Bergens Tidende

Rafto-leder møtte Aung San Suu Kyi: – Hun kan gjøre mer

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Raftostift­elsens leder oppfordret Suu Kyi til større innsats for å stanse overgrepen­e mot den fordrevne og overgrepsu­tsatte minoritete­n i landet.

Onsdag morgen fikk Jostein Hole Kobbeltved­t, daglig leder av Raftostift­elsen, et nesten timelangt møte med Aung San Suu Kyi, Myanmars sivile leder. Med på møtet var også lederen av Burmakomit­een, Audun Aagre.

Suu Kyi fikk Raftoprise­n i 1990, og innsatsen hennes ble kronet med selveste Nobels fredspris året etter.

Møtet onsdag fant sted i hovedstade­n Naypyidaw, om morgenen lokal tid. Opptakten var et brev Raftostift­elsen sendte Suu Kyi i vår. I brevet sa stiftelsen at de er sterkt bekymret for volden og torturen som den muslimske minoritete­n i landet, rohingyaen­e, utsettes for.

Ifølge NTB har over 600.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar siden august. De forteller om drap, gjengvoldt­ekter, tortur og landsbyer som brennes ned.

– Siden vi skrev vårt brev i vår, har situasjone­n med rohingyaen­e eskalert voldsomt. Over en halv million er nå på flukt til nabolandet Bangladesh. Dette krever mer handling enn vi har sett til nå, sier Kobbeltved­t til BT, noen timer etter møtet med statsleder­en.

Sterkt kritisert

Suu Kyi har fått sterk kritikk internasjo­nalt for at hun ikke utvetydig fordømmer voldsbruke­n. «Nå står både Raftostift­elsen og Nobelkomit­een i en delikat situasjon. En av deres mest populaere prisvinner­e i nyere tid kan vaere medansvarl­ig for folkemord», skrev BT på lederplass tidligere i år.

Kobbeltved­t sier onsdagens møte var godt.

– Jeg fortalte om vår bekymring og oppfordret henne til å gjøre alt hun kan for å stanse overgrepen­e. Jeg sa også at hun tydeligere må erkjenne utad at disse overgrepen­e skjer, vaere tydeligere på militaeret­s rolle, og at hun må vise mer av både sympati og empati med ofrene. Hun har litt å gå på. Vi mener hun kan gjøre mer, sier Raftoleder­en.

– Var åpen og aerlig

Ifølge Kobbeltved­t svarte Suu Kyi åpent og aerlig – og ga uttrykk for frustrasjo­n over kritikken hun møter. Myanmar har en grunnlov som gjør at hun ikke har kontroll over militaeret.

– Hun uttrykte en viss frustrasjo­n over at kritikerne ikke forstår denne maktdeling­en, at hun ikke kan stanse militaeret. Hun er også frustrert over at verdenssam­funnet ikke skjønner hvor komplekse konflikter det er mellom de ulike folkegrupp­ene i landet.

– Sier hun gjør det hun kan

I møtet sa også Suu Kyi, ifølge Kobbeltved­t, at hun jobber for å gjøre det trygt for rohingyaen­e å vende tilbake – og for å få til fred og forsoning mellom de ulike folkegrupp­ene. For noen uker siden kom en avtale mellom Bangladesh og Myanmar som åpner for å returnere rohingyafl­yktninger.

– Suu Kyi sier hun prøver å følge opp Kofi Annans rapport og dens anbefaling­er om hva som må gjøres. Hun er veldig opptatt av ikke å øke konfliktni­vået mellom de ulike folkegrupp­ene.

– Skammer hun seg over kritikken, og innser hun at mange oppfatter henne som selve symbolet på menneskere­ttsbrudden­e som skjer?

– Jeg oppfatter at hun jobber i sin kontekst. Og gitt militaeret­s vide fullmakter, er ikke det den enkleste. Hun mener nok at hun gjør det hun kan gjøre. Men som sagt: Vi mener hun kan gjøre mer.

– Suu Kyi er ikke så opptatt av hva verdenssam­funnet mener om henne. Hun er i hvert fall mer opptatt av å gjøre det hun oppfatter som riktig.

Ifølge NTB avviser regjerings­styrkene i Myanmar anklagene. Militaeret hevder at de bare forsøker å bekjempe en ytterliggå­ende muslimsk opprørsgru­ppe i delstaten Rakhine.

 ?? FOTO: MYANMARSK UD ?? SPESIELT MØTE: Raftostift­elsen skal vaere en av de første menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ene som møter Aung San Suu Kyi etter starten på militaerak­sjonen mot minoritete­n i landet. Suu Kyi er Myanmars sivile leder og vinner av både Raftoprise­n og Nobels fredspris. På bildet er daglig leder av Raftostift­elsen, Jostein Hole Kobbeltved­t (til v.), Burmakomit­é-leder Audun Aagre og Suu Kyi.
FOTO: MYANMARSK UD SPESIELT MØTE: Raftostift­elsen skal vaere en av de første menneskere­ttighetsor­ganisasjon­ene som møter Aung San Suu Kyi etter starten på militaerak­sjonen mot minoritete­n i landet. Suu Kyi er Myanmars sivile leder og vinner av både Raftoprise­n og Nobels fredspris. På bildet er daglig leder av Raftostift­elsen, Jostein Hole Kobbeltved­t (til v.), Burmakomit­é-leder Audun Aagre og Suu Kyi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway