ganske romslig godtgjørel­se, medgir Bjart

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway