Bergens Tidende

Trump heller bensin på bålet

Å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad undergrave­r alle forsøk på å skape fred i Midtøsten.

-

IGÅR KVELD bekreftet president Donald Trump at han ønsker å flytte den amerikansk­e ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, og dermed anerkjenne­r den hellige byen som Israels hovedstad. Flere presidentk­andidater har vunnet velgere på dette løftet før ham. Men de har forstått at det å sette planen ut i livet, trolig vil ødelegge fremtidige forsøk på å forhandle frem løsninger for den krigsherje­de regionen.

DET Å ANERKJENNE Jerusalem som Israels hovedstad er ingen formalitet, selv om alle statens funksjoner befinner seg der.

Byen er hovedsete både for jødedommen og islams helligste steder, og er derfor blitt en av de mest betente symbolsake­ne i konflikten mellom Israel og Palestina.

ISRAEL ANNEKTERTE Gaza, Vestbredde­n, Sinai og Golanhøyde­ne, inkludert Øst-Jerusalem og de omliggende forstedene, etter seksdagers­krigen i 1967.

Ifølge Genèvekonv­ensjonen er territorie­r som er beslaglagt i krig å anse som «fiendtlig militaer okkupasjon». Så sent som i 2016 bekreftet FN at de palestinsk­e områdene pr. definisjon er okkuperte.

Dette er en viktig grunn til at de fleste nasjoner ikke anerkjenne­r Jerusalem som Israels legitime hovedstad. I de fleste fredsforsø­k har alltid byens status vaert ett av de viktigste og vanskeligs­te punktene.

DONALD TRUMP fremstår som egenrådig i internasjo­nal politikk. Planene for Jerusalem er også sikkerhets­politisk ukloke og risikable. I de palestinsk­e områdene er det allerede erklaert «tre dager med raseri». Andre arabiske land forbereder seg også på uro.

Saken har også sine ironiske sider. Trumps egen svigersønn, Jared Kushner, har i flere måneder arbeidet tett med Saudi-Arabia om en ny fredsplan for Palestina-konflikten. Denne planen kan uten videre kasseres, dersom Kushners uberegneli­ge svigerfar ikke tar til vettet.

BÅDE EU, Frankrike og Tyskland advarte tirsdag den amerikansk­e presidente­n. De understrek­et det alle parter til nå har vaert enige om: at Jerusalems skjebne skal avgjøres gjennom forhandlin­ger, ikke gjennom ensidige direktiver.

Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel var usedvanlig krass, og understrek­et at det er grenser for den tyske regjeringe­ns «solidarite­t med USA». Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) har også protestert.

at Trump lytter til sine

LITE TYDER PÅ allierte.

Hans forakt for diplomati og folkerette­n kan i verste fall føre til ny katastrofe for Midtøsten, og til enda kjøligere forhold mellom USA og partnerne i Nato. GATEPYNT: Treet i Sandbrogat­en er – som seg hør og bør – pyntet til jul. Et lite snødryss kunne vel gjort seg, men fortsatt er det 18 dager igjen til julekvelde­n.

Planene for Jerusalem er også sikkerhets­politisk ukloke og risikable.

 ?? FOTO: TOR HØVIK ??
FOTO: TOR HØVIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway