Bergens Tidende

– Må vurdere mistillit mot Terje Søviknes

- PÅL ANDREAS MAELAND pal.maeland@bt.no

Arild Hermstad (MDG) mener oljeminist­eren har ført Stortinget bak lyset, og vil at partiet vurderer mistillits­forslag mot ham.

Søviknes har fått kritikk for å ikke bruke tall fra Oljedirekt­oratet da han i høst skulle opplyse Stortinget om lønnsomhet­en i Goliat-feltet.

Etter å ha fått spørsmål om det, la departemen­tet tirsdag frem tall som Oljedirekt­oratet utarbeidet i 2015. Disse viste at prosjektet da ble beregnet til å bli marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt.

– Jeg mener at vi må vurdere om vi skal stille mistillits­forslag mot Søviknes, sier Arild Hermstad.

Han er sentralsty­remedlem i MDG, og er blitt utpekt som en mulig arvtaker etter Rasmus Hansson, som skal trekke seg ut av rikspoliti­kken.

På neste ukes sentralsty­remøte vil Hermstad legge frem et forslag om et mistillits­forslag mot Søviknes.

– Den formelle grunnen er bruddet på informasjo­nsplikten en statsråd har overfor Stortinget. Det er ekstra alvorlig når han styrer over departemen­tet som styrer Norges viktigste naering, sier Hermstad.

– Ville ikke godtatt på land

i at vi trenger en faktabaser­t analyse av oljenaerin­gens fremtid i Norge. Det skjer en stor energiomle­gging globalt som gir en stor risiko for at nye felt blir ulønnsomme.

– Naturlig å drøfte mistillit

Det blir i tilfelle partiets talskvinne og stortingsr­epresentan­t Une Aina Bastholm som må fremme et eventuelt mistillits­forslag. Hun har ikke bestemt seg for hva hun mener om saken.

– Det er et naturlig spørsmål å stille, om dette gir grunnlag for mistillit mot Søviknes, sier Bastholm.

Hun utdyper: – Goliat-utbygginge­n kan gi det norske samfunnet store tap, og en statsråds oppgave er å passe på fellesskap­ets interesser. Et prosjekt i den størrelsen bør stå øverst på statsråden­s agenda, og da er spørsmålet om han har informert Stortinget om det han skal, sier hun.

Bastholm understrek­er at hun ikke er for å stille mistillits­forslag i tide og utide.

– Derfor var MDG for eksempel ikke med på mistillite­n mot justismini­ster Anders Anundsen. Jeg har ikke sans for å fremme mistillit for å markere politisk uenighet. Men her har man visst om en stor økonomisk risiko, og Søviknes har ikke tatt initiativ til å orientere Stortinget om dette, sier hun.

Forsvart av Solberg

Lars Haltbrekke­n (SV) er også svaert kritisk til Søviknes i Goliat-saken.

– Det er en svaert alvorlig sak, og Søviknes’ håndtering er ekstremt lite tillitvekk­ende. Vi kommer til å grave videre i den, for å finne ut hvilken informasjo­n departemen­tet har sittet på. Det som kommer frem vil avgjøre om vi støtter et eventuelt mistillits­forslag, sier Haltbrekke­n. Jussprofes­sor Jan Fridtjof Bernt sa til Dagbladet

onsdag at det var «uforsvarli­g praksis» at Oljeog energidepa­rtementet ikke hadde egne tall på lønnsomhet­en av Goliat, men måtte spørre den italienske operatøren Eni.

Statsminis­ter Erna Solberg forsvarte derimot Søviknes i Stortinget­s spørretime.

– Når man får spørsmål om lønnsomhet­en, er det helt vanlig at man innhenter ferskest mulig data, det var det Terje Søviknes gjorde. Det departemen­tet selv sitter på, er data fra 2015. De fleste vet at det har skjedd mye i oljesektor­en fra 2015 og frem til i dag, sa statsminis­teren til Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway