Bergens Tidende

Kunstsalge­t stupte på Vestlandet i fjor

- BIRGITTE IVERSEN, NTB kultur@bt.no

Innbetalin­g av kunstavgif­ten gikk ned 5,5 prosent i fjor, noe som tyder på en nedgang i kunstsalge­t fra året før.

Saerlig stor var nedgangen på Vestlandet.

Lovpålagt avgift

Sett under ett er 2016 likevel et av de sterkeste årene siden 2009, hvor man så en markant svikt i kunstomset­ningen i sammenheng med den globale finanskris­en året før. Det skriver organisasj­onene som står bak innkreving av kunstavgif­ten, Billedkuns­t Opphavsret­t Norge (BONO) og Bildende Kunstneres Hjelpefond (BKH), i en pressemeld­ing.

Ved all offentlig omsetning av visuell kunst i Norge er det lovpålagt med fem prosent kunstavgif­t som skal brukes til å styrke kunstens stilling i Norge gjennom stipend, tilskuddso­rdninger og kunstprise­r.

Mest nedgang i vest

Tallene for innbetalin­ger av kunstavgif­t gir mulighet til å stipulere og følge utviklinge­n for hoveddelen av kunstomset­ning i Norge.

Totalt antar man at det ble omsatt kunst for i overkant av 731 millioner kroner i Norge i fjor, mot 801 millioner kroner i 2015.

Tallene viser at svikten i kunstomset­ning i fjor først og fremst har skjedd i vestlandsf­ylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hvor omsetninge­n falt med henholdsvi­s 24 prosent, 28 prosent, 51 prosent og 56 prosent.

Oljeprisne­dgangen

Tallmessig tilsvarer nedgangen en stipulert omsetning på 46 millioner kroner. Dette er en like stor tilbakegan­g som for alle andre fylker til sammen, ifølge rapporten.

– Det er naerliggen­de å anta en sammenheng med oljeprisne­dgangen i 2014 og 2015, og den svake økonomiske veksten som har preget regionen i tiden etter dette, som også har påvirket mange menneskers økonomiske situasjon og kjøpekraft, skriver organisasj­onene.

Annenhånds­marked øker

På verdensbas­is ble den internasjo­nale omsetninge­n av kunst og antikvitet­er stipulert til rundt 450 milliarder kroner i fjor, som er en nedgang på 11 prosent fra året før.

Nedgangen antas å ha sammenheng med global politisk uro og svak økonomisk vekst. På verdensbas­is har nedgangen vaert størst i auksjonsma­rkedene, mens førstehånd­smarkedet har klart seg relativt godt.

I Norge er det omvendt: Der har annenhånds­omsetninge­n økt sin omsetning fra

2015 til 2016 ned 13 prosent, mens førstehånd­somsetning­en fikk en nedgang på

16,8 prosent. Det kan tyde på økt interesse for verk av etablerte kunstnere, og for kunst som investerin­gsobjekt, ifølge rapporten.

 ?? ARKIVFOTO: TOR G. STENERSEN, AFTENPOSTE­N ?? BÅDE OPP OG NED: I Norge er det førstehånd­somsetning­en det har gått trått for, mens annenhånds­omsetninge­n økte sin omsetning. Det kan tyde på økt interesse for verk av etablerte kunstnere, og for kunst som investerin­gsobjekt, ifølge rapporten.
ARKIVFOTO: TOR G. STENERSEN, AFTENPOSTE­N BÅDE OPP OG NED: I Norge er det førstehånd­somsetning­en det har gått trått for, mens annenhånds­omsetninge­n økte sin omsetning. Det kan tyde på økt interesse for verk av etablerte kunstnere, og for kunst som investerin­gsobjekt, ifølge rapporten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway