Bergens Tidende

Hvor langt unna er hjemmesyke­pleieren?

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no

En tavle som forteller pleietreng­ende hvor langt unna hjemmesyke­pleieren er. Det er hva to unge gründere prøver å finne en løsning på.

Martine Akselberg Hatlebrekk­e og Fjodar Kozlov er studenter og gründere, og deltar en helt vanlig søndag på en innovasjon­scamp, der målet er å finne løsninger som kan gjøre hverdagen lettere for eldre.

Eldre, pårørende og helsefolk

Campen, som har foregått i helgen, er en del av et program der eldre, pårørende, helseperso­nell og gründere møtes for å diskutere og løse problemer knyttet til eldrebølge­n.

Hatlebrekk­e og Kozlov prøver å finne en løsning for eldre som sitter hjemme og lurer på når hjemmesyke­pleieren eller hjemmehjel­pen egentlig dukker opp.

Kunne varsle om fall

De ser for seg en enkel tavle eller skjerm som forteller at nå er sykepleier­en bare 25 minutter unna. Samtidig skal de eldre også kunne kommuniser­e ut til sykepleier­en at de for eksempel har falt, og om de derfor kan komme med én gang.

Det hele er ennå på idéstadiet for Hatlebrekk­e – som er gründer og masterstud­ent ved NHH – og Kozlov, som studerer informasjo­nsvitenska­p.

Aktivitets­hus for AFP-ere

Hele campen foregår i lokalene til Impact Hub på Bryggen, som er et slags nav og møtested for gründere som har ideer de vil utvikle i et miljø med likesinned­e.

I etasjen under står kvinner foran en tavle med mange lapper og diskuterer et aktivitets­hus for unge eldre.

– Personer som kanskje nylig er blitt pensjonist­er, men som har mye krefter og ressurser de gjerne vil bruke til noe positivt, sier Eva Synnøve Hagewick Steigen.

De beste går videre

– Snakker vi om et bemannings­byrå for eldre?

– Det kan det også vaere. Men vi snakker vel mer om en plattform der ferske pensjonist­er kan møte likesinned­e og på samme sted få en viss oversikt over hvilke oppgaver noen der ute gjerne skulle hatt hjelp til å løse, sier Monika Irene Gregersen.

Senere på søndagen skal gruppene presentere sine ideer for såkalt kompetanse­partnere som Smart Omsorg, Verdighets­senteret og Senter for Omsorgsfor­skning.

Den siste delen av dette programmet, som skal gjøre hverdagen lettere for eldre, skal vaere et ni måneders inkubasjon­sprogram hvor de beste løsningene får muligheten­e til å bli realisert, opplyser Silje Grastveit. Hun er ansvarlig for programmet og daglig leder ved Impact Hub Bergen.

 ?? BEGGE FOTO: KJELL ØSTERBØ ?? SMARTE HODER: Hvor er hjemmesyke­pleieren akkurat nå? Det er en utfordring studentene og gründerne Martine Akselberg Hatlebrekk­e og Fjordar Kozlov har gått løs på.
BEGGE FOTO: KJELL ØSTERBØ SMARTE HODER: Hvor er hjemmesyke­pleieren akkurat nå? Det er en utfordring studentene og gründerne Martine Akselberg Hatlebrekk­e og Fjordar Kozlov har gått løs på.
 ??  ?? IDÉDUGNAD: Diskusjone­n om et aktivitets­hus for unge eldre ledes av Kathrine Marthinsen. De øvrige er (fra v.) Eva Synnøve Hagewick Steigen, Monika Irene Gregersen og Nina Vigdal Gulestøl.
IDÉDUGNAD: Diskusjone­n om et aktivitets­hus for unge eldre ledes av Kathrine Marthinsen. De øvrige er (fra v.) Eva Synnøve Hagewick Steigen, Monika Irene Gregersen og Nina Vigdal Gulestøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway