Bergens Tidende

Evangeliet ifølge Bjørn Eidsvåg

-

Det platte og det evangelisk­e i ikke helt vellykket forening.

FINS DEN ENESTE RETTE TRO? I så fall ligger Bjørn Eidsvåg helst dårlig an. Men det er tidvis en svir å høre ham legge ut om sitt eget trosliv fra barnetro via ungdomstro til teologistu­denttro og etter hvert skepsis.

Patent teologi er dette absolutt ikke. Men så har jo heller aldri de som beskjeftig­er seg med teologi utmerket seg ved å stille de store, kritiske spørsmålen­e ved det de holder på med.

FORESTILLI­NGEN etterlyser Eidsvåg en Jesus han kan leve med.

IOg stykket slutter med at han finner ham. Men da har han langt på vei gjort frelseren til sin egen og religion til en ren privatsak, hver mann sin Jesus.

I så fall kan vi stenge kirkene og overlate til den enkelte å skape sin frelser – noe som utvilsomt appellerer til mange i de søkendes tid.

LIKEVEL ER DEN siste delen, hvor det seriøse får en stadig større plass og predikante­n Bjørn Eidsvåg stiger frem, den klart beste og mest givende delen av forestilli­ngen.

Teologene får mene hva de vil om denne Jesus-varianten, men mange vil nok kunne slutte seg til dette bildet av en guddommeli­ghet preget av godhet og tilgivelse, kjaerlighe­t og toleranse.

DEN AVSLUTTEND­E bønnen, naermest en appell til det beste i mennesket, kunne mang en menighet tatt til seg ... hvis det bare ikke var at den er grunnlagt på en sterk tvil på sentrale dogmer i kirken – som jomfruføds­el, hvorvidt Jesus døde for våre synder, troen på – for ikke å si: trusselen om – helvete, arvesynden, fortapelse­n og annen styggedom maktkirken alltid har truet oss med. OG FOR DEN DEL; hvis vi skal frelses ved troen alene, hvorfor da dette stadige maset om gode gjerninger? For disse «evige sannhetene» får gjennomgå. Heller ikke himmelen har Eidsvåg saerlig tro på, men ett vet han: Hvis himmelen fins, må den i hvert fall åpne seg for alle som har hatt et helvete på jorden!

SKAL EIDSVÅGEVA­NGELIET oppsummere­s i ett ord, må det vaere kjaerlighe­t. For ham står dette så sterkt at om noe i Bibelen eller andre religiøse skrifter står i veien for kjaerlighe­ten, må ordet vike. Tilbake står Pauli ord om tro, håp og kjaerlighe­t og kjaerlighe­ten som det aller største.

Dette er religion for folket, og i denne merkelige statskirke­presten (!) har vi fått vår profet. Påpekninge­n hans av at Jesu visjon om Guds rike må gjelde alle, uten forskjell, gjør ikke evangeliet dårligere.

MEN FORESTILLI­NGEN har også en annen del, hvor klassiske fordommer og plattheter får råde. Med seg på scenen har Eidsvåg Svein Tindberg. Vekselspil­let mellom dem er godt, men produktet svakt. De lar oss følge hovedperso­nens trosutvikl­ing og skiftende Jesus-syn fra barndom og fremover. HER ER DET SAERLIG indremisjo­nen, naermere bestemt menigheten i Sauda, som henges ut til spott og spe. Lettvinte morsomhete­r florerer, og publikum – en interessan­t blanding av ungdom og godt voksne – skal lokkes med på løyene. Men mye av denne bedehushum­oren blir så banal og billig at selv en ikke-troende som jeg, kjenner den flaue smaken.

Der Tindberg, som har fremført bibeltekst­er hele landet rundt, burde kunnet bidra til å oppretthol­de et visst nivå, er han med sine overdrivel­ser faktisk den verste.

SYND, FOR NÅR ALVORET får slippe frem, gir det forestilli­ngen tyngde og – om jeg kan bruke et slikt ord – skjønnhet.

Ellers veksler showet (som dette lenge er) fint mellom monologer, dialoger og Eidsvågs egne sanger (nyskrevne og eldre) ypperlig kompet av hans eget band. I sum blir det, tross alt, en kveld til ettertanke.

Teateranme­lder i BT

 ?? FOTO: ERIK BERG, DNS ?? JESUS: I forestilli­ngen etterlyser Bjørn Eidsvåg en Jesus han kan leve med.
FOTO: ERIK BERG, DNS JESUS: I forestilli­ngen etterlyser Bjørn Eidsvåg en Jesus han kan leve med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway