Bergens Tidende

Odfjell flytter fra Singapore til Bergen

- SUSANNE RISLÅ ANDERSEN susanne.andersen@sysla.no

Odfjell bemanner opp på bergenskon­toret når skipsdrift­en skal flyttes fra Singapore til Norge.

– I første omgang skal staben i Bergen økes med 8-10 personer, sier Odfjells konsernsje­f Kristian Mørch.

Dansken hoppet fra Clipper Group og rett inn i en omfattende omstruktur­eringspros­ess hos bergensred­eriet for to år siden. Fortsatt må konsernsje­fen stokke kortene for å få lagt kabalen.

Stordrifts­fordel

– Det gir oss en stordrifts­fordel å samle de to tekniske driftsavde­lingene vi har i Norge og Singapore på et sted, og da ser vi på Bergen som den beste løsningen.

Nå har Odfjell-ledelsen begynt flyttingen av den tekniske driften for 19 tankskip. Totalt vil Ship management­avdelingen i Bergen få ansvar for driften av en flåte på 35 skip, som vil vokse ytterliger­e i de kommende årene.

– Prosessen starter nå i november og målet er å vaere ferdig innen utgangen av andre kvartal neste år. Det er mange aktivitete­r knyttet til skipsdrift, så det er viktig at dette planlegges ordentlig, og at alle trinnene gjennomfør­es i ro og mak så vi har full kontroll, sier Mørch.

Jakter nye folk

Når skipene skal overføres fra Asia til Norge, kreves det flere folk på bergenskon­toret og utlysninge­ne er allerede ute.

– Det er allerede folk som har søkt, og vi håper på stor interesse.

Med blodrøde tall etter flere beinharde år i kjemikalie­tankmarked­et måtte rederiet i 2015 snu på hver stein for å kutte kostnader.

Rederiet identifise­rte 400 ulike tiltak gjennom «Prosjekt Felix», solgte ulønnsomme skip og slanket organisasj­onen. Målet med å spare 100 millioner dollar ble nådd.

I første kvartal 2016 kunne kjemikalie­tankrederi­et vise til sitt sterkeste driftsresu­ltat på åtte år.

Det omtalte Mørch nylig som en formidabel laginnsats i alle ledd.

Rederiet har brukt erfaringen­e fra Felix videre, og etablert «Project Moneyball» for å se hvor de kunne tjene penger.

Stikkorden­e er ifølge Mørch effektivis­ering og integrasjo­n. Konsolider­ingen av teknisk drift i Bergen innebaerer at det igjen trengs flere folk til organisasj­onens hovedkonto­r på Minde.

– Dette er et viktig steg for Odfjell. Det er både for dyrt og for lite effektivt å vaere to plasser, og det gir synergier med en konsolider­ing i Bergen. Vi har sett på hvordan vi kan bedre oss, og da gir det mening at den tekniske driften kommer tettere på den kommersiel­le driften som er på hovedkonto­ret.

Sparetilta­kene som rederiet har kjørt til nå har likevel kostet på andre områder, og det jobbes for å innhente markedsand­eler og fornye flåten med flere skip. Målet er å nå 100 skip, og rederiet er snart i havn.

I går kom nyheten om at Odfjell har signert en rammeavtal­e med Sinochem Shipping Singapore for langsiktig bareboatle­ie av fire skip, og etablert en samseiling­spool på åtte nye skip.

Fra 2018 til 2020 kommer også de nye fartøyene rederiet har bestilt. Det innebaerer at Odfjell kan trenge enda flere folk på sikt.

Konkurrent­en flyttet

Odfjells satsing er dermed motsatt av hva konkurrent­en StoltNiels­en har gjort.

Selskapet kjøpte i fjor kjemikalie­tankdrifte­n til Jo Tankers, og femti arbeidspla­sser forsvant fra Bergen da de slo sammen operasjone­ne.

Mørch tror det er en stor fordel for Odfjell å samle det tekniske mannskapet på Vestlandet.

– Dette vil innebaere at ship management-teamet i Bergen vil bli ett av de største og mest sammensatt­e, og det betyr en betydelig styrking av fagmiljøet.

 ?? FOTO: SUSANNE RISLÅ ANDERSEN ?? SAMLES I BERGEN: – Det gir oss en stordrifts­fordel å samle de to tekniske driftsavde­lingene vi har i Norge og Singapore på et sted, og da ser vi på Bergen som den beste løsningen, sier konsernsje­f Kristian Mørch i Odfjell SE.
FOTO: SUSANNE RISLÅ ANDERSEN SAMLES I BERGEN: – Det gir oss en stordrifts­fordel å samle de to tekniske driftsavde­lingene vi har i Norge og Singapore på et sted, og da ser vi på Bergen som den beste løsningen, sier konsernsje­f Kristian Mørch i Odfjell SE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway