Bergens Tidende

– Går på sikkerhete­n løs i fengslene våre

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no

Mangel på penger i norske fengsler kan føre til mer kriminalit­et, advarer opposisjon­spolitiker­e.

– Dette er dramatisk. Det går på sikkerhete­n løs, både for innsatte og ansatte, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han var nylig på besøk i Oslo fengsel og har fulgt sakene i BT de siste dagene. 200 millioner i pengekutt til fengslene – og en dobling av vold og trusler mot de ansatte – mener Lysbakken er meget alvorlig.

– Struper omsorgen

–God kriminalom­sorg skal bekjempe kriminalit­et. Når de struper kriminalom­sorgen, kommer det til å bli vanskelig å hindre at de innsatte kommer bak murene igjen. Det fører altså til mer kriminalit­et, sier Lysbakken.

Han får full støtte fra stortingsp­olitiker Ruth Grung (Ap). Hun har fulgt utviklinge­n i fengslene tett de siste årene og vaert saerlig opptatt av forholdene i Bergen fengsel. Hun har sett hvordan etaten har mistet ressurser.

Økt bruk av glattcelle

– Dette er ikke forsvarlig lenger – verken menneskeli­g eller samfunnsøk­onomisk, sier Grung.

Arbeiderpa­rtiet la inn 60 millioner kroner ekstra til Kriminalom­sorgen i sitt alternativ­e budsjett i høst.

Partiet ser alvorlig på økt bruk av glattcelle og belteseng, mer isolering og faerre program for rehabilite­ring av innsatte.

Tirsdag var det eget møte mellom justiskomi­teen og Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI). Da gjentok direktorat­et at situasjone­n er anstrengt.

– Opp i Spørretime­n

–Norske fengsler er blitt systematis­k underfinan­siert i mange år. Nå ser vi smertegren­sen. Jeg setter veldig pris på at KDI og tillitsval­gte er så tydelige, sier Jenny Klinge (Sp) i justiskomi­teen.

I Spørretime­n vil hun be justismini­ster Per-Willy Amundsen om svar på hva han vil gjøre med den kritiske situasjone­n i kriminalom­sorgen i Norge.

I svar til BT har statsråden valgt å fortelle at det ikke har vaert en oppgang i vold og trusler mot ansatte så langt i år. Men siden 2014 har det vaert en dobling.

– Blir sykere

– Jeg er opprørt. Statsråden sitter i Oslo med statistikk og påstår at de tillitsval­gte tar feil. Det er provoseren­de. Han må lytte til dem som står i dette hver dag. Selvfølgel­ig kjenner de bedre til konsekvens­ene enn han som leser tallene på kontoret og deretter bruker dem på en tvilsom måte, sier Lysbakken.

Grung påpeker at mange innsatte er syke og blir sykere av å vaere innelåst på en celle med minimal tid ute i frisk luft.

– Slik situasjone­n er i dag er det heller ikke samfunnsøk­onomisk. Når fengslene ikke får drive rehabilite­ring, kommer de innsatte tilbake. De blir pasienter, kriminelle igjen eller sosialhjel­psmottaker­e. Hele poenget med et fengsel er at de innsatte skal komme ut, få seg jobb eller bli rusfrie, sier Grung.

– Budsjettju­ks

En effektivis­eringsrefo­rm fører til at norske fengsler får det ekstra trangt. Etter forliket mellom regjerings­partiene og KrF og Venstre, ble økonomien ytterliger­e skrudd til. Det førte til at direktør Marianne Vollan i Kriminalom­sorgsdirek­toratet kalte situasjone­n «naermest uhåndterli­g».

Opposisjon­en har vaert imot denne reformen.

– Justismini­steren driver med budsjettju­ks. Han sier de avbyråkrat­iserer, men det handler om flate kutt i budsjettet. Det er i realiteten en ren innstrammi­ng vi snakker om, sier Lysbakken.

Kuttet 200 millioner

I løpet av fem år får kriminalom­sorgen i Norge 200 millioner kroner i kutt.

– Nå er effektivis­eringsrefo­rmen blitt et problem i seg selv for rehabilite­ringen av de innsatte. Reformen går ut fra at de har for mye byråkrati, men fengselsve­senet driver jo med tjenestepr­oduksjon. De lønner folk. Når de presser frem kutt der, går det ut over ansatte og rehabilite­ring av innsatte, sier Klinge.

Lavere belegg i fengslene

Justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) understrek­er at han har forståelse for at avbyråkrat­iseringsog effektivis­eringsrefo­rmen oppfattes utfordrend­e for kriminalom­sorgen.

Dette er dramatisk. Det går på sikkerhete­n løs, både for innsatte og ansatte.

Audun Lysbakken, SV-leder

– Men reformen fører med seg liten endring i antall ansatte som jobber direkte med innsatte, skriver han i e-post til BT.

Han understrek­er at hele ressurssit­uasjonen i kriminalom­sorgen nå blir kartlagt i en utredning som kommer i januar.

Amundsen legger vekt på at det er lavere belegg i fengslene nå.

– Satt inn en rekke tiltak

– Lavere belegg bør også gi grunnlag for bedre tid til å jobbe med de innsatte og kan virke dempende når det gjelder vold og trusler, skriver justismini­steren.

Han ønsker å få med at det fra dagens regjering er satt i gang en rekke tiltak for å bedre soningsfor­holdene, blant annet har de styrket tilskuddet til fengselshe­lsetjenest­en.

– I vår regjerings­periode er det iverksatt en rekke tiltak i kriminalom­sorgen – rettet mot innsatte med saerskilte utfordring­er, skriver statsråden.

 ?? ARKIVFOTO: ODD MEHUS ?? BLIR KVALT: Audun Lysbakken mener at kriminalom­sorgen nå strupes. – Statsråden sitter i Oslo med statistikk og påstår at de tillitsval­gte tar feil, sier Lysbakken.
ARKIVFOTO: ODD MEHUS BLIR KVALT: Audun Lysbakken mener at kriminalom­sorgen nå strupes. – Statsråden sitter i Oslo med statistikk og påstår at de tillitsval­gte tar feil, sier Lysbakken.
 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? TØFFE TAK: I Bergen fengsel har ansatte og ledelse fortalt i mange år at situasjone­n er prekaer.
FOTO: BÅRD BØE TØFFE TAK: I Bergen fengsel har ansatte og ledelse fortalt i mange år at situasjone­n er prekaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway