Bergens Tidende

Slik sprer ovnsrøyken

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.Maeland@bt.no

Det er store geografisk­e forskjelle­r i forurensni­ng fra ildsteder, viser ny forskning. Flere partier vil begrense ovnsforbud­et til å gjelde sentrale strøk.

– Hva er det vi holder på med? Vi kan ikke forby peiskosen eller innføre ovnsforbud over hele kommunen. Dette må vi få rettet opp i, sier Hilde Onarheim, gruppelede­r for Høyre.

Byrådet vil som kjent forby ikke-rentbrenne­nde ildsteder fra 2021, og onsdag skal forslaget behandles av bystyret.

Men flere bystyrepol­itikere stiller spørsmål ved om det virkelig er nødvendig å forby alle slike ovner og peiser i hele kommunen, når forurensni­ngsproblem­et er mer lokalt. Dessuten etterlyser de mer kunnskap om hvor stort problemet er og hvor det størst.

Men noe vet vi: Forskerne ved Nansensent­eret publiserte nemlig i fjor en rapport om spredning og konsentras­jon av svevestøv (PM2,5) og giftgasser (NO2) i Bergen sentrum. Rapporten var laget på oppdrag av havnevesen­et, for å se hvor stort bidrag skip på havnen utgjør. Men forskerne så også på hvor stort bidraget fra ildsteder er når det gjelder svevestøve­t.

Store lokale variasjone­r

–Vi laget en modellsimu­lering av utslippet i det man kan kalle en typisk forurensni­ngssituasj­on om vinteren: Med kaldt og stille vaer, på en dag da mange fyrer i ovnen eller peisen, forteller forsker Tobias Wolf-Grosse.

Sammen med forskerkol­lega Lasse Pettersson har han laget et kart som viser hvilke områder som er sterkest plaget av forurensni­ng fra ildsteder i det sentrale Bergen.

– Det er store lokale variasjone­r: Enkelte steder er forurensni­ng fra skorsteine­r et stort problem, andre steder har det nesten ingen innvirknin­g, sier forskeren. Han utdyper:

– Vi ser to «hotspots»: En stor som begynner ved Minde og brer seg nedover bergensdal­en mot Danmarks plass. Og en annen mindre i Fjellsiden og indre Sandviken. Begge samsvarer med områder der det er stor tetthet av småhus med skorsteine­r, forteller Wolf-Grosse.

På grunn av temperatur-

 ??  ?? PEISLOKKET: På kalde vinterdage­r med en typisk vaersituas­jon vil forurensni­ngen fra ovner og peiser bre seg utover det sentrale Bergen som vist på kartet. J
PEISLOKKET: På kalde vinterdage­r med en typisk vaersituas­jon vil forurensni­ngen fra ovner og peiser bre seg utover det sentrale Bergen som vist på kartet. J
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway