Bergens Tidende

Han ble avvist av venninnen. En uke senere brant det.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

En 52 år gammel mann er dømt til to års fengsel for mordbrann på Bønes i Bergen. Fire personer sov i huset, blant dem hans aleneboend­e venninne.

Saken er blitt over to år gammel, men i går kom dommen etter den nattlige brannen på Bønes sommeren 2015.

52-åringen ble tatt i naerheten og var denne uken i retten som tiltalt for såkalt mordbrann. Det betyr at liv lett kunne gått tapt.

Fire personer sov i huset natten det brant, fastslår den ferske dommen fra Bergen tingrett.

Var på besøk uken før

Den dømte mannen og kvinnen som eide det treetasjes huset, var venner. Hun bodde alene i én av etasjene.

Uken før brannen, står det i dommen, var 52-åringen på besøk hos venninnen i 60-årene. De skal da ha havnet i en diskusjon som blant annet handlet om at mannen ville låne penger.

Han fikk avslag. «NNs (kvinnens, red.anm.) opplevelse var at tiltalte ikke likte svaret hennes, han så stygt på henne og NN ble nervøs», står det i dommen.

En uke senere våknet kvinnen i 04.00-tiden om natten, kjente en sterk lukt av bensin og hørte klukkelyde­r fra utsiden.

Da hun så ut vinduet, har hun forklart, så hun tiltalte helle «det hun antok var bensin» på husveggen. Ikke ett ord ble sagt mellom dem. Kvinnen gikk inn på badet og ringte politiets nødnummer. Av politiet fikk hun beskjed om å holde seg der hun var.

Sterke bevis

Litt senere ringte kvinnen igjen til politiet og sa at det brant.

Politiet som rykket ut traff tiltalte cirka 100 meter fra huset, på vei bort fra brannstede­t. Alle fire som var i huset kom seg ut.

I retten nektet mannen straffskyl­d for alt. Retten mener likevel bevisene i saken peker mot ham med sikkerhet.

Blant annet viser dommerne til at han har gitt en håndfull ulike forklaring­er om hva han faktisk gjorde og husker fra den aktuelle kvelden og natten.

Dessuten ble det funnet sikre spor etter bensin på skoene han hadde på seg, og i ryggsekken hans ble det funnet en bensintrak­t.

I livsfare

Dette, i tillegg til kvinnens «svaert troverdige» forklaring, gjør at dommerne ikke er i tvil. De mener 52-åringen var den som helte ut bensin ved garasjen og på terrassen ved soverommet – og at han så tente på begge stedene. Det var også brannskade­r på husets yttervegg.

Fra dommen i Bergen tingrett

En brannsakky­ndig skrev i sin rapport at flammene ville spredt seg til hovedhuset på få minutter, om ikke brannen i garasjen hadde blitt slukket. «Det var en naerliggen­de fare for tap av menneskeli­v», er rettens konklusjon.

– Det var tilfeldigh­eter som gjorde at brannen ble oppdaget og slukket, slik at den ikke utviklet seg med fatale følger, skriver dommerne, og fremhever at 52-åringens handlinger virker godt gjennomten­kte.

«Total psykisk knekk»

Kvinnen har forklart at hun fikk en total psykisk knekk etter brannen. Hun gjenopplev­er flammene når hun ser garasjen.

Den uføretrygd­ede kvinnen er redd for å sove hjemme. I tiden etter brannen har hun bodd mye hjemmefra – dels hos datteren og dels hos venner.

Retten mener kvinnen er ekstra sårbar for traumatisk­e opplevelse­r, og 52-åringen er dømt til å betale henne 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng. Han må også holde seg helt unna sin tidligere venninne i fem år. Mannen har også tidligere blitt ilagt besøksforb­ud overfor henne.

Kom som flyktning

Den nå dømte 52-åringen kom til Norge som flyktning og er diagnostis­ert som alkoholavh­engig og med posttrauma­tisk stresslide­lse. Han er tre ganger tidligere dømt i tyveri-, promille- og narkotikas­aker. I hjemlandet jobbet han flere år som politi.

Dommen gjelder også drapstrusl­er mot politiet da han skulle settes i arresten, og at han kalte en politimann for «jaevla fascist».

52-åringen får litt mildere straff fordi han er i en rehabilite­ringssitua­sjon. Han får også betydelig fratrekk i straffen fordi saken mot ham ble liggende urørt i omtrent ett år.

 ?? ALLE FOTO: POLITIET ?? SPREDNINGS­FARE: Bildet viser huset og garasjen som brant. En brannsakky­ndig mener flammene ville spredt seg til hovedhuset på få minutter, om ikke brannen i garasjen hadde blitt slukket.
ALLE FOTO: POLITIET SPREDNINGS­FARE: Bildet viser huset og garasjen som brant. En brannsakky­ndig mener flammene ville spredt seg til hovedhuset på få minutter, om ikke brannen i garasjen hadde blitt slukket.
 ??  ?? BRANN: Natt til tirsdag 7. juli i 2015 brant det i denne garasjen.
BRANN: Natt til tirsdag 7. juli i 2015 brant det i denne garasjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway