Bergens Tidende

USAs #metoo-lov

-

plassen

Zentropa.

Det er perspektiv­et som har opplevd et skifte. Det som virket uskyldig, frigjort eller kult for 25 år siden er nå langt mer problemati­sk.

Ingenting viser hvor voldsomt jordskjelv­et som har rystet amerikaner­nes syn på seksuell trakasseri­ng har vaert, mer enn Bill Clintons affaere med den da 22 år gamle Monica Lewinsky og en rekke andre kvinner.

De fleste på venstresid­en mente den gang at forargelse­n over forholdet til den 49 år gamle presidente­n var uttrykk for snerpete holdninger i amerikansk­e medier og på høyresiden. Nå foregår det imidlertid en selvransak­else i rekkene.

– Bill Clinton burde ha gått av, skriver en av USAs innflytels­esrike kommentato­rer til venstre for midten, Matthew Yglesias, på nettsiden Vox.

hos

filmselska­pet

Gjort til syndebukk

Forholdet, som pågikk fra 1994 til 1995, var frivillig, understrek­et Lewinsky i en artikkel i magasinet Vanity Fair for noen år siden, men «misbruket kom i kjølvannet, da jeg ble gjort til syndebukk for å beskytte maktposisj­onen hans», skrev den i dag 44 år gamle kvinnen, som ble ufrivillig verdenskje­nt da hun var ung. Lewinsky ble av medier, komikere og Clintons haer av PR-rådgivere fremstilt som en billig, oppmerksom­hetssøkend­e bimbo som naermest hadde kastet seg over den uskyldige presidente­n.

Samme skjebne møtte andre kvinner som gjennom årene sto frem og snakket om uønskede seksuelle tilnaermel­ser fra presidente­n, blant annet den tidligere praktikant­en Kathleen Willey, som hevdet at Clinton i 1998 kysset henne i Det ovale kontor og førte hånden hennes ned på penisen hans.

Overkjørt av feminist

Hun og andre kvinner ble den gang overkjørt av USAs ledende feminist, Gloria Steinem, i New York Times.

– Selv hvis Willeys beskyldnin­ger er sanne, er ikke presidente­n skyldig i seksuell trakasseri­ng. Han er anklaget for å ha gjort en ekkel, dum og uansvarlig tilnaermel­se til en medarbeide­r på et lavpunkt i livet hennes. Hun skjøv ham unna, sier hun, og det skjedde aldri igjen. Med andre ord respektert­e president Clinton et nei, skrev hun i 1998.

Fra Steinems synspunkt var det altså greit for sjefen å kysse og beføle på arbeidspla­ssen uten å spørre om lov, bare han trakk seg hvis hun sa nei.

Det er dette Yglesias og andre nå tar et oppgjør med.

– Det vi skulle ha diskutert var menn som utnytter sin sosiale og økonomiske makt over yngre, mindre mektige kvinner, skriver Yglesias.

– Hvis Clinton hadde gått av i skam, presset av sitt eget parti, hadde det sendt et sterkt og viktig signal til mektige menn over hele landet. I stedet virket det som om sakens avslutning – hvor mannen som gjorde noe galt ble frikjent, mens kvinnen som ikke gjorde noe galt endte opp med å bli ydmyket

ÅPNINGSTID­ER:

Mandag - fredag

Torsdag

Lørdag

motorforum.no/bergen

og uthengt – bekreftet kvinnes verste frykt ved å stå frem.

Man kan diskutere om ikke også president Clinton betalte en høy pris gjennom riksrettss­ak og offentlig utstilling av sexlivet hans. USA er imidlertid i et kulturelt oppgjør med en seksuell tone og atferd i politikken som ikke var begrenset til Det hvite hus. Historier fra kvinnelige ansatte i Den amerikansk­e kongressen kommer nå frem: Om å bli kysset, berørt og omtalt på en seksuelt fornedrend­e måte.

Tar det ikke alvorlig

– Det er et seriøst problem med seksuell trakasseri­ng i Kongressen, og altfor mange tar ikke problemet på alvor overhodet, sier senator Kirsten Gilibrand til magasinet The Hill.

Republikan­eren Barbara Comstock har fortalt om hvordan en ansatt opplevde at en mannlig politiker tok imot henne kun iført et håndkle da hun skulle hjelpe ham med arbeid på privaten.

De siste 20 årene har Kongressen utbetalt ca. 123 millioner kroner i erstatning til ofre for seksuell trakasseri­ng, som til gjengjeld har fått munnkurv. Nå forlanger en tverrpolit­isk allianse av kvinnelige politikere at lokket blir løftet med en ny #metoo-lov for Kongressen, som ser ut til å bli vedtatt.

Hvis Clinton hadde hatt affaeren sin i dag er det langt ifra sikkert han hadde overlevd. Siste amerikansk­e politiker har ennå ikke blitt felt som følge av denne dagsordene­n.

08.30 - 16.30

08.30 - 20.00

10.00 - 14.00

Øvre Kråkenes 51 - 5152 Bønes – Tlf. 55 52 60 00

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: DET HVITE HUS, NTB SCANPIX ?? Både demokratis­ke og republikan­ske politikere står bak loven, som var en reaksjon på #metoo-kampanjen, og sannsynlig­vis vedtas i USAs kongress.Loven forplikter både ansatte, praktikant­er og politikere i USAs lovgivende forsamling til å gjennomgå et kurs i å forhindre og gjenkjenne trakasseri­ng.Den vil også fornye den interne behandling­en av anklager om seksuell trakasseri­ng, som ifølge forslaget nå «favorisere­r overgrepsm­enn».Hittil har de fleste fått erstatning mot til gjengjeld å få munnkurv om sine overgrep. Det blir endret.Statskasse­n har de siste 20 årene utbetalt ca. 123 millioner kroner i erstatning­er til ofre for sextrakass­ering i Kongressen. I fremtiden må politikern­e betale fra egen lomme hvis de vil inngå forlik. sidenten var uttrykk for snerpete holdninger i amerikansk­e medier og på høyde fra Det hvite hus.
ARKIVFOTO: DET HVITE HUS, NTB SCANPIX Både demokratis­ke og republikan­ske politikere står bak loven, som var en reaksjon på #metoo-kampanjen, og sannsynlig­vis vedtas i USAs kongress.Loven forplikter både ansatte, praktikant­er og politikere i USAs lovgivende forsamling til å gjennomgå et kurs i å forhindre og gjenkjenne trakasseri­ng.Den vil også fornye den interne behandling­en av anklager om seksuell trakasseri­ng, som ifølge forslaget nå «favorisere­r overgrepsm­enn».Hittil har de fleste fått erstatning mot til gjengjeld å få munnkurv om sine overgrep. Det blir endret.Statskasse­n har de siste 20 årene utbetalt ca. 123 millioner kroner i erstatning­er til ofre for sextrakass­ering i Kongressen. I fremtiden må politikern­e betale fra egen lomme hvis de vil inngå forlik. sidenten var uttrykk for snerpete holdninger i amerikansk­e medier og på høyde fra Det hvite hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway