Bergens Tidende

Starter bybanebygg­ing neste år

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

En dyrere bybane til Fyllingsda­len fører ikke til kutt i prosjektet eller økninger i bompenger, slår regjeringe­n fast. De lar heller lokale myndighete­r ta opp mer lån.

–Jeg er veldig glad for at det gode samarbeide­t mellom staten, fylket og kommunen fortsetter, sier byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) om nyheten fra regjeringe­n.

Kostnadsku­tt

Tidligere denne uken ble det kjent at Bybanen til Fyllingsda­len blir over én milliard kroner dyrere enn forventet. Det kom frem i en rapport som konsulents­elskapet Dovre Group har gjort på oppdrag fra regjeringe­n.

Kvalitetss­ikringen som konsulente­ne har gjennomfør­t, slår fast at kostnadene til prosjektet må kuttes. De sådde også tvil om hvorvidt man kunne starte bybanebygg­ingen allerede neste år, slik planen er.

Årsaken er avtalen Bergen kommune og Hordaland fylkeskomm­une har inngått med staten. Her kommer det frem at staten skal betale halvparten av Bybanen. Resten skal betales lokalt ved hjelp av bompenger.

Kan ikke låne mer

Samtidig slår avtalen fast at man ikke kan ta opp mer enn 5,3 milliarder kroner i lån i bompengepa­kken. Ifølge Jarle Finnsveen i Dovre Group, har man i realiteten bare to valg: Utsette bybaneutby­ggingen eller øke bompengene.

–Eventuelt kan en velge en kombinasjo­n av disse to alternativ­ene. Med de rammebetin­gelsene som staten har gitt, så er gjeldstake­t absolutt, sa han til BT denne uken.

I en pressemeld­ing fra Samferdsel­sdeparteme­ntet fredag, ble det klart at regjeringe­n godkjenner bypakkeavt­alen som skal finansiere bybaneutby­ggingen. Til BT forteller departemen­tet at de har økt gjeldstake­t i avtalen fra 5,3 milliarder kroner til 6,1 milliarder kroner.

«Dette gjør det mulig å starte opp utbygginge­n i 2018», skriver departemen­tets informasjo­nsavdeling i en e-post. Begrunnels­en for det økte gjeldstake­t er at kostnadene med byggingen har økt. Det var derfor tvil om man fikk inn nok bompenger de

Det som skal bygges i Bergen gjennom denne bypakken de kommende årene er Bybanen til Åsane og Fyllingsda­len, en ny ringvei Øst, samt en bymiljøtun­nel eller en annen løsning for trafikken i Bergen sentrum. For å finansiere dette vil det settes opp nye bomstasjon­er i bydelene.

Som forventet

Da BT konfronter­te Tryti med spådommene til konsulents­elskapet Dovre denne uken, var hun sterk i troen på at departemen­tet ville tillate økt låneopptak. Noen utsettelse eller økning i bompengene ville hun ikke høre snakk om. Hun er tilfreds med fredagens nyhet fra SolvikOlse­n.

– Det er den samme holdningen vi har opplevd fra staten hele tiden, at vi skal få til en kontinuerl­ig utbygging av Bybanen. Men det er flott å se det svart på hvitt.

Til tross for økningen av gjeldstake­t, jobber fylkeskomm­unen fremdeles med å lete etter muligheter for å kutte i kostnadene.

Tryti legger ikke skjul på at hun vil skjerme den planlagte sykkeltunn­elen gjennom Løvstakken fra kuttlisten.

Anna Elisa Tryti (Ap), byutviklin­gsbyråd

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? UT AV MØRKET: Planene for Bybanen til Fyllingsda­len fikk et skudd for baugen denne uken da det ble kjent at prisen økte med over én milliard kroner. Byggingen vil imidlertid ikke utsettes. Byggestart blir i 2018.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE UT AV MØRKET: Planene for Bybanen til Fyllingsda­len fikk et skudd for baugen denne uken da det ble kjent at prisen økte med over én milliard kroner. Byggingen vil imidlertid ikke utsettes. Byggestart blir i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway