Bergens Tidende

Kunsten å vende hjem

- ERIK FOSSEN eirik.fossen@bt.no foto EIRIK BREKKE

– Jeg har kommet inn i en varme som jeg aldri hadde forestilt meg, sier Cecilie Løveid.

Forfattere­n trodde aldri hun ville flytte hjem til sin barndoms by – og i hvert fall ikke blomstre her. Etter seks år i Gamle Bergen virker imidlertid tilvaerels­en nesten idyllisk.

På bordet ligger «Vandreutst­illinger», den blodferske diktsamlin­gen som nå belønnes med positive anmeldelse­r og er kandidat til Brageprise­n. Nominasjon­en kom før siste punktum var satt. Etter et langt forfatterl­iv har Løveid fremdeles blandede følelser når et nytt verk utgis.

– Når boken din er fersk er det nesten som å ligge på klinikken med et nyfødt barn. Du er veldig sårbar, sier hun.

– Helst skal man gå forsiktig, men i stedet kjakser man med reising, intervjuer og opplesning­er. Man blir et lite sirkus – men det skal ikke folk merke for mye til, for de vil jo ha en liten flik av det personlige.

– Får de det?

– Der er nok en god avstand fra meg til diktene. Du får ikke hele meg, men du får noe av det beste av meg.

Liten bok, mye research

I «Vandreutst­illinger» får man ikke bare Løveid, men mange andre også. Boken er så spekket med navn og referanser at forfattere­n mener hun burde vaert arrestert for «namedroppi­ng». På salongbord­et ligger stabler med bøker fra researchfa­sen.

– Det kan vaere et ganske stort arbeid å skrive et lite dikt, sier Løveid.

Hun blar opp i en kunstbok og viser oss noen skriblerie­r rundt et av bildene. Notatbøken­e hennes er fulle av det samme – korte passasjer og løsrevne setninger som kanskje kan finne veien inn i et dikt eller et skuespill.

Uleselig skrift

Til tider er håndskrift­en uleselig, også for forfattere­n selv.

– Altså, er det så farlig? Som oftest er her noe som kan brukes og veldig mye som ikke kan brukes. Det som er viktig er å holde tanken levende.

Hun kan våkne midt på natten med noen formulerin­ger som bare må skrives ned.

– Da kommer ditt indre liv frem, på en eller annen måte, og du gjenkjenne­r at der er noe poetisk ved det. Der er liv i det, liksom.

Tidlig start, langsom triumf

Kanskje var det dette hun lurte på, 16-åringen som i 1967 sendte sine dikt til Jan Erik Vold med bønn om tilbakemel­ding. Var det liv i dette, liksom? Tekstene kom tilbake med små blyantkrys­s som markerte alt Vold syntes var bra. I motsetning til mange andre, holdt han ikke alderen mot henne.

– Da jeg var 16 år var jeg allerede den jeg er nå, sier Løveid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway