Bergens Tidende

Skal kutte årlige utslipp tilsvarend­e 1,5 millioner biler

-

– Statoil er ikke lenger et oljeselska­p, men et energisels­kap som om to år skal bruke en fjerdedel av forsknings­pengene sine på nye energiløsn­inger.

veksten i CO2, innrømmet han at det var det siste.

– Det er snakk om en reduksjon i forhold til de utslippene vi ligger an til, om vi bare fortsetter med dagens teknologi.

Sverdrup mener likevel dette er alt annet enn symboler og ubetydelig­e størrelser.

– 15–20 prosent av Statoils samlede investerin­ger skal gå til fornybar energi innen 2030. Vi snakker da om investerin­ger på rundt 100 milliarder kroner. Og det kaller ikke jeg for småpenger, sa Statoil-direktøren.

Sverdrup viste konkret til seks ulike vindkraftp­rosjekter, hvor det nest største bygges utenfor New York, mens det største bygges på Dogger Bank utenfor Yorkshire i Storbritan­nia.

Dette siste er verdens største havvindanl­egg med potensial til å levere energi til fem millioner britiske hjem.

Har fortrinn på havvind

Til BT sier Sverdrup at Statoil legger ambisjonen­e i Parisavtal­en til grunn for sin nye strategi.

– Er fornybarsa­tsingen imponerend­e sammenlign­et med de andre store oljeselska­pene i verden?

–Jeg tror nok de store oljeselska­pene ser verden nokså likt. Noen velger likevel å forbli olje- og gasselskap­er, mens andre satser også sterkt på andre energibaer­ere. Statoil er verdens største offshorese­lskap. Derfor mener vi å ha viktige konkurrans­efortrinn på utvikling og bygging av havvind.

Fornybar lønner seg

– Har dere så langt tjent penger på fornybarsa­tsingen?

– Historisk kan olje- og gassvirkso­mheten vise til en avkastning på mellom 20 og 30 prosent årlig. Det er betydelig. Så langt har våre fornybar investerin­ger hatt en avkastning på ni til elleve prosent årlig. Det er heller ikke dårlig.

Sverdrup tror det blir krevende å oppretthol­de en slik lønnsomhet i årene fremover.

Sterkt klimaengas­jement

–Oljeindust­rien er ikke lenger like populaer blant miljøbevis­ste unge mennesker. Er Statoils nye satsingsom­råde en måte å tiltrekke seg unge moderne hoder på?

– Jeg er ikke overrasket over det sterke klimaengas­jementet vi nå ser ikke bare blant unge, men også min generasjon og besteforel­dre. Skal vi løse klimaprobl­emene, må vi finne fremtidens energiløsn­inger. Vi snakker om å bygge en ny infrastruk­tur for samfunnet vårt. Det må da vaere spennende oppgaver for ungdom å jobbe med, sier Sverdrup.

 ??  ?? LOVER Å VAERE MER NYSGJERRIG: Direktør for baerekraft i Statoil, Bjørn Otto Sverdrup, lover å naerme seg nye energiløsn­inger på en mer nysgjerrig måte.
LOVER Å VAERE MER NYSGJERRIG: Direktør for baerekraft i Statoil, Bjørn Otto Sverdrup, lover å naerme seg nye energiløsn­inger på en mer nysgjerrig måte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway