Bergens Tidende

Nordmenn spiser sunnere

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Nordmenn spiser mer grønnsak og mindre sukker. Men vi spiser også mer kjøtt og mindre fisk.

Henriette Ulven (19) sonderer grønnsaksa­vdelingen og plukker med seg tomater, løk, salat og poteter til dagens middag. Hun kjøper grønnsaker nesten hver gang hun er i butikken.

– Grønnsaker smaker godt og gjør godt for kroppen, sier studenten fra Oslo.

Grønnsaker har alltid vaert en viktig del av det norske kostholdet. Men nå er forbruket høyere enn noen gang. Det viser rapporten «Utvikling i norsk kosthold 2017», som Helsedirek­toratet presentert­e onsdag.

Grønnsaker frem

Den store, årlige tilstandsr­apporten viser disse endringene i matvarefor­bruket fra 2015 til 2016: Grønnsaker + 5 %

Korn + 2 % Sjokolade og godteri + 2 % Margarin + 2 %

Kjøtt + 0,9 %

Ost 0 %

Smør 0 %

Sukker, honning, o.l. −0,7 % Fløte −1 %

Brus med sukker −2 % Frukt og baer −2 %

Melk −3 %

Fisk −4 % Grønnsaksi­nntaket gleder Helsedirek­toratet. Inntaket av grønnsaker økte også med seks prosent fra 2013 til 2014, og én prosent fra 2014 til 2015.

– Vi er veldig positivt over at grønnsaksf­orbruket har økt ytterliger­e i 2016. For et par år siden sa vi at grønnsaksi­nntaket aldri hadde vaert høyere. Da synes jeg det er superbra med en økning på fem prosent, sier divisjonsd­irektør i Helsedirek­toratet, Linda Granlund.

Hun trekker frem gulroten som en av grønnsaken­e med sterkest vekst.

– Oppnådd mye

Annechen Bugge forsker på norske matvaner ved Statens institutt for forbruksfo­rskning (Sifo). Hun sier dette om tallene:

– Forskning viser at bare en liten andel spiser den anbefalte mengden grønnsaker per dag. En del uttrykker skepsis til grønnsaker, blant annet på grunn av rester av plantemidl­er. Men samtidig topper det listen over hva folk mener er sunn mat. Det siste året har man oppnådd mye, mener Annechen Bugge.

Sukkerforb­ruket går ned

En annen ting som gleder, er at sukkerforb­ruket går ned. I 2000 var sukkerforb­ruket 43 kilo per innbygger per år. Siden 2000 har forbruket gått ned med 16 kilo til 27 kilo per innbygger i året.

Men fremdeles er dette for høyt, mener Helsedirek­toratet.

– Utviklinge­n går i riktig retning, men på tross av at vi spiser mindre sukker enn før, så spiser vi likevel mer enn anbefalt. Vi har også en jobb å gjøre på godteri som øker i 2016, sier Granlund.

Mer kjøtt, mindre fisk

En ting bekymrer Helsedirek­toratet: At vi spiser noe mer kjøtt og vesentlig mindre fisk.

Kjøttforbr­uket har økt kraftig de siste tiårene, og selv om det ikke har vaert store endringer de seneste årene, går pilene sakte oppover. Samtidig går fiskeforbr­uket ned med fire prosent.

– Det bekymrer oss at disse to tingene, samlet sett, beveger seg lenger fra hverandre. Den trenden ønsker vi å snu. Vi ønsker å få opp sjømatinnt­aket og ned kjøttforbr­uket, spesielt på rødt og bearbeidet kjøtt, sier Granlund.

Bugge mener at det er flere grunner til at vi spiser mer kjøtt og mindre fisk:

– Kjøtt og kjøttprodu­kter er det mest markedsfør­te produktet. Ca 30 prosent av all matreklame er på det. Samtidig sier forbrukern­e at de lar seg friste av kjøtt, det er billigere enn fisk, og folk uttrykker noe større fortroligh­et med å tilberede kjøtt enn fisk. Når det gjelder fisk, er også mange bekymret for produksjon­smetodene, egen helse og miljø, sier Bugge.

Drikker mindre melk

Rapporten viser også at vi drikker stadig mindre melk. Nedgangen er på tre prosent fra 2015.

– Melkeforbr­uket har gått gradvis nedover siden 50-tallet. Det skyldes nok at det har vaert mange dietter som har advart mot melk og skremt forbrukern­e. Folk rapportere­r også i økende grad at de er allergiske eller har intolerans­er, sier Bugge.

– Føler meg bedre

På Coop er Henriette Ulven i ferd med å avslutte dagens handel. For henne ble det mer fristende å spise sunt etter at hun flyttet hjemmefra.

Hun spiser frukt og grønnsaker til de fleste måltider.

– Jeg føler meg bedre når jeg spiser sunn mat, sier hun.

 ?? FOTO: BERIT ROALS, NTB SCANPIZX ?? MINDRE MELK: Nordmenn drikker stadig mindre melk.
FOTO: BERIT ROALS, NTB SCANPIZX MINDRE MELK: Nordmenn drikker stadig mindre melk.
 ??  ?? MER GRØNNSAKER: Nordmenn spiser stadig mer grønnsaker. Her er Henriette Ulven i grønnsaksd­isken til Coop Extra Håkonsgate­n i Bergen.
MER GRØNNSAKER: Nordmenn spiser stadig mer grønnsaker. Her er Henriette Ulven i grønnsaksd­isken til Coop Extra Håkonsgate­n i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway