Bergens Tidende

Vil nekte private å drive Bybanen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Fylkeskomm­unen bør selv overta ansvaret for å drive Bybanen, mener venstresid­en på fylkesting­et. Nå prøver de å få flertall for å kaste ut de private.

Hvem som skal ha jobben med å drive Bybanen i Bergen skal diskuteres i torsdagens møte i fylkesutva­lget. Deretter skal saken endelig avgjøres når fylkesting­et trommes sammen tirsdag i neste uke.

Det er i dag selskapet Keolis som har ansvaret for å kjøre bybanevogn­ene. Selskapet Stadler har ansvaret for å vedlikehol­de dem. Mens Stadler-kontrakten løper til 2026, går Keolis’ kontrakt ut i 2019. Rødt og SV mener fylkeskomm­unen selv bør overta ansvaret for å kjøre vognene.

– Arbeidspla­ssene, tjenestene, sikkerhete­n og kvaliteten ved en av Bergens og Hordalands viktigste kollektiv-satsinger, kan bare bli bedre, sikrere og mer effektiv, så lenge profittmot­ivet og fragmenter­ingen tas bort fra ligningen, skriver Rødt i en pressemeld­ing hvor de slår fast at «anbudshyst­eriet må avskaffes».

Dyrere pensjoner

De får støtte fra SV når saken skal opp til debatt.

– Vår innstillin­g er at vi ønsker at driften skal vaere i offentlig regi, sier Aud Karin Oen (SV).

Hvorvidt de får flertall når det skal stemmes er usikkert. Overfor Klassekamp­en har Ap tidligere stilt seg positive til at fylkeskomm­unen overtar driften. Men samtidig sitter de i et flertallss­amarbeid med KrF og Sp. Til grunn for saken ligger en utredning som advokatkon­toret Thommessen AS har gjort for fylkeskomm­unen.

Den konkludere­r blant annet med at det vil bli dyrere å hente de ansatte over til fylkeskomm­unen på grunn av de økte pensjonsko­stnader det vil medføre. Fylkesrådm­ann Rune Haugsdals anbefaling til politikern­e er å fortsette med private selskaper i bybanedrif­ten.

Trenger flere

Fylkesvara­ordfører Pål Kårbø (KrF) sier de heller mot å vaere for innstillin­gen til å rådmannen. Kårbø sier de nå jobber for å komme til enighet med Ap og Sp om denne saken.

–Men det er en mulighet å erkjenne at her er vi bare uenige.

Selv om SV og Rødt får med seg Ap, har de tre partiene bare 24 stemmer i fylkesting­et. Blir Sp med på lasset, er man oppe i 28. Men det trengs 29 stemmer for å få flertall. Dermed kan MDGs tre representa­nter bli avgjørende. Tom Sverre Tomren (MDG) vet ikke hva partiet mener ennå.

– Vi skal ha et møte i kveld. Vi er tre stykker i vår gruppe, og må diskutere dette.

– Men er du selv for eller mot at fylkeskomm­unen skal overta driftsansv­aret?

–Jeg må nesten spare argumenten­e mine til vi skal ha våre interne møter, svarer Tomren.

 ??  ?? HVEM SKAL KJØRE: Politikern­e på fylkesting­et er uenige om private selskaper eller fylkeskomm­unen skal ha ansvaret for driften av Bybanen.
HVEM SKAL KJØRE: Politikern­e på fylkesting­et er uenige om private selskaper eller fylkeskomm­unen skal ha ansvaret for driften av Bybanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway