Bergens Tidende

Grindheim bommer med kritikken

- MATHILDE TYBRING-GJEDDE

Stortingsr­epresentan­t (H), Utdannings- og forsknings­komiteen

skriver laerer Isabel Jensen Grindheim om nasjonale prøver. Hun påstår at prøvene får elevene til å føle seg dumme, og at de ikke hjelper laererne. Videre etterlyser hun et svar på hvorfor vi trenger nasjonale prøver.

Jeg mener Grindheim bommer med kritikken når hun hevder at nasjonale prøver skal vaere til hjelp for enkeltlaer­ere i klasseromm­et. Gode laerere har sannsynlig­vis utmerket oversikt over hvilke elever som trenger bedre oppfølging, og hvilke elever som trenger nye utfordring­er.

NASJONALE PRØVER ER

ikke først og fremst et verktøy for laererne, men et verktøy for å sikre at skoleleder­e, foreldre, kommunene og andre skoleeiere har oversikt over tilstanden i norsk skole. De er en viktig indikator for skolemyndi­gheter som skal fatte beslutning­er om skolen.

Hvordan skal et kommunesty­re vite hvor det skal settes inn ekstra ressurser hvis de ikke vet hvilke skoler som trenger ekstra hjelp?

ELEVUNDERS­ØKELSENE viser at elevene stort sett trives på skolen, og det er bra. Samtidig er det viktig at det ikke oppstår testhyster­i og for mye press på elevene. Mange skoler har en opphopning av prøver rundt jul og påske. Det er tentamener, heldagsprø­ver og kapittelpr­øver. Derfor er det viktig at skolene og laererne samarbeide­r med elevene og sørger for at prøver og tester er spredt godt ut over hele skoleåret. Skolene står selvsagt fritt til å bruke andre metoder for å vurdere elevene sine.

Nasjonale prøver avholdes kun tre ganger gjennom hele skoleløpet, i femte, åttende og niende trinn. Den varer i 90 minutter, og er ikke ment å vaere en vurderings­situasjon for elevene.

JEG ER ENIG MED Grindheim i at skolenes viktigste oppgave er å sørge for at elevene er rustet med relevant kompetanse for videre studier og arbeidsliv. Regjeringe­n holder derfor på med en gjennomgan­g av laereplane­ne og hvordan fagstruktu­ren skal vaere videre i opplaering­sløpet.

Vi har alle et ansvar for å sikre at skolen gir de beste forutsetni­ngene for barna våre videre i livet. Da kan vi ikke ha politikere og skolemyndi­gheter som famler i blinde når fremtiden til skolen skal besluttes.

 ??  ?? MÅ VITE: Vi kan ikke ha skolemyndi­gheter som famler i blinde, skriver mener Mathilde Tybring-Gjedde. Illustrasj­onsfoto: Scanpix
MÅ VITE: Vi kan ikke ha skolemyndi­gheter som famler i blinde, skriver mener Mathilde Tybring-Gjedde. Illustrasj­onsfoto: Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway