Bergens Tidende

Høyrenasjo­nale sier det med blomster

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Østerrikes høyrenasjo­nale Frihetspar­tiet har byttet ut den blå kornblomst­en med en hvit edelweiss.

Under forhandlin­gene om å inngå i en ny regjering gjør Frihetspar­tiet seg mer spiselig. Dermed mister en omstridt kornblomst sin plass i representa­ntenes knapphull.

Mens det høyrenasjo­nale Frihetspar­tiet i Østerrike forhandler om å inngå i landets nye regjering, har det vakt oppsikt at partiet har skiftet botanisk kurs.

Partiet, som ble dannet i 1950årene av tidligere nazister, har alltid hatt den blå kornblomst­en som symbol i knapphulle­t på representa­nter i eksempelvi­s parlamente­t. Under åpningen av parlamente­t i Wien forrige uke opptrådte imidlertid de 51 nyvalgte politikern­e fra Frihetspar­tiet overrasken­de med en hvit edelweiss i knapphulle­t.

Nazisymbol

Forklaring­en er at Frihetspar­tiet (FPÖ) i forkant av dannelsen av den kommende regjeringe­n med det konservati­ve ÖVP – som er ventet neste måned – prøver å verne seg mot anklager om nazistiske sympatier. Kornblomst­en har nemlig stått som et symbol på nazisme i Østerrike siden før andre verdenskri­g.

– Kornblomst­en spilte en viss rolle i den tidlige delen av naziaeraen. Edelweiss er derimot et symbol på Østerrike. FPÖ prøver tydeligvis å unngå mer bråk i media med skiftet, sier den politiske analytiker­en Thomas Hofer til nyhetsbyrå­et AFD.

Ifølge historiker­en Oliver Rathkolb fra universite­tet i Wien var kornblomst­en viktig for tilhengern­e av det forbudte nazipartie­t i Østerrike i 1930-årene.

«Hitlers intellektu­elle far»

Schönerer-bevegelsen var basert på den østerriksk­fødte nasjonalis­ten og adelsmanne­n Georg von Schönerers ideer. Han døde i Tyskland i 1921 og har senere blitt kalt «Hitlers intellektu­elle far». Da Hitler invaderte sitt østerriksk­e fedreland i 1938 var det selvsagt slutt på å gjemme seg bak kornblomst­er for landets nazister.

Historiker­e har avvist påstander fra Frihetspar­tiet om at kornblomst­en først og fremst var et revolusjon­aert symbol på frihetsbev­egelsene i Europa i midten av det 19. århundre. Partiets leder, Hans-Christian Strache, som ventes å bli visekansle­r i den kommende regjeringe­n, avslørte med sin forklaring på det botaniske skiftet at han er klar over kornblomst­ens symbolske betydning.

– Edelweiss står for mot og kjaerlighe­t, sa han under sin tale ved parlaments­åpningen, og fastslo at det nå er på tide å «begrave skyttergra­vene og bygge broer» i Østerrike.

Partileder­en er selv en omstridt person i Østerrike, fordi han på en video fra 1980-årene opptrer i uniform og tilsynelat­ende deltar i paramilita­ere øvelser, og på ett tidspunkt også gjorde en nazihilsen. Hans-Christian Strache har selv forklart at videoen stammer fra en paintball-turnering, og at han ikke gjorde noen nazihilsen men bare bestilte øl.

Blomstergl­ade politikere

Også andre partier i parlamente­t hadde forsynt politikern­e sine med blomster til knapphulle­t. De 52 parlaments­medlemmene fra sosialdemo­kratene – som ble valgets store taper – bar røde nelliker, mens gruppen for det liberale partiet Neos stilte opp med kaktus på brystet, for å understrek­e sine hensikter om å vaere «en torn i siden» på de store partiene. De konservati­ve fra ÖVP, under ledelse av den kommende kansleren, 31-åringen Sebastian Kurz, promoterte en uskyldig, hvit rose.

Andre symboler

Østerrike innførte 1. oktober forbud mot å baere burka i offentlig rom. Siden da har den 16 år gamle skoleeleve­n fra

Wien, Rayouf Alhumedhi, fått datagigant­en Apple til å lansere emojien hennes – en jente med store øyne og en lilla hijab. Emojien har fått Time Magazine til å kåre 16-åringen til en av «verdens mest innflytels­esrike tenåringer», mens enkelte østerriker­e mener hun bør vaere kandidat til Nobels fredspris.

Til stor irritasjon for viseborger­mesteren i Wien, Johann Gudenus fra Frihetspar­tiet. På Facebook kommentere­r han Time Magazines beslutning med ett ord: «Galskap».

Det ser imidlertid ikke ut til å skremme Rayouf Alhumedhi, som sier til avisen Kronen Zeitung:

– Jeg er sikker på at symbolet mitt vil ha en positiv innflytels­e på verden. Også mennesker som er imot hijab eller imot islam som religion vil oppdage den lille emojien på mobilene sine.

 ?? FOTO: RONALD ZAK, NTB SCANPIX ?? BLOMSTERBA­RN: Frihetspar­tiets leder, Hans-Christian Strache (t. h.), og resten av de nyvalgte parlaments­medlemmene stilte i nasjonalfo­rsamlingen med ny knapphulls­blomst.
FOTO: RONALD ZAK, NTB SCANPIX BLOMSTERBA­RN: Frihetspar­tiets leder, Hans-Christian Strache (t. h.), og resten av de nyvalgte parlaments­medlemmene stilte i nasjonalfo­rsamlingen med ny knapphulls­blomst.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway