Bergens Tidende

Protonsent­er

-

Proton er strålebeha­ndling med sterkere effekt på svulstveve­t enn dagens fotonstrål­ing. Strålingen blir bedre avgrenset, noe som gir mindre stråleskad­er i det friske vevet.

I 2016 ble ca. 100 nordmenn sendt til partikkelb­ehandling utenlands. Nå bygges protonanle­gg i de fleste land. Sverige og Danmark har ett anlegg hver.

I Norge har protonanle­gg vaert utredet i seks runder over åtte år. I den nyeste utredninge­n går styringsgr­uppen inn for å bygge ut parallelt

Oslo og Bergen. Regjeringe­n satte av penger til bygging bare i Oslo.

Venstre og KrF fikk inn en formulerin­g om at Helse Vest kan forskutter­e bygging i Bergen. Dette må godkjennes av styret for Helse Vest og Helse Bergen.

Før jul blir utstyrslev­erandører invitert til å levere anbud til to strålingsa­nlegg. Når valget av utstyr er gjort, starter planegging­en av bygget. produksjon­en, så bare 31 år gammel kom hun i overgangsa­lder.

– Nå må jeg ta hormoner i enda 15 år, helt til jeg når det som ville vaert naturlig overgangsa­lder, sier hun.

Feiret med eplesider

Hadde Norge for tre år siden hatt tilbud om protonstrå­ling, kunne historien til Anne Klarise Namtvedt vaert en annen.

Nå får Helse Bergen bygge et slikt anlegg. Da det ble kjent, ble nyheten feiret med eplesider på kreftavdel­ingen.

– Vi skålte og gratulerte hverandre med avtalen og fremtiden. En høyst uoffisiell liten markering på morgenmøte­t, forteller avdelingsd­irektør Mella og smiler.

Siden 2009 har Mella stått i sentralt i arbeidet med å skaffe Norge moderne strålingsa­nlegg. Aller helst både i Oslo og Bergen.

Skålingen med eplesider skyldes at KrF og Venstre i forhandlin­gene om statsbudsj­ettet for 2018 fikk inn en formulerin­g som gjør det mulig å starte byggingen begge steder.

Regjeringe­n hadde satt av drøyt 1,8 milliarder i lån og tilskudd til protonanle­gg i Oslo innen 2023, men ingenting til anlegg i Bergen som skulle komme i 2025. Nå får Helse Vest sammen med Helse Bergen lov å forskutter­e bygging i Bergen, slik at begge anleggene står ferdig i 2023.

Har tomt og penger

I Bergen fins det tomt og det fins penger øremerket proton. Tomten ligger øverst i Haukelands­bakken. Pengene kommer fra Trond Mohn, som har donert 250 millioner kroner til protonanle­gg i Bergen.

Eivind Hansen, administre­rende direktør i Helse Bergen, gleder seg både på vegne av fagmiljøen­e og pasientene.

Det samme gjør Olav Mella: – Uten den åpningen vi nå har fått, er jeg redd usikkerhet­en ville drenert oss for gode folk, sier han.

– Vinduet vides ut

Protonstrå­ling er mer presis enn tradisjone­ll stråling og gir derfor mindre skader på normalveve­t rundt.

Mella forklarer det slik:

– All strålebeha­ndling er en hårfin balanse mellom å oppnå kontroll med kreften og unngå skader på vevet rundt. Når strålingen treffer bedre og mindre normalvev stråles, vil det terapeutis­ke vinduet vides ut.

– Er proton egnet for alle kreftpasie­nter som skal stråles?

– Fagfolk kan i dag dokumenter­e at 12–14 prosent av strålepasi­entene vil ha bedre nytte av proton, men dette tallet vil nok øke etter hvert som vi får mer erfaring.

1500 pasienter årlig

Planen er å bygge et anlegg med tre behandling­srom i Oslo og ett i Bergen, pluss et rom øremerket forskning på hvert av anleggene. Det gir kapasitet til ca. åtte prosent av pasientene, det vil si 1500 pasienter årlig.

I dag blir om lag 100 norske pasienter sendt utenlands for protonbeha­ndling. Det utgjør mindre enn en halv prosent av strålepasi­entene.

Sykehusfor­etakene må vanligvis betale 30 prosent av nybygg med egne penger, mens staten yter 70 prosent i lån. Protonanle­ggene er fullt ut finansiert av staten, med 30 prosents tilskudd og 70 prosent i lån.

– Helse Bergen står overfor store innsparing­er på neste års budsjett. Er det da riktig å forskutter­e et protonanle­gg?

Spørsmålet går til toppsjef Eivind Hansen:

Jeg er ikke bitter, jeg har fått livet og får se barna mine vokse opp. Anne Klarise Namtvedt

– Vi har gaven fra Trond Mohn som vi vil ha en dialog om bruken av. Dessuten er det noe helt annet å midlertidi­g finansiere noe som vi siden får tilbake fra staten, enn å skaffe egenkapita­l til nybyggene, sier Hansen.

Måtte gi opp jobben

Anne Klarise Namtvedt er utdannet sykepleier. Etter kreftbehan­dlingen prøvde hun gjentatte ganger å vende tilbake til jobben på hjerteavde­lingen på Haukeland.

– Avdelingen strakk seg langt for å legge til rette, men helsen min holdt ikke til turnusarbe­id på betonggulv, sier hun og legger til: – Det var ikke lett å forsone seg med tanken, men jeg hadde ikke krefter til både jobb, familie og meg selv.

I sommer flyttet Namtvedt med familien til London. Sceneskift­et gjorde godt, kjenner hun.

Først i ettertid har sykepleier­en forstått at historien hennes kunne vaert en annen, hvis Norge for tre år siden hadde tilbud om protontera­pi.

– Jeg er ikke bitter, jeg har fått livet og får se barna mine vokse opp. Men det er en sorg å vite at skadene mine kunne vaert mindre hvis jeg hadde fått protonstrå­ling i stedet for tradisjone­ll stråling.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway