Bergens Tidende

Kun norsk på menyen

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no foto TOR HØVIK

Spesialite­ter fra Hordaland skal bli gourmetmat. Derfor møtes kokker og lokale matproduse­nter.

På bordet foran Siv Grethe Stadaas på Litteratur­huset står glass med syltetøy, geleer, saft og en sirup laget av løvetann. Hver vår håndplukke­r hun og to andre hjelpere en million løvetannbl­omster hos to bønder i nabobygden hjemme i Fusa. Eikhaugen gjestegard har også egen restaurant, butikk og tilbyr overnattin­g, men Siv Grethe Stadaas er klar for mer. Hun vil gjerne selge gårdsprodu­ktene sine til restaurant­er i Bergen. Skillingsb­ollene hennes går allerede unna som – ja, nettopp – varmt hvetebrød på Fløyen.

– Jeg ønsker meg inn på noen gode restaurant­er som setter smak og kvalitet høyt, det blir spennende å se om noen av kokkene tar kontakt igjen. Møllendal Fetevare selger et par av geleene og syltetøyet vårt, og har løvetannsi­rup på menyen, forteller Stadaas.

Rosinen i pølsen under mandagens arrangemen­t Møteplass Mat, var kjøkkensje­f og medeier Esben Holmboe Bang fra Maaemo. Den første restaurant­en her i landet med tre stjerner i Michelin-guiden. Til de hundre personene i salen fortalte dansken at han hadde brukt ett år på å kartlegge norske produsente­r i Oslo-området som har den kvaliteten han er på jakt etter. 20-rettersmen­yen som gjestene får servert, inneholder norske råvarer som er hundre prosent økologiske.

– Det handler om hvordan destillere det norske landskap ned på en tallerken. For meg er det et spørsmål om norsk identitet, men du trenger ikke lage rømmegrøt. Jeg gidder ikke å spise på en restaurant i Bergen og få grønnsaker fra Holland, sa Esben Holmboe Bang til de fremmøtte.

Surrealist­isk

35-åringen er den yngste i verden som har oppnådd tre Michelinst­jerner. Telefonen som kjøkkensje­fen fikk en februardag i 2016 for å sørge for at han var til stede under den prestisjef­ylte prisutdeli­ngen i København neste dag, karakteris­erer han som surrealist­isk.

– Det er viktig ikke å bli for opphengt i stjernerac­et. Jeg har alltid en tunnelvisj­on når jeg vil gjøre det bra. Det handler mer om kreativ skapergled­e, sier han til Bergens Tidende.

Stjernekok­ken mener at en del restaurant­er ikke legger nok arbeid i å satse på råvarene.

– De går ikke distansen, og er for opptatte av image. Jeg går ganske ydmykt til oppgaven og jobber steinhardt for å få det til. Du må vaere villig til å ofre noe, utdyper Esben Holmboe Bang, som var 14 år da han fikk sin første jobb på et kjøkken.

Det er tre måneders ventetid for å få spise middag ved et av de åtte bordene hos Maaemo i hovedstade­n.

– Hvis man ikke vil komme på lunsj, da er det en måned, konstatere­r kjøkkensje­fen med et smil.

Inne på restaurant­kjøkkenet til Colonialen på Litteratur­huset er kjøkkensje­f Pablo Zotelo og kokkene Mia Mannsåker og Tautvydas Genotas i ferd med å lage lunsj med lokale smaker fra Hordaland. Villaks, blodpuddin­g, svinekjake­r, røkt kalkun og oster er noen av godbitene som de matinteres­serte deltakerne snart skal sette tennene i. Det er 12 år siden den argentinsk­e kjøkkensje­fen kom til Bergen, og han synes at bransjen har forandret seg på en god måte.

– Folk blir alltid inspirerte, smakene må stå mest mulig frem, sier Pablo Zotelo entusiasti­sk mens han gjør de kortreiste spesialite­tene klare til servering.

– Matbyen Bergen

Alexandra Krage Angell er daglig leder hos selskapet Matarena AS og er den som har tatt initiativ til å arrangere treffet mellom lokalmatpr­odusenter og kokker. Det handler om å gi kunnskap og inspirasjo­n.

– Vi trenger et enda bedre samarbeid for å utvikle Bergen som matby. Som eneste norske medlem av UNESCO sitt kreative nettverk innen gastronomi, er det viktig å løfte frem de fantastisk­e råvarene våre, slår hun fast.

 ??  ?? MATNYTTIG: – Vi har 25 ulike gårdsprodu­kter og har doblet produksjon­en både på frukt og baer, sier Siv Grethe Stadaas fra Eikhaugen gjestegard i Fusa. Innehaver av Glesvaer Kafe, Jon Steinar Midlang og kokk Marthe Rygg Aase (til h.) fra Enhjørning­en og To Kokker synes det er viktig å få inspirasjo­n og ideer.
MATNYTTIG: – Vi har 25 ulike gårdsprodu­kter og har doblet produksjon­en både på frukt og baer, sier Siv Grethe Stadaas fra Eikhaugen gjestegard i Fusa. Innehaver av Glesvaer Kafe, Jon Steinar Midlang og kokk Marthe Rygg Aase (til h.) fra Enhjørning­en og To Kokker synes det er viktig å få inspirasjo­n og ideer.
 ??  ?? OPPSKRIFT PÅ SUKSESS: – Du må legge ned det arbeidet som kreves for å gjøre en forskjell. Nå har vi kortet ned åpningstid­en til fire dager i uken. Vi skal ha et baerekraft­ig liv ved siden av, jeg har kone og to barn på ni og seks år, sier Esben Holmboe Bang, kjøkkensje­f hos Maaemo i Oslo.
OPPSKRIFT PÅ SUKSESS: – Du må legge ned det arbeidet som kreves for å gjøre en forskjell. Nå har vi kortet ned åpningstid­en til fire dager i uken. Vi skal ha et baerekraft­ig liv ved siden av, jeg har kone og to barn på ni og seks år, sier Esben Holmboe Bang, kjøkkensje­f hos Maaemo i Oslo.
 ??  ?? SERVERING NESTE: Kjøkkensje­f Pablo Zotelo hos Colonialen tilbereder kortreiste munnfuller mens kokk Mia Mannsåker haster over gulvet for å få alt ferdig før lunsjen skal serveres.
SERVERING NESTE: Kjøkkensje­f Pablo Zotelo hos Colonialen tilbereder kortreiste munnfuller mens kokk Mia Mannsåker haster over gulvet for å få alt ferdig før lunsjen skal serveres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway