Bergens Tidende

Riksadvoka­ten vil ha bevaepnet politi

-

På grunn av terrorfare har riksadvoka­t TorAksel Busch skiftet mening og mener norsk politi bør vaere bevaepnet.

– Vi har tvilt oss frem til et ja til bevaepning fordi vi mener at terrortrus­selen mot Norge er såpass klar at vi må forvente at det kan komme et angrep mot myke mål, sier Busch til NRK.

Anbefaling­en om bevaepning av politiet fremgår i et høringssva­r Riksadvoka­ten har sendt til Justisdepa­rtementet.

Riksadvoka­ten var i utgangspun­ktet mot fast bevaepning av politiet, men endret mening under arbeidet med høringsutt­alelsen.

Busch viser til terrorangr­epene i Stockholm og London der mennesker ble kjørt ned.

Hurtig politiresp­ons

– Disse hendelsene viser hvor raskt mange liv kan gå tapt, og at hurtig politiresp­ons kan vaere viktig for å stanse denne typen angrep som vi har sett altfor mange av. Dette er det avgjørende faktum for at regjerings­advokaten har endret oppfatning i bevaepning­sspørsmåle­t, sammenhold­t med den kjensgjern­ing at alt tyder på at Norge vil bli rammet av lignende terrorhand­linger, før eller siden, heter det i høringsutt­alelsen.

Innelåst i bilen

Høringsfri­sten om bevaepning i politiet gikk ut sist helg. Et klart flertall i bevaepning­sutvalget anbefalte at politiets våpen fortsatt bør ligge innelåst i bilen.

PST, Politiets Fellesforb­und og politimest­rene i Oslo, Bergen og Trondheim ønsker generell bevaepning, mens Avinor ønsker bevaepnet politi på flyplassen­e. Seks politidist­rikter ønsker at dagens ordning skal videreføre­s.

Politidire­ktoratet vil at norsk politi som hovedregel skal vaere ubevaepnet, men ønsker nye regler som gjør det enklere å innføre områdebeva­epning.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway