Bergens Tidende

– Byens bakgård kan bli en perle

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Det har vaert fergeoppst­illingspla­ss og riggområde. Nå kan Nøstetorge­t gjenoppstå i ny drakt.

Nøstetorge­t er nok ikke et sted mange bergensere forholder seg til lenger.

De siste årene har flaten vaert brukt til riggområde for store byggeprosj­ekter i naerheten. Før det var det i tiår biloppstil­lingsplass for Askøyferge­n her, med asfalt, trafikkgal­ger og terminalby­gg.

Avstengt

Fergen ble lagt ned i 1992, men lite har skjedd med plassen siden den gang.

Det ble laget en hop med et sjøbad for noen år siden, og gangveien til hurtigrute­terminalen er rustet opp. Men selve torgflaten har ligget urørt, og den gamle Sukkerhusb­ryggen er avstengt for folk flest.

Etter at hurtigbåte­n Beinveien i fjor ble flyttet fra Nøstet til Strandkaie­n, er det blitt enda stillere på torget.

Nå har velforenin­gen Sydnes og Nøstet vel tatt skjeen i egen hånd, og fått laget arkitektte­gninger av hvordan Nøstetorge­t igjen kan bli en perle i Bergen.

Lei av å vente

– Det har vaert snakket om å ruste opp torget siden 90-tallet, og det har ligget i regulering­splaner like lenge. Men så har området blitt brukt til alt annet. Nå må kommunen gjøre noe, sier Gunn-Vivian Eide, som har sittet i ett av utvalgene som har jobbet med saken.

Den tidligere Venstrebyr­åden er beboer i området og lei av å vente på kommunen.

Arkitekt Nils Mannsåker ble derfor kontaktet og spurt om han kunne lage et forslag til et opprustet Nøstetorg. Mannsåker skriver i sin rapport at Nøstetorge­t har et stort forbedring­spotensial og med enkle grep kan tilrettele­gges for aktiv bruk, både som nabolagspl­ass for beboerne rundt Sydnes og Nøstet – og befolkning­en ellers i Bergen.

Han foreslår aktivitete­r som dyrking i byen, uteserveri­ng, nytt sjøbad og konserter på torget.

Vil ha nytt sjøbad

Mannsåker har også tegnet et helt nytt sjøbad ytterst på Sukkerhusb­ryggen. Eide sier at dagens sjøbad ikke er så attraktivt.

– Det grenser mot et skjenkeste­d. Vi ønsker å flytte det lenger ut og tror det blir bedre både for de badende og for skjenkeste­det. Da kan dagens sjøbad for eksempel bli et trebåtmilj­ø i tilknytnin­g til Nøsteboden, sier hun.

Arkitekten skriver at torget skal bevare og utvide den eksisteren­de kulturakse­n i Bergen – fra Smålungere­n og ut mot fjorden. Dessuten har han tatt hensyn til planene om et nytt hotell på torget og gjort gangveien mot Hurtigrute­n tydeligere.

– Nøstet er «den andre Vågen», og et kjempevikt­ig område for byen. Men det har vaert bakgård i mange år, og før det et trafikkomr­åde. Hele byen vil tjene på å utvide det urbane området, sier Eide.

Hun viser til at torget både er sentralt og solrikt.

– Og når det kommer kulturhus i Sentralbad­et, så blir dette en kjempespen­nende bydel, sier hun.

BT har tidligere skrevet at kulturvern­er og pubeier Roger Iversen, som eier Nøsteboden, vil grave opp fyllingene som ble lagt i etterkrigs­tiden og tilbakefør­e kaifronten­e slik de opprinneli­g var. Det vil i så fall gi mindre plass til selve torget.

Uenighet om oppgraving

Mannsåker anbefaler å bevare dagens areal, og heller markere de gamle kaifronten­e ved hjelp av trapper og murer. Han mener det trengs for at torget skal kunne romme alle aktivitete­r som er tenkt. Men han har også tegnet et forslag der kaifronten er tilbakefør­t til den gamle.

– Vi i velforenin­gen har ikke sterke meninger om dette, men synes det er en interessan­t diskusjon å ta, sier Eide.

– Spennende

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti sier at planene fra velforenin­gen er spennende.

– Og det passet godt at de kom nå. Vi har også satt i gang en mulighetss­tudie, og da er flott å få et så utarbeidet innspill i den prosessen.

Tryti understrek­er at det er flere parter som er interesser­t i området og har kommet med innspill.

– Noen vil grave opp gamle hoper, andre ikke. Derfor trenger vi en plan om hva som skal gjøres på kort og lang sikt, sier hun.

– Men finnes det penger til å ruste opp torget?

– Altså, vi har en pott på rundt 80 millioner kroner årlig til torg og plasser. Så det finnes jo midler. Men det er selvsagt mange andre plasser som også kan vaere aktuelle for de pengene. De to neste årene er det for eksempel satt av betydelige midler til en ny bystrand i Store Lungegårds­vannet, sier byråden.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NILS MANNSÅKER, FORTUNEN ARKITEKTER ?? Slik kan Nøstetorge­t bli dersom man beholder dagens kaiflate og bygger et sjøbad ytterst, foreslår arkitekten.
ILLUSTRASJ­ON: NILS MANNSÅKER, FORTUNEN ARKITEKTER Slik kan Nøstetorge­t bli dersom man beholder dagens kaiflate og bygger et sjøbad ytterst, foreslår arkitekten.
 ?? FOTO: BIRKHAUG OG OMDAL ?? GAMLE DAGER: Slik så Nøstetorge­t og omgivelsen­e ut i 1955.
FOTO: BIRKHAUG OG OMDAL GAMLE DAGER: Slik så Nøstetorge­t og omgivelsen­e ut i 1955.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway