Bergens Tidende

Han skal få norsk teater ut i verden

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Komponist Julian Berntzen og Bjarte Hjelmeland skal få kjente vestlandsf­orfattere til å glitre på internasjo­nale teaterscen­er.

Teaterforl­aget Songbird, som er grunnlagt av komponiste­n og artisten, forvalter rettighete­r til mange vestlandsf­orfattere, som Frode Grytten, Olaug Nilssen, Maria Parr, Gunnar Staalesen og Jan Eggum.

Når for eksempel Grytten skriver en roman eller et stykke, er det Songbird som skal selge dette videre ut til norske og utenlandsk­e teaterscen­er. Nylig fikk de kontrakt om å få Thorbjørn Egners verker ut på teaterscen­er i inn- og utland. Det samme med Anne-Cath Vestlys bøker.

– Det er stor interesse for både Egner og andre av våre forfattere over hele verden. Nå legger vi strategier for å nå ut til flest mulig teatre, sier Berntzen.

Songbird har også avtale med musikalkon­gen Andrew Loyd Webbers sønn, Nicholas, om de nordiske teaterrett­ighetene til barnebokkl­assikeren «Den lille prinsen».

Berntzen er mest kjent som komponist og artist, men forlagsvir­ksomheten bare vokser og vokser. Det betyr å bygge nettverk i alle verdenshjø­rner.

– Vi organisere­r oss med subforlag, med agenter og speidere. Bare i Berlin er det 190 teatre. Det er et gigantisk marked, sier Berntzen.

Han er overbevist om at det er smart å investere i teaterrett­igheter. I en tid der musikk og film blir mer og mer påvirket av internett, mener Berntzen at teaterinte­ressen har vaert stabilt høy i hundrevis av år.

– Alle kurver går bare oppover i antall billettsal­g og publikumsb­esøk, sier Berntzen.

Selger egne musikaler

Han forteller at Thorbjørn Egner skrev sine største verk på 1950og 60-tallet, og etter det konsentrer­te seg mer og mer om å drive forlagsvir­ksomhet for eget arbeid.

Berntzens egen motivasjon for å gå inn i forlagsbra­nsjen

 ??  ?? ENGASJERT: Julian Berntzen skal selge norsk teater i hele verden.
ENGASJERT: Julian Berntzen skal selge norsk teater i hele verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway