Bergens Tidende

Statsbudsj­ettet

- BIRGITTE IVERSEN, NTB samfunn@bt.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspoli­tisk talsmann Trond Giske parkerte budskapet om opptil 15 milliarder kroner i skatteøkni­nger de neste fire årene for godt, da de la frem partiets alternativ­e budsjett for 2018 fredag.

– 15 milliarder kroner var aldri et mål, men et tak, men dette ble misforståt­t, sier Støre.

Både Giske og Støre var tydelig på at det var en tabbe å snakke om de 15 milliarden­e i valgkampen.

– Det ble oppfattet mer som om vi var opptatt av å øke skattene enn å bruke pengene på viktige velferdsor­dninger. I dette budsjettet er vi tydeligere på at vi skal ta inn det som er nødvendig, men så lite som mulig, og vi skal ta det inn på en mer rettferdig måte og bruke pengene bedre enn regjeringe­n, sier Giske.

Trenger ikke alle pengene

Partiet nøyer seg med en skatteog avgiftsøkn­ing på 4,6 milliarder kroner, samt en reverserin­g av regjeringe­ns skattekutt på 3,7 milliarder kroner, noe som vil gi en total skatteøkni­ng på 8,3 milliarder kroner sammenlign­et med regjeringe­ns opplegg. Giske sier partiet med dette har tatt ut de meste av sine planlagte skatteøkni­nger for hele perioden.

I valgkampen snakket Apledelsen gjentatte ganger om at de, i motsetning til regjeringe­n, hadde råd til velferdssa­tsinger fordi de ville øke skattene fremfor å gi skattekutt. Nå mener Ap-toppene at det ikke er mye de må prioritere ned selv om skatteøkni­ngene er langt mer moderate.

– Vi har funnet inndekning til å løse de oppgavene som er. Det er litt etter den modellen at skatteøkni­nger skal vaere på så mye som nødvendig, men så lite som mulig, sier Støre til NTB.

Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen mener Ap med dette har ført velgerne bak lyset.

– De sto knallhardt på at det var nødvendig med skatteøkni­nger i den størrelses­orden for å sikre velferden i Norge. Nå sier de det motsatte: Det er ikke nødvendig å skattlegge folk sterkere. Når de endrer sin skattepoli­tikk så kort tid etter valget, er det å føre velgerne bak lyset, sier Jensen til VG.

Høyres finanspoli­tiske talsmann Nikolai Astrup sier forslaget innebaerer at Ap har snudd 180 grader i skattepoli­tikken siden valget.

– Vi er glade for at Ap med dette støtter 80 prosent av våre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway