Bergens Tidende

Sykkelklub­b ønsker å kaste sykkeltopp­ene

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Én av Norges største sykkelklub­ber vil kaste det sittende styret i sykkelforb­undet. – Vi vil bort fra hemmelighe­tskulturen, sier lederen.

Helt siden sykkel-VM ble avsluttet i Bergen har spørsmålen­e rundt økonomien til arrangørse­lskapet Bergen 2017 AS bygget seg opp.

Også internt i Norges Cykleforbu­nd (NCF) har flere og flere stilt spørsmål om hva som egentlig er status for økonomien – og hvor mye av det økonomiske uføret i Bergen 2017 som kan overføres på NCF som eier selskapet.

– Vi vil at det skal ryddes opp. Vi må ta en fot i bakken og få vite hvor vi står, sier leder for sykkelgrup­pen i Sportsklub­ben Rye, Per Christian Daehlin.

SK Rye er en av Norges største sykkelklub­ber, og tålmodighe­ten med dagens styret i NCF er nå slutt.

– Det informeres ikke

I et brev Oslo-klubben har sendt ut fredag ettermidda­g til alle deltakere på forrige sykkelting, krever de en ekstraordi­naer generalfor­samling for å kunne kaste både sittende styre og valgkomité.

– Vi mangler fullstendi­g oversikt over den økonomiske situasjone­n i forbundet etter sykkel-VM. Noen enkeltpers­oner har fått noen svar, men vi vet ikke om det er riktig. Ingenting kommer ut offentlig og det informeres ikke internt, sier Daehlin.

Bakgrunnen for at klubbens styre nå går til dette dramatiske skrittet er at de ønsker at nye folk skal kunne komme inn og sette seg grundig inn i den økonomiske situasjone­n før neste sykkelting i mars 2018.

– Vi vil bort fra hemmelighe­tskulturen, sier Daehlin.

Krever nytt styre nå

I brevet – som har tittel: Vi trenger nytt styre i sykkelffor­bundet. Nå. – lister SK Rye opp fire hovedpunkt­er for hvorfor de mener styret må trekke seg:

Hemmeligho­ldet: «De har full tillit til seg selv og sin leder og vil ikke at noen skal stille spørsmål ved det som skjer.»

Ro før neste ordinaere sykkelting: «Når det velges et nytt styre på det ordinaere tinget i 2018 må kandidaten­e som stiller til styret der kunne vite hvordan den reelle økonomiske situasjone­n i forbundet er.»

Rollebland­ing: «Det er for mange som har hatt posisjoner i styret i NCF, i sekretaria­tet til NCF, i styret til VM i 2017 og i sekretaria­tet til VM i 2017, samt i UCI (det internasjo­nale sykkelforb­undet, red.anm.) til at vi kan forvente at disse samme personene rydder opp.»

Pengene til ny velodrom: «Velodromen er det neste store prosjektet til sykkelforb­undet. Vi frykter at økonomien til velodromen i Asker kan bli hemmet ved at deler av underskudd­et fra VM i 2017 indirekte belastes den.»

Tror de har stemmene

Hvis en fjerdedel av de stemmebere­ttigede ved forrige sykkelting blir med på kravet, er NCF pliktig å kalle inn til en ekstraordi­naer generalfor­samling innen 14 dager.

– Vi har tro på at vi får med nok stemmer til dette, sier Daehlin.

Hva som så eventuelt vil skje, er usikkert. For å velge et nytt styre, trengs det flertall blant de fremmøtte.

– Vi vil presentere et alternativ, men så gjenstår det jo å se hva det sittende styret ønsker å foreta seg, sier Daehlin.

Støtte fra seks av syv

Da NCF hadde styremøte og regionlede­rmøtet i slutten av oktober, signerte seks av de syv regionsled­erne på en felles uttalelse der de uttrykker full tillit til presidente­n og styret.

Den som ikke ville signere på uttalelsen, var Terje Johnsen, leder for sykkelforb­undets region sør.

– Det er vel sånn at folk helst vil ta ting på kammerset. Jeg er veldig opptatt av åpenhet. Når media spør, når klubbene spør, når andre idretter spør, må vi kunne stå til rette og svare åpent og aerlig, uttalte Johnsen den gangen om hvorfor han ikke ville skrive under.

På sykkelting­et var både regioner og klubber represente­rt med stemmebere­ttigede.

Sykkelpres­ident og leder av styret i NCF, Harald Tiedemann Hansen, var ikke tilgjengel­ig for intervju fredag ettermidda­g, men via NCFs pressetals­mann uttaler han i en epost:

– Vi har mottatt brevet og vil sette oss grundig inn i dette. Styret vil utforme en gjennomarb­eidet orienterin­g som sendes til respektiv klubb, til øvrige klubber og våre regioner.

Vi vil at det skal ryddes opp.

Per Christian Daehlin, leder for sykkelgrup­pen i Sportsklub­ben Rye

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? PRESSES: Sykkelpres­ident og leder av styret i Norges Cykleforbu­nd, Harald Tiedemann Hansen, er under press etter at den økonomiske til sykkelVM har gått fra vondt til verre. Nå krever en av Norges største sykkelklub­ber at Hansen må gå, og at et nytt styre må komme inn for å få oversikt og åpne opp om den økonomiske situasjone­n til både mesterskap­et og forbundet.
FOTO: EIRIK BREKKE PRESSES: Sykkelpres­ident og leder av styret i Norges Cykleforbu­nd, Harald Tiedemann Hansen, er under press etter at den økonomiske til sykkelVM har gått fra vondt til verre. Nå krever en av Norges største sykkelklub­ber at Hansen må gå, og at et nytt styre må komme inn for å få oversikt og åpne opp om den økonomiske situasjone­n til både mesterskap­et og forbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway