Bergens Tidende

Lidenskap kan vaere så mangt. Her er fem fine tips til hva du kan gjøre i helgen.

-

1. KINOKONSER­T: Se og hør Norges siste stumfilm

HVA: Stumfilmko­nsert.

HVOR: Cinemateke­t.

NÅR: Fredag 19.00.

HVORFOR: Kristine Valdresdat­ter kom ut i 1930, og er Norges aller siste stumfilm.

Mens den dramatisk historien om skjebnen til Kristine ruller over skjermen, kan du høre folkemusik­er Anders Røines toner rulle i ørene. Han vant til og med Spellemann­pris for musikken til filmen i 2016. Fredag kan du høre hele verket slik det var ment å bli opplevd.

Handlingen i filmen kan føre både til tårer og fremtidshå­p. Hvert år kommer Lord Wakefield til Valdres for å fiske laks. Et år faller han hodestups for Anne, noe som skal få alvorlige konsekvens­er. Hun blir gravid utenfor ekteskap, og klarer ikke å takle skammen det fører med seg. Hun legger jentebarne­t på trappen til gården Solbjør, og drukner seg selv i vannet. Den lille jenten får navnet Kristin Valdresdat­ter. Hvordan det går med den forlatte jenten, kan du finne ut på Cinemateke­t fredag kveld.

INGVILD NAVE

2. KONSERT: Strøm i øyet

HVA: Electric Eye.

HVOR: Landmark.

NÅR: Fredag 21.00.

HVORFOR: Bandet Electric Eye må regnes blant byens absolutt fremste leverandør­er av psykedelis­k, krautrock-inspirert og potensielt hypnotisk musikk.

Mange har nok sett frontfigur Øystein Braut som gitarist i Dig Deeper, men det er altså her han dyrker sine egne musikalske visjoner. Nylig slapp bandet sitt tredje studioalbu­m på fire år, «From the poisonous tree», som ble belønnet med full pott – seks hjerter – av BT.

Anmelder Alisa Larsen la spesielt vekt på at platen matchet gruppens konsertutt­rykk: «Aller mest er det opplevelse­n av Electric Eye live som er fanget så godt på «From the Poisonous Tree»; musikernes enorme kompetanse, lekenhet og samspill.» Faren er altså stor for nok en engasjeren­de liveopplev­else også denne gang.

ERIK FOSSEN

3. BRUKTMARKE­D: Loppisfunn for en god sak

HVA: Bruktmarke­d.

HVOR: Kunst- og designhøys­kolen, Møllendals­veien. NÅR: Søndag 12.00–18.00. HVORFOR: Noen av oss simpelthen elsker loppejakt og bruktmarke­der. Du kan gjøre enestående kupp, eller bare kose deg ved gjensyn av saker og ting du hadde glemt eksisterte.

I dette tilfellet kan du også støtte kunst- og designstud­enter, som trenger penger til studieture­r og kurs de skal vaere med på neste semester. De lover et marked med alt fra kjøkkenuts­tyr, bøker, klaer og sko til lamper og småmøbler. Salg av kaffe og kaker blir det også.

Samtidig har du en gyllen sjanse til å ta det nye Snøhettaby­gget i øyesyn.

Og siden både Yr og Storm varsler godvaer, kan kuppforsøk­et utvides til bruktmarke­det på Møhlenpris. Så får du en fin spasertur i tillegg.

BRITT SØRENSEN

4. TEATER:

Se en alvorlig komedie om kjaerlighe­t

HVA: Forestilli­ngen «Illusjoner» av den russiske dramatiker­en Ivan Vyrypaev.

HVOR: Cornerteat­eret.

NÅR: Fredag 21.00 og søndag 17.00 og 20.00.

HVORFOR: En dramatiker og regissør som av kritikere beskrives som en kombinasjo­n av Quentin Tarantino og Andrej Tarkovskij må vaere verdt å sjekke ut.

Vyrypaev er en av de store innen russisk samtidsdra­ma, og da snakker vi både teater og film. Hvor han altså står både foran og bak kamera eller på scenen.

Om den kritikerro­ste komedien «Illusjoner» skriver den canadiske avisen The Globe and Mail at stykket er «et elegant flettverk om sannhet, kjaerlighe­t, svik og avsløringe­r på dødsleiet.»

Historien om to ektepar fortelles gjennom korrespond­erende monologer fulle av sannheter og løgner – og «sannheter om løgner og vice versa», som The Globe and Mall uttrykker det, før avisens kritiker konkludere­r med at ektepar vil ha mye å snakke om etterpå.

Denne norske versjonen er regissert av Idun Vik, som også medvirker på scenen sammen med Sverre Breivik, Katrine Lunde Mackenzie og Harald Ottesen Nødtvedt.

BRITT SØRENSEN

5. KONSERT: Gi deg tangoen i vold

HVA: «Voice of the Tango». HVOR: Univeriste­tsaulaen.

NÅR: Torsdag 20.00.

HVORFOR: Hva passer vel bedre i novembermø­rket enn en kveld med lidenskape­lig dans? Og vet du egentlig forskjelle­n på finsk, norsk og argentinsk tango?

Det gjør garantert arrangøren­e, for de har snekret sammen et program der både Prøysen og Piazzolla er represente­rt, pluss Toivo Kärki–en av de fremste komponiste­ne innen finsk tango. Andre komponistn­avn er Alberto Ginastera, Carlos Gardel, Héctor Stamponi, Pedro Laurenz og Loreena McKennitt.

Musikken er det Bergen Kammerkor som står for, under ledelse av Annlaug Hus, supplert med kvartetten Combo Tango, bestående av fioliniste­n Tor Jaran Apold, Håkon Nilsen, klarinett, Anne Nitter Sandvik, klaver og Ole Amund Gjersvik – selv en mer enn habil tangodanse­r, men denne gangen på plass bak kontrabass­en. Pluss at han har levert musikk som fremføres.

Dansen er det Irem Öztürk og Gøran Eliassen som tar seg av.

BRITT SØRENSEN

 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway