Bergens Tidende

– Mediebrans­jen må ta et oppgjør med alkoholkul­turen

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no GERD MARGRETE TJELDFLÅT

– Det er ingen tvil om at alkoholkul­turen i norsk mediebrans­je har vaert usunn, sier redaktør Gard L. Michalsen. Han tar avstand fra drikkekult­uren i mediebrans­jen.

Gard L. Michalsen er redaktør og daglig leder i nettavisen Medier24.no, som dekker mediebrans­jen.

Usunn kultur

Han har skrevet flere artikler om seksuell trakasseri­ng i norske medier den siste tiden og opplyser at han har fått et tosifret antall tips og innspill etter at #meetoo-kampanjen skjøt fart.

Han sier det er ikke tvil om at alkoholkul­turen i norsk mediebrans­je har vaert usunn.

– Mange av historiene stammer fra sammenkoms­ter der det har vaert drukket alkohol, sier Michalsen, som selv er avholdsman­n.

Ytringsfri­het – doble konjakk

Norsk Redaktørfo­rening, Norsk Journalist­lag og Mediebedri­ftenes Landsforen­ing har varslet tiltak mot trakasseri­ng.

– Hvis bransjen mener alvor med et oppgjør med seksuell trakasseri­ng, må den også ta et oppgjør med drikkekult­uren. I dag er det knapt mulig å vaere på et møte i regi av mediebrans­jen uten at det serveres alkohol. I debatten rundt seksuell trakasseri­ng og #metoo er nok alkohol «elefanten i rommet», mener Michalsen.

Generalsek­retaer Arne Jensen i Norsk Redaktørfo­rening sier at Michaelsen kan ha et poeng når det gjelder drikkekult­ur i bransjen generelt. Han er imidlertid usikker på om løsningen er å gjøre alle arrangemen­ter alkoholfri­e.

– Kulturen en annen i dag

–Vi serverer vin på våre middager, til dem som ønsker det, og jeg synes det må vaere greit. Norsk Redaktørfo­rening ble tidligere kalt foreningen for ytringsfri­het og den doble konjakk. Konjakken har vi kuttet ut, kulturen er en helt annen i dag og faerre blir igjen i baren nå, sier Jensen.

– Forsterker betydninge­n

Hege Iren Frantzen er leder i Norsk Journalist­lag og opplyser at bransjeorg­anisasjone­ne nå skal gjøre en undersøkel­se om seksuell trakasseri­ng blant ansatte i mediebrans­jen. Svarene derfra vil bli fulgt opp, og Frantzen sier at undersøkel­sen kan vise at alkohol er en del av bildet.

– Vi har tidligere påpekt at mediebedri­ftene bør ha en bevisst alkoholpol­itikk, og #meetoo forsterker vel betydninge­n av dette, sier Frantzen.

Gard L. Michalsen redaktør i nettavisen Medier24.no

 ?? FOTO: ERIK BRENLI ?? FOR FUKTIG: Redaktør Gard L. Michalsen mener norske medieorgan­isasjoner må ta et oppgjør med alkoholkul­turen i bransjen.
FOTO: ERIK BRENLI FOR FUKTIG: Redaktør Gard L. Michalsen mener norske medieorgan­isasjoner må ta et oppgjør med alkoholkul­turen i bransjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway