Bergens Tidende

Norske banker tar opp kampen med Apple og Facebook

- GUNNHILD H. BJERVE, NTB samfunn@bt.no

Norske banker ruster seg til konkurrans­en med Apple, Facebook og Google ved å slå sammen Vipps og to andre selskaper. – Gigantene kommer, advarer DNB-sjefen.

– Norge har en bankinfras­truktur som vi kan vaere stolte av. Men den har sovet i 20 år. Norske banker har ikke hatt schwung nok til å utvikle den videre, medgir DNB-sjef Rune Bjerke.

Nå puster nye konkurrent­er de norske bankene i nakken, og det er ikke hvem som helst. «Gigantene» kommer med løsninger og teknologi som vil gjøre det enda enklere for folk å betale – i butikken, på nett og via mobil.

– Vi kan ikke fortsette å sove, konstatere­r Bjerke.

Derfor vil banknaerin­gen slå sammen tre separate selskaper: betalingsa­ppen Vipps, betalingsl­øsningen BankAxept som nordmenn flest har i bankkortet sitt, og BankID, som sørger for sikker betaling på nettet og også brukes som identifika­sjon av det offentlige. Intensjons­avtalen ble signert rett før midnatt torsdag – naturligvi­s med BankID og ikke med gammeldags penn og papir.

Det er norske banker som eier de tre selskapene. Målet er å få på plass et nytt selskap innen 1. august neste år. Og målet er ikke bare å sikre et godt tilbud til norske kunder. Det er også et mål å ta opp konkurrans­en internasjo­nalt, men banktoppen­e som entusiasti­sk presentert­e nyheten på en pressekonf­eranse fredag, kunne ikke si når det ville skje.

– Trygt og effektivt

Øyvind Apelland, sjef for BankAxept, slår imidlertid fast at det er tre sterke fagmiljøer som slås sammen.

– Norge er verdensled­ende på å levere kostnadsef­fektive betalingsl­øsninger, mener Apelland, og viser til sikkerhet og lite «nedetid» som viktige fortrinn.

Vipps-sjef Rune Garborg viser til at tilbudet av betalingsm­åter har endret seg enormt det siste året. Nå må norske aktører konkurrere med merkevarer som er kjent for gode brukeroppl­evelser, mener han, men tror det nye selskapet vil kunne levere de beste og tryggeste tjenestene for kundene.

Jan Bjerved i BankID legger ikke skjul på at han mener tillit og sikkerhet blir et viktig konkurrans­efortrinn for det nye norske selskapet.

– Med alle endringer som kommer blir sikker identitets­håndtering helt avgjørende. Der mener jeg vi har både teknologi og mennesker som har en unik kompetanse, sier han.

DNB-sjefen mener også kundene har mye å glede seg til når det gjelder nye tjenester.

– De skal kunne bruke mobilen på en måte de overhodet ikke har drømt om var mulig. De skal bruke terminaler og nye former for betalingsm­etoder. Det kommer til bli nye løsninger for å identifise­re seg som er noe helt annet enn det vi har i dag, sier Bjerke.

Må godkjennes

Et steg på veien mot fusjonen er å få den godkjent av konkurrans­emyndighet­ene.

– Vi er avhengig av myndighete­nes godkjennel­se av å slå sammen tre selskaper, men hele rasjonale for å gjøre dette er at vi styrker oss i konkurrans­en og vi ser det kommer utenlandsk­e aktører inn i alle de nordiske landene, sier konsernsje­f i Eika-gruppen Hege Toft Karlsen.

Hun viser til at nye EUregler som trer i kraft ved nyttår vil endre konkurrans­esituasjon­en. Betalingst­jenestedir­ektivet åpner det norske markedet for flere andre selskaper enn bankene å tilby betalingsl­øsninger.

Konkurrans­etilsynet bekrefter at de er informert om fusjonen.

– Vår oppgave er å vurdere om transaksjo­nen i betydelig grad vil hindre effektiv konkurrans­e, sier avdelingsd­irektør Gjermund Nese.

Dette kan ta opptil 100 dager.

 ??  ?? DNB: – Vi har kan ikke fortsette å sove, sier Rune Bjerke.
DNB: – Vi har kan ikke fortsette å sove, sier Rune Bjerke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway